Artiestafbeelding Anne Marie David

Anne Marie David

Land Frankrijk

Geboortedatum 23-05-1952 (71 jaar)

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  7 weken in Top 40
  •  201 punten
  •  #3040 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Tweemaal doet Anne-Marie David mee aan het Eurovisiesongfestival: in 1973 voor Luxemburg en zes jaar later voor haar geboorteland Frankrijk. De eerste keer wint ze, de tweede keer eindigt ze als derde. Rond die tijd heeft ze vooral in Turkije de status van vedette. In eigen land lukt het de zangeres niet echt van haar songfestivalimago af te komen. Eind jaren tachtig breekt ze radicaal met haar verleden. Na de eeuwwisseling weten fans haar te bewegen tot een terugkeer.

Jesus Christ Superstar


De muzikale loopbaan van Anne-Marie David, geboren in 1952 in het Zuid-Franse Arles, begint pas goed als ze in 1972 de rol van Maria Magdalena krijgt in de Franstalige versie van de rockmusical Jesus Christ Superstar. Ook zingt ze voor de Franse nasynchronisatie van de filmversie de door Pierre Delanoё vertaalde liedjes in.

Nadat ze een prestigieuze onderscheiding voor het liedje Aimer heeft gekregen, vraagt Luxemburg haar om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 1973.

Eurovisiesongfestival

Na het jaar daarvoor al als eerste geëindigd te zijn met Après Toi van Vicky Leandros, wint het groothertogdom opnieuw. Ditmaal met het door David gezongen Tu Te Reconnaîtras, een uitbundig gearrangeerd songfestivalliedje dat na een spannende finale nipt wint van de Spaanse inzending, Eres Tú van de groep Mocedades, en die van het Verenigd Koninkrijk, Cliff Richards Power To All Our Friends.

Wanneer het effect van haar overwinning enigszins uitgewerkt is, bouwt David een naam op in Turkije en gaat daar ook wonen.

Frankrijk

In 1979 neemt ze, nu namens Frankrijk, in Jeruzalem opnieuw deel aan het Eurovisiesongfestival. Haar liedje Je Suis L’enfant Soleil eindigt als derde.

Daarna treedt Anne-Marie weer regelmatig op in Frankrijk, totdat ze begin jaren tachtig verhuist naar Noorwegen, waar ze de nodige fans heeft. Een rol in een theaterproductie brengt haar halverwege het decennium terug naar haar geboorteland.

Breuk

In 1987 breekt de zangeres radicaal met haar muzikale verleden en leidt vervolgens een teruggetrokken bestaan op het Zuid-Franse platteland, waar ze zich onder meer bezighoudt met het fokken van paarden en stieren.

Terugkeer

Vrienden weten haar na de eeuwwisseling over te halen om weer te gaan zingen. Daarna verschijnt een compilatie met oude nummers en een live-album, opgenomen in het Belgische Charleroi.

David komt nooit echt los van haar Eurovisiesongfestival-verleden. In oktober 2005 doet ze in Kopenhagen mee aan de jubileumshow Congratulations en zingt daar Après Toi.

In 2006 verschijnt, onder de naam Anna Maria, een Spaanstalige single met daarop een eerbetoon aan de Spaanse dichter Federico García Lorca.Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar