Nieuws
Vandaag in 2000

Vandaag: TAFKAP wordt weer Prince

Vandaag: TAFKAP wordt weer Prince
Prince  Jan Smit  Chantal Janzen  Bucks Fizz  Jeangu Macrooy  Daði Freyr  Sammy Davis Jr.  Alexander Rybak  Black Sabbath  Rainbow  Ed Sheeran  Janet Jackson  Justin Bieber 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Prince neemt zijn oorspronkelijke naam weer aan.

Prince laat op 16 mei 2000 tijdens een persconferentie in de L.A. Sports Club in Manhattan (New York) weten dat hij voortaan weer zijn oorspronkelijke naam gaat gebruiken. Prince werd op 7 juni 1958 geboren als Prince Rogers Nelson. Prince is dus zijn echte naam. Vanaf 1993 wilde hij vanwege een conflict met zijn platenmaatschappij Waner Brothers echter niet meer als Prince aangesproken worden en verving hij zijn naam door een onuitspreekbaar symbool. In de media werd hij nadien aangeduid als The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) of kortweg The Artist of The Symbol. Op 31 december 1999 liep zijn contract met Warner Brothers af, waarna hij besloot weer als Prince verder te gaan.

Als een journalist vraagt naar wat er nu met het symbool gaat gebeuren, antwoordt Prince: "Het is nu een wereldberoemd logo," waarna hij vervolgens even niets meer weet te zeggen. Hij bekent dat hij hier eigenlijk nog niet echt over nagedacht had. De 41-jarige zanger geeft wel aan dat het ooit handig zou kunnen zijn als een platenmaatschappij is die green Prince-album wil, maar wel een Symbol-album.

In de jaren die volgen, blijkt dat Prince het symbool inderdaad blijft gebruiken. Zo treedt hij in 2014 op op een podium dat de vorm van het symbool heeft en hij heeft ook een gitaar in de vorm het symbool. Na 2000 scoort Prince nog één Top 40-hit. In juli 2007 haalt zijn nummer Guitar, over zijn liefde voor het instrument, de 21e plaats. In de videoclip en op het hoesje van de single is Prince met deze symboolvormige gitaar te zien.

Dit gebeurde er nog meer op 16 mei:
In plaats van het Eurovisiesongfestival wordt op 16 mei 2020 in het Europa Eurovision: Europe Shine A Light uitgezonden.

Na de overwinning van Duncan Laurence in 2019 zou het Eurovisiecircus in 2020 voor het eerst in 40 jaar weer eens naar Nederland afreizen. Begin 2020 hadden 41 landen hun liedje voor de 65e editie van het festival, dat plaats zou gaan vinden in Rotterdam, al geselecteerd. Nederland zou vertegenwoordigd worden door Jeangu Macrooy met het nummer Grow en de IJslandse inzending Think About Things van Daði & Gagnamagnið was de favoriet bij de wedkantoren.

Rond dezelfde periode werd de wereld opgeschrikt door de coronapandemie. Toen de Nederlandse regering in maart een lockdown afkondigde was er nog even de hoop dat deze twee of drie weken zou duren en daarna het gewone leven weer door zou kunnen gaan, maar al gauw werd duidelijk dat de coronamaatregelen veel ingrijpender zouden zijn. Daarom maakte de EBU op 18 maart bekend dat de Eurovisiesongfestival dat jaar niet door zou gaan. Het was de eerste keer in de 65-jarige geschiedenis van het festival dat zoiets gebeurde.

De EBU regelde wel een alternatieve Eurovisie-uitzending op 16 mei. Dat werd Eurovision: Europe Shine A Light, genoemd naar de titel van het winnende Eurovisieliede van 1997: Love Shine A Light van Katrina & The Waves. Vanuit Studio 21 in Hilversum presenteerden Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit fragmenten van de videoclips en videoboodschappen van alle 41 landen die meegedaan zouden hebben. Op 12 en 14 mei, de dagen waarop de twee halve finale zouden hebben plaatsgevonden, waren overigens onder de naam Eurovision Song Celebration de videoclips van alle deelnemende landen in zijn geheel al vertoond.

Verder zaten in de uitzending, die een kleine 2 uur duurde, enkele optredens van oud-deelnemers, waaronder Johnny Logan, Måns Zelmerlöw, Gali Atari (van Milk & Honey), Marija Šerifović en Michael Schulte en Ilse DeLange vanuit het Vredespaleis in Den Haag. De uitzending werd afgesloten met het lied Love Shine A Light dat werd gezongen door 40 van 41 acts die zouden hebben deelgenomen. Dat deden ze vanuit hun eigen land, in hun huis- of slaapkamer of vanuit een kleine studio voor de webcam. De Belgische afgevaardigde Hooverphonic. Frontman Alex Callier had aangegeven dat hij Love Shine A Light een 'kutnummer' vond en dat hij geen zin had om 'tegen zijn goesting' aan iets mee te doen.

Aan het eind van de uitzending werd ook medegedeeld dat de editie van 2021 alsnog plaats zou gaan vinden in de Rotterdam. Veel landen vaardigden dat jaar de kandidaat af die voor 2020 geselecteerd was. De deelnemers moesten wel een nieuw nummer uitkiezen. In het geval van Jeangu Macrooy werd dat Birth Of A New Age. In landen verschillende waarin de selectie van de kandidaat gepaard gaat met een groot televisie-evenement werd gekozen om wel een nieuwe kandidaat af te vaardigen. Dit was bijvoorbeeld het geval in Zweden en Italië. Dat laatste land zou in 2021 uiteindelijk de 65e editie van het festival gaan winnen, dankzij Zitti E Buoni van de rockgroep Måneskin.

Verder op deze dag:
1981: Bucks Fizz staat op nummer 1 met Making Your Mind Up. Met dit lied behaalde de Britse groep eerder in 1981 de eindzege op het Eurovisiesongfestival in Dublin. Making Your Mind Up verblijft twee weken op de eerste plaats.
1990: Sammy Davis, jr. is op 64-jarige leeftijd overleden. In 1976 scoorde de Amerikaanse artiest een nummer 1-hit met Baretta's Theme, maar hij is vooral bekend van het lied Mr. Bojangles, dat niet op single is uitgebracht. Sammy Davis, jr. had keelkanker en die ziekte is hem fataal geworden.
2009: Alexander Rybak wint namens Noorwegen het Eurovisiesongfestival in Moskou. Met zijn lied Fairytale scoort Rybak 387 punten, waarmee het puntenrecord in het Eurovisiesongfestival is verbroken. Fairytale bereikt de veertiende plaats in de Top 40.
2010: Ronnie James Dio is overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij maakte furore als leadzanger van de heavymetalbands Rainbow en Black Sabbath. In 1975 zong hij de nummer 1-hit Love Is All van Roger Glover and Guests in. Ronnie James Dio is 67 jaar geworden.
2015: Thinking Out Loud van Ed Sheeran komt bij de 25 grootste hits die ooit in de Top 40 hebben gestaan.
2015: Janet Jackson maakt bekend dat er na een pauze van 7 jaar een nieuw album en een wereldtournee aan staan te komen. Later zou ze haar tournee staken omdat ze in verwachting raakt en begin 2017 op 50-jarige leeftijd een zoon ter wereld brengt.
2016: Justin Bieber mag niet naar Argentinië met zijn Purpose Tour. Hoewel er geen reden is voor de weigering zou het feit dat hij in 2013 bovenop een Argentijnse vlag stond een voorname aanleiding zijn.

Vandaag geboren:
1925
- Bobbejaan Schoepen, bij overlijden 85 jaar
1932 - Redd Holt, The Ramsey Lewis Trio
1937 - Henk Pleket, bij overlijden 74 jaar, De Havenzangers
1946 - Francis Goya, Discotheque
1946 - Robert Fripp, King Crimson
1947 - Darrell Sweet, bij overlijden 51 jaar, Nazareth
1948 - Alto Reed, bij overlijden 72 jaar, Bob Seger & The Silver Bullet Band
1950 - Jock Bartley, Firefall
1951 - Allen Wentz, Wild Cherry
1951 - Edna Béjarano, The Rattles
1953 - Richard Page, Mr. Mister
1955 - Hazel O'Connor,
1958 - Glenn Gregory, Heaven 17
1958 - Jan Leyers, Soulsister
1962 - Andrew Innes, Primal Scream
1966 - Janet Jackson,
1968 - Patrick Waite, bij overlijden 24 jaar, Musical Youth
1968 - Ralph Tresvant, New Edition
1970 - Gabrielle,
1971 - Simon Katz, Jamiroquai
1974 - Laura Pausini,
1979 - Sascha Koninkx, Close II You
1981 - Jasper Geluk, The Sheer
1982 - Billy Crawford,
1982 - Dimitri Vegas,
1983 - Mince Fratelli, The Fratellis
1984 - Simon Keizer, Nick & Simon
1985 - Alex Pall, The Chainsmokers
1992 - Kirstin Maldonado, Pentatonix
1994 - Oleh Psjoek, Kalush Orchestra

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) El Condor Pasa- Simon & Garfunkel - Instrumental Track By Los Incas (CBS), 6 weken op nummer 1
1981 - 1 (3) Making Your Mind Up- Bucks Fizz (RCA), 1 week op nummer 1
1987 - 1 (1) Crockett's Theme- Jan Hammer (MCA), 2 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) To Be With You- Mr. Big (Atlantic), 4 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) All My Life- K-Ci & JoJo (MCA), 3 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Poker Face- Lady GaGa (Streamline), 8 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) Parijs- Kenny B (TopNotch), 4 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Blinding Lights- The Weeknd (Republic), 11 weken op nummer 1

(16/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt