10 Franstalige Alarmschijven

- Nieuws

 BZN Bandolero Alizée Dalida Anne Marie David Patrick Bruel Michel Delpech Julien Clerc Willy William Zebda In-Grid

Deze week heeft Willy William met Ego de Alarmschijf te pakken. Het is de 28ste Franstalige Alarmschijf. Welke Franstalige hits gingen Ego voor? Wij zetten er tien in het zonnetje.

POUR UN FLIRT – Michel Delpech (#3 in 1971, 295 punten)
Hoewel de Alarmschijf in 1969 werd geboren, werd er pas in 1971 voor een Franstalige track gekozen. Pour Un Flirt, waarin de liefde voor een vrouw wordt bezongen, kwam tot een derde plek in de Top 40. Voor Michel Delpech betekende het zijn grote doorbraak. Ook in andere Europese landen wist hij de charts te bereiken. Helaas bleef het in Nederland bij deze Top 40-hit, die je nu vooral kent van een commercial voor een bekende roomkaas.TU TE RECONNAITRAS – Anne Marie David (#3 in 1973, 201 punten)
Ook Anne Marie David scoorde een Alarmschijf in 1973. Tu Te Reconnaitras werd in april 1973 tot Alarmschijf gebombardeerd, nadat de zangeres met dit nummer het Eurovisiesongfestival won voor Luxemburg. Het jaar ervoor won het Groothertogdom ook al met een Franstalig nummer. Toen was het Vicky Leandros die haar Après Toi naar de overwinning zong. Zes jaar later doet Anne Marie overigens weer mee: deze keer voor haar geboorteland Frankrijk. Helaas wordt ze derde. Tu Te Reconnaitras is haar enige hit in de Nederlandse Top 40. In Turkije groeide ze uit tot superster.GIGI L'AMOROSO – GIGI L’AMOUR – Dalida (#2 in 1974)
In de zomer van 1974 scoorde Dalida haar tweede Alarmschijf. Gigi l'Amoroso vertelt het verhaal van een Italiaanse hunk, die na een mislukt avontuur in Hollywood terugkeert naar zijn geboortedorp. De track werd geschreven door Paul en Lana Sébastian en zangeres Michaële. In het nummer moest de Italiaanse afkomst van Dalida duidelijk worden. Michaële liet zich inspireren door een jongen, Giuseppe, die zij een jaar eerder had leren kennen. Hij werd door zijn vrienden Gigi genoemd. De achternaam haalt ze uit de film Divorce à l’Italienne.THIS MELODY – Julien Clerc (#1 in 1976, 273 punten)
Julien Clerc is één van de weinige acts die meerdere Franstalige hits wist te scoren. Net als Dalida werden drie van zijn hits Alarmschijf, waarvan This Melody tot de hoogste positie kwam. Sterker: Clerc scoorde er een nummer 1-hit mee in ons land. De jongere lezers zullen misschien denken dat dit een Engelstalige track is, maar niets is minder waar. Julien zingt maar één zin in het Engels en voor de rest horen we hem in het Frans. Hij liet er heel wat vrouwenharten sneller door kloppen…MON AMOUR – BZN (#1 in 1976, 408 punten)
Een andere Franstalige Alarmschijf werd ook nummer 1 in 1976. Deze keer geen schattige, Franse zangeres of hartenbreker, maar gewoon onze eigen Jan en Anny met hun band. BZN had al heel wat hitjes gescoord in de Lijst der Lijsten, maar nooit zat er een top 10-hit in. De band wilde zelfs stoppen. Met Mon Amour probeerden Jan Keizer en co nog één keer een enorme hit te scoren. Dat lukte. De single schoot naar de eerste plek en was het startschot voor een succesvolle reeks Top 40-hits, waaronder 20 top 10-hits, waaronder nog een nummer 1-hit.PARIS LATINO – Bandolero (#12 in 1984)
Na de jaren ’70 worden er nog maar weinig Franstalige tracks uitgeroepen tot Alarmschijf. Één van de uitzonderingen is Paris Latino van Bandolero. Een band die met zijn tijd mee ging, want de single heeft dat typische jaren ’80-geluid, met synthesizers. Helaas hielp dat de Fransen, Carlos en José Perez en Jill Merme-Bourezak, niet echt: na Paris Latino hebben we niets meer van hen gehoord. CASSER LA VOIX – LIVE – Patrick Bruel (#8 in 1992, 182 punten)
In Frankrijk is Patrick Bruel een levende legende, maar in Nederland is hij vooral bekend van die ene hit: Casser La Voix. In februari 1992 werd de track Alarmschijf. En dat is bijzonder, want eerder deed de albumversie van de single vrij weinig. In de liveversie zit meer kracht en toont de zanger zijn vocale kwaliteiten. Casser La Voix betekent dan ook vrij vertaald ‘je stem kapot schreeuwen.’ Nog altijd is het nummer één van de meest geliefde singles bij de fans van Patrick Bruel. TOMBER LA CHEMISE – Zebda (#18 in 1999, 84 punten)
Hoe vrolijk Tomber La Chemise ook klinkt, het is toch echt een track met een flinke politieke lading. In Frankrijk scoorde Zebda er een nummer 1-hit mee in Frankrijk en in het Franstalige deel van België kwam het nummer tot de derde plek. Tomber La Chemise gaat over jongeren in Franse achterstandswijken, die ook wel eens een feestje willen vieren. De titel van de track betekent dan ook: trek je shirt uit. Als dat niet strijdvaardig klinkt…MOI… LOLITA – Alizée (#2 in 2001, 515 punten)
Ze was nog maar 15 jaar oud, toen Moi… Lolita zich een week lang Alarmschijf mocht noemen. Maar Alizée was intussen al enorm populair in Frankrijk. De video bij het nummer baarde opzien, door de donkere ondertoon. We zien Alizée wegrennen van een man, die haar geld heeft gegeven. Vervolgens gaat ze met haar zusje naar een nachtclub. Maar aan het einde van de clip zit de man uit het begin haar letterlijk op de hielen. Toch klinkt Moi… Lolita als een zwoele track. Ongetwijfeld werd het daarom zo'n grote hit, in het voorjaar van 2001.TU ES FOUTU – In-Grid (#2 in 2002, 364 punten)
In de zomer van 2002 kon je niet om Tu Es Foutu van In-Grid heen. De zangeres komt oorspronkelijk uit Italië, maar ze zingt het liefst in het Frans. Na The Ketchup Song van Las Ketchup was haar track de onbetwiste zomerhit van 2002. Tu Es Foutu gaat over het einde van een relatie. In-Grid zingt dat ze klaar is met de valse beloftes van haar lover.EGO – Willy William (2016)
De tijd zal leren of Ego van de Franse Jamaicaan Willy William ook een grote hit gaat worden. Het verleden leert ons dat Franstalige Alarmschijven meestal bijzonder goed scoren.