C'est La Vie, de Nederlandse Eurovisiesongfestivalinzending van Claude, is de nieuwe Alarmschijf op Qmusic. Het is voor de zevende keer dat een Nederlands songfestivalliedje deze eer krijgt toebedeeld. Hieronder geven we je het volledige overzicht.
1. Sandra + Andres - Als Het Om De Liefde Gaat
In totaal is er 19 keer een songfestivalliedje uitgeroepen tot Alarmschijf. 9 keer betrof het het winnende liedje. 3 keer was het niet het winnende nummer, maar een andere inzending uit de top 5 die hitgevoeliger werd geacht. De overige 7 gevallen waren Nederlandse songfestivalinzendingen. De allereerste keer dat een songfestivalliedje Alarmschijf werd, was in 1972. Op 16 februari van dat jaar hadden Sandra & Andres drie liedjes gepresenteerd tijdens het Nationaal Songfestival. Daarvan won het vrolijke Als Het Om De Liefde Gaat met grote overmacht. Ook op het Eurovisiepodium in Edinburgh werd het nummer een succes. Sandra & Andres kregen het toen nog statige songfestivalpubliek in de zaal zelfs aan het meeklappen op hun liedje. Als Het Om De Liefde Gaat eindigde uiteindelijk als vierde op het songfestival en op de derde plaats in de Top 40.
2. Maxine & Franklin Brown - De Eerste Keer
Van 1976 tot en met 1994 werd er geen enkele Nederlandse songfestivalinzending tot Alarmschijf gebombardeerd. In de Nederlandse Top 40-geschiedenis is er nooit een langere periode geweest waarin al onze songfestivalinzending werden overgeslagen bij het bepalen van de Alarmschijf. Pas in 1996 (in 1995 moest Nederland een jaartje overslaan vanwege de lage klassering in 1994) was het vertrouwen van de radio weer eens groot genoeg. Onze inzending van dat jaar was De Eerste Keer van Maxine & Franklin Brown. In tegenstelling tot Sandra & Andres kregen zij niet onmiddellijk het voordeel van de twijfel. Zij wonnen het Nationaal Songfestival op 3 maart 1996, maar pas een maand later werd De Eerste Keer tot Alarmschijf uitgeroepen. Helemaal terecht overigens, want Maxine en Franklin eindigden op een keurige 7e plaats in Oslo. In de Top 40 kwamen ze zelfs nog een plekje hoger.
3. Teach In - Ding-A-Dong
Het Nationaal Songfestival van 1975 werd op 26 februari gewonnen door Teach In met Ding-A-Dong. Het was vrijwel direct duidelijk dat dit nummer een serieuze kandidaat voor de Eurovisiezege was. Ook de mensen van de TROS - die na het verbod op Radio Veronica een tijd lang verantwoordelijk waren voor de Alarmschijf, zullen dat gedacht hebben. In maart werd het liedje meteen uitgeroepen tot Alarmschijf. Het vervolg moge bekend zijn. Op 22 maart won de groep uit Enschede met 152 punten het songfestival in Stockholm. Het was de vierde keer dat Nederland met de overwinning naar huis mocht. Ding-A-Dong is de enige songfestivalwinnaar die vóór de overwinning als Alarmschijf was gewest. Arcade van Duncan Laurence werd nooit Alarmschijf en in de tijd dat Lenny Kuhr en haar voorgangers het songfestival wonnen, bestond de Alarmschijf nog niet. Teach Ins Eurovisiesucces vertaalde zich overigens niet naar een nummer 1-hit in de Top 40. Ding-A-Dong moest daar genoegen nemen met de derde plaats.
4. Michelle - Out On My Own
Na bovenstaande drie verhalen zou je gaan denken dat een Alarmschijf garantie biedt op Eurovisiesucces. Dat ballonnetje gaat helaas niet op. Er zijn ook drie voorbeelden waarbij een Alarmschijf het niet goed deed op het songfestival. Het eerste is Michelle. De destijds 19-jarige zangeres uit Venray won op 3 maart 2001 met overmacht het Nationaal Songfestival met Out On My Own en pakte een week later de Alarmschijf. Out On My Own was een a-typisch songfestivallied en paste eerder thuis in de Top 40 dan op een Eurovisiesongfestival. In de hitlijst presteerde het nummer dan ook heel aardig. Met een 9e plaats werd het het op een na succesvolste songfestivalnummer van de jaren 0 in de Top 40 (na Every Way That I Can van Sertab). Dat was niet zo moeilijk, want in dat decennium bereikte de populariteit van het Eurovisiesongfestival in ons land een dieptepunt. Ondanks een prima optreden in Kopenhagen strandde de blootvoetse Michelle op een gedeelde 18e plaats.
5. Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight
De songfestivaldomper van 2023 ligt nog vers in ons geheugen. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht. Mia Nicolai & Dion Cooper waren weliswaar onbekende namen, maar Duncan Laurence had in 2019 bewezen dat dat geen nadeel hoeft te zijn. Hun liedje Burning Daylight werd positief ontvangen en twee dagen na de presentatie op 1 maart 2023, riep Qmusic de Nederlandse inzending uit tot Alarmschijf. Op 8 april ging het echter mis. Die dag traden Mia en Dion voor het eerst op voor live publiek. Daarbij lieten ze allebei wat steken vallen. Een week later trad het duo opnieuw op en voldeed hun zangkunst niet aan de verwachtingen. Vervolgens barstte er een hevige storm van kritiek los, die zich niet alleen richtte op Mia en Dion, maar ook op hun begeleider Duncan Laurence en op de selectiecommissie. De toonhoogte van het lied werd nog aangepast, maar het kwam niet meer goed met Burning Daylight. Nederland kreeg slechts 7 punten en strandde daarmee in de halve finale.
6. Trijntje Oosterhuis - Walk Along
We gaan door met misser nummer 3. In het geval van Michelle leverde de Alarmschijf haar nog wel een mooie Top 40-hit op en in het geval van Burning Daylight was een 21e plaats in de Top 40 ook geen verkeerd resultaat. Bij Walk Along van Trijntje Oosterhuis ontbrak het helaas op twee fronten aan succes. Het werd geen grote hit en op het songfestival in Wenen strandde het nummer in de halve finale. Onze songfestivalinzending van 2015 werd al in december 2014 bekendgemaakt. Het is de enige keer in de Eurovisiegeschiedenis dat Nederland al zo vroeg zijn inzending prijsgaf. Direct daarna riep Radio 538 het nummer uit tot Alarmschijf. Walk Along was mede geschreven door Anouk en Trijntje was een ervaren zangeres. Toch omarmde het Nederlandse publiek het liedje niet. Het nummer kwam nooit hoger dan de 35e plaats. In principe geen reden tot paniek. Calm After The Storm van The Commons Linnets maakte in 2014 ook een valse start in de Top 40. Bij Trijntje kwam het echter niet goed. Een niet zo flatteus broekpak en een wellicht iets te ambitieus cameraplan deden het totaalplaatje geen goed. Eindresultaat: 33 punten en de twee-na-laatste plaats in de halve finale.
7. Claude - C'est La Vie
Tijd om de balans op te maken. De eerste drie keer dat de Nederlandse inzending tot Alarmschijf werd uitgeroepen, in 1972, 1975 en 1996, bereikte Nederland de top 10 op het Eurovisiesongfestival. De drie keren daarna, in 2001, 2015 en 2023, eindigde Nederland echter bij de onderste 10. Laten we ervan uitgaan dat na drie succesverhalen en drie teleurstelling nu weer een reeks van drie succesverhalen van start gaat. De man die na de controversiële diskwalificatie van Joost in 2024 de 'justice for the Netherlands' mag gaan bewerkstelligen, is Claude. In eigen land heeft hij zich al dik bewezen met zes Top 40-hits, waarvan de helft de top 10 bereikte en Ladada (Mon Dernier Mot) zelfs op nummer 1 kwam. Zijn inzending C'est La Vie gaat mede dankzij de Alarmschijfbonus volgende week ongetwijfeld hoog binnenkomen in de Top 40. Hoe Europa gaat oordelen, moeten we afwachten. Dat vernemen we op 13 mei in de halve finale en hopelijk ook op 17 mei in de finale, die dit jaar plaatsvindt in Basel.
(01-03-2025)