Alarmschijf gaat naar Mia Nicolai & Dion Cooper

- Nieuws

 Mia Nicolai Dion Cooper
Alarmschijf gaat naar Mia Nicolai & Dion Cooper

In mei vertegenwoordigen Mia Nicolai & Dion Cooper ons land op het Eurovisiesongfestival. Qmusic geeft het duo vast een duwtje in de rug, want deze week is hun songfestivalinzending Burning Daylight de Alarmschijf.

Vier maanden geleden werd al bekend dat Mia Nicolai en Dion Cooper namens Nederland naar het songfestival gaan. Afgelopen woensdag werd ook bekend met welk liedje ze dat gaan doen: Burning Daylight. Het nummer heeft als boodschap dat je jezelf echt mag loslaten, dat je jezelf mag zijn en niets hoeft te geven om wat anderen vinden. Je hebt altijd de vrijheid om te veranderen en een nieuwe start te maken. Dion omschreef het nummer op televisie als een ode aan vallen en opstaan. Op dinsdag 9 mei staan Mia en Dion in de eerste halve finale. Als ze daar in de top 10 eindigen, mogen ze door naar de finale op zaterdag 13 mei. Hoewel Oekraïne vorig jaar het Eurovisiesongfestival won, vind het evenement vanwege de oorlog dit jaar plaats in een ander land. In de Britse stad Liverpool om precies te zijn.

Duncan Laurence
In een minidocumentaire over Mia en Dion vertelde Mia dat het idee voor Burning Daylight was ontstaan toen ze samen met Duncan Laurence en zijn partner Jordan Garfield naar de Netflixdocumentaire van Shawn Mendes zaten te kijken. Duncan Laurence, die in 2019 met Arcade het Eurovisiesongfestival had gewonnen, zong de eerste demo van Burning Daylight in. Daarna kregen ze het idee er een duet van te maken en vervolgens werd Dion Cooper bij het project betrokken. Hij schreef ook mee aan het nummer.

Statistieken
Bij songfestivalnummers is het altijd leuk om even naar de statistieken te kijken. Het is voor de zesde keer dat een Nederlandse songfestivalinzending Alarmschijf is geworden. De laatste keer was Trijntje Oosterhuis met Walk Along. Dat was niet zo'n succes. De vier keer daarvoor groeide de Eurovisie-Alarmschijf wel uit tot een top 10-hit in de Top 40. Drie van de vijf keer haalde een Nederlandse Eurovisie-Alarmschijf ook de top 10 op het songfestival. Welke dat waren, lees je in deze speciale top 6.

M/V-duo's
Als je helemaal blij wilt worden van Eurovisiestatistieken, dan moet je kijken naar alle keren dat Nederland een man-vrouwduo naar het songfestival heeft gestuurd. Dat gebeurde vijf keer eerder: Saskia & Serge (1971), Sandra & Andres (1972), Mouth & MacNeal (1974), Maxine & Franklin Brown (1996) en The Common Linnets (2014). Als je de songfestivalresultaten van deze duo's naast elkaar legt, dan valt er meteen iets op. Al deze duo's eindigden in de top 7. Wat zou het mooi zijn als Mia en Dion deze traditie weten voort te zetten.

Elke vrijdag tegen de klok van 16:00 uur maakt Domien tijdens de Top 40 de nieuwe Alarmschijf van Qmusic bekend. De Alarmschijf is een nieuwe track waarvan ze bij Qmusic denken dat-ie een grote Top 40-toekomst voor zich heeft liggen. Daarom hoor je dit nummer de hele week extra vaak, zodat iedereen kennis kan maken met deze potentiële hit. Alle Alarmschijven vanaf 1969 check je in onze playlist op Spotify.