Jarig: Janet Jackson

- Jarig

 Janet Jackson
Janet Jackson 2018

Deze week staat in het teken van Janet Jackson. De zangers viert haar 52e verjaardag en wordt a.s. zondag tijdens de Billboard Music Awards onderscheiden met een Icon Award voor haar indrukwekkende muziek carrière.

Janet Damita Jo Jackson wordt op 16 mei 1966 geboren in de stad Gary, Indiana. Ze is het jongste en tiende kind uit de muzikale familie Jackson. Terwijl oudere broers Jackie, Tito, Jermaine, Marlon en Michael furore maakten met The Jackson 5, droomde kleine Janet van een carrière als paarden jockey. Vader Joseph had echter een andere toekomst voor zijn jongste telg in gedachten. Een toekomst in de spotlights.

Janet en acteren
Op 9 april 1974 staat Janet met voor het eerst op het podium in Las Vegas. Haar imitatie van beroemdheden zoals Cher en Mae West trekt de aandacht van CBS en de familie Jackson krijgt zijn eigen televisieshow, die na twee seizoenen alweer wordt gecanceld. Het is het startschot voor Janet’s acteer carrière, met rolletjes in de series Good Times, Diff’rent Strokes, Fame en later de films A New Kind Of Family, The Nutty Professor en Poetic Justice, waarin ze naast rapper Tupac speelt.

Start muziek carrière
Na een paar jaar acteren, neemt Janet de stap naar muziek. In 1978 is ze als eerste te horen in het duet Love Song For Kids met broer Randy en ze zingt mee op het album Off The Wall en Thriller van Micheal. Janet is 16 jaar wanneer ze haar debuutalbum Janet Jackson (1982) uitbrengt. Het album bereikt de top tien van de Billboard R&B-albumlijst en levert drie singles op, waaronder Say You Do en Young Love. Haar tweede album Dream Street (1984) doet het echter niet goed, waarop Janet besluit een nieuwe weg in te slaan.

Eerste Top 40-hit
Ze ontslaat haar vader als manager en schakelt hit producers Jimmy Jam & Terry Lewis in. Het album Control wordt een enorm succes, met hits als Let’s Wait Awhile, Control, Nasty, When I Think Of You en What Have You Done For Me Lately. De laatste bereikt de eerste plek in de Nederlandse Top 40. Control wordt opgevolgd door Rythm Nation (1989), met bekende Top 40-hits als Escapade, Black Cat, Love Will Never Do (Without You) en titelsong Rythm Nation. De videoclip van de laatste single wordt uitgeroepen tot een van de meest iconische clips en bekroond met een Grammy Award. In 1993 verschijnt haar vijfde album (Janet.) en scoort ze een enorme hit met Again die de vijfde plek in de Top 40 bereikt. Hierop brengt Janet het Multi platina album The Velvet Rope (1997) uit, met daarop Together Again wat Janet’s grootste hit is in ons land tot nu toe. De single staat 21 weken in de Top 40 en drie weken op de eerste plek. Naast haar eigen albums neemt Janet ook nummers op met andere artiesten, waaronder Blackstreet, Nelly, Missy Elliot en Busta Rhymes.

Nipplegate schandaal
Op 1 februari 2004 is Janet in opspraak als haar tepel is te zien nadat Justin Timberlake tijdens de Super Bowl halftime show haar topje afrukt. Het schandaal krijgt de naam Nipplegate en diverse Amerikaanse radiostations boycotten Jacksons muziek. Een maand na de mediastorm brengt ze haar negende album Damita Jo uit, maar het Super Bowl incident zorgt voor tegenvallende verkopen. Hierop volgden de albums 20 Y.O. (2006), Discipline (2008), Feedback (2008), Number Ones (2009), Unbreakable (2015).

Inmiddels is Janet moeder, de vijftig gepasseerd en start ze in juli met haar Unbreakable Tournee door Amerika. Zondag 20 mei ontvangt ze de Billboard Icon Award, waarmee ze aansluit in het rijtje van artiesten als Stevie Wonder, Prince en Cher. Die avond zal Janet ook optreden, wat haar eerste televisieoptreden sinds acht jaar gaat worden.

Janet Jackson is op dezelfde dag jarig als Laura Pausini, Dimitri Vegas, Simon Keizer en Billy Crawford.

Eerste hit:

What Have You Done For Me Lately - Janet Jackson (1986, 11 weken)

Grootste hit:

Together Again - Janet Jackson (1997, 21 weken)

Kleinste hit:

Go Deep - Janet Jackson (1998, 2 weken)

Laatste hit:

Son Of A Gun - Janet Jackson ft. Missy Elliot en Carly Simon (2001, 3 weken)

(Foto: BSR Agency)