Nieuws
Op deze dag in 1986

Vandaag: vierde Jacksontelg in Top 40

Janet Jackson
Janet Jackson  Desmond Dekker  Sam Cooke  Vaya Con Dios  Madonna  Justin Timberlake  Hank The Knife and The Jets  Tina Turner  Ike & Tina Turner  Paul McCartney 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: een nieuwe Jacksontelg in de Lijst der Lijsten. Ditmaal is het de beurt aan Janet.

Op 24 mei 1986 scoort Janet Jackson haar eerste Top 40-hit met What Have You Done For Me Lately.  Ze is daarmee na Michael, Jermaine en La Toya de vierde telg uit de beroemde Jacksonfamilie die met een solohit in de Nederlandse hitlijst staat. Bij elkaar zijn de vier broers en zussen goed voor negen nummer 1-hits: zes van Michael, twee van Janet (waaronder What Have You Done For Me Lately) en een van Jermaine. 

Het gezin Jackson is het eerste en enige waarvan vier kinderen als soloartiest de Top 40 halen. In de jaren 70 was dit record nog in handen de broers Robin, Barry en Andy Gibb. Maurice Gibb, die samen met Robin en Barry de Bee Gees vormt, heeft weliswaar ook solosingles uitgebracht, maar hij kwam nooit verder dan de Tipparade.

Naast de vier bovengenoemde bestaat het gezin Jackson verder uit de kinderen Rebbie, Jackie, Tito, Marlon en Randy. De laatste vier hebben eveneens de Top 40 gehaald als lid van The Jackson 5 of later The Jacksons. De oudste zus Rebbie is de enige zonder Top 40-hit, maar haalde wel ooit als solozangeres de 24e plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Janet Jackson scoort dus een nummer 1-hit met haar debuutsingle en ze blijkt geen eendagsvlieg! Met 28 platen bereikt de jongste Jacksontelg de Top 40. 10 daarvan weten zelfs een plekje in het bovenste kwart te bemachtigen. Haar tweede nummer 1-hit it Together Again, dat evenals What Have You Done For Me drie weken de Lijst der Lijsten aanvoert. Haar laatste hit is Son Of A Gun, dat in 2001 niet verder komt dan nummer 34.

Dit gebeurde er nog meer op 24 mei:
In het Zwitserse Lugano vindt op 24 mei 1956 het allereerste Eurovisiesongfestival plaats.

Tijdens deze eerste editie nemen zeven landen deel die elk twee liedjes afgevaardigd hebben. Het allereerste liedje op het Songfestival is De vogels van Holland van Jetty Paerl, met tekst van Annie M.G. Schmidt. De andere Nederlandse inzending is Voorgoed voorbij van Corry Brokken. De enige deelnemer aan deze editie die later ooit de Top 40 zal halen, is de Oostenrijkse zanger Freddy Quinn. Hij doet mee namens Duitsland en zingt het moderne rock-'n-rollnummer So Geht Das Jede Nacht.

Hoewel dit festival nog geen openbare puntentelling kent, wordt Refrain van Lys Assia tot winnaar uitgeroepen. Van het allereerste songfestival zijn geen videobeelden bewaard gebleven. Er bestaan alleen beelden van de herhaling van het winnende lied (zie hieronder). De volledige audio-opname - het festival werd ook op de radio uitgezonden - is wel bewaard gebleven.

In de loop der jaren verandert er veel aan het festival. Landen mogen nog maar met één liedje meedoen, ze mogen niet op zichzelf stemmen, de liedjes mogen niet langer dan 3 minuten duren en geen politieke inhoud hebben. Daarnaast worden er regels ingevoerd en later weer opgeheven over in welke taal men mag zingen en verdwijnt in 1999 de live orkestbegeleiding.

Gemiddeld halen twee songfestvalliedjes per jaar de Top 40. Meestal zijn dit de Nederlandse inzending en de winnaar, hoewel sinds de 21e eeuw de winnaar de Top 40 niet altijd meer haalt. Tussen 1967 en 1982 haalden zeven songfestivalliedjes de eerste plaats in de Top 40. Daarna leverde het songfestival lange tijd geen nummer 1-hits op, totdat de songfestivaloverwinning van Duncan Laurence in 2019 een nieuw tijdperk in gang zetten. Sindsdien heeft het songfestival weer enkele nummer 1-hits voortgebracht.

Dit gebeurde er nog meer op 24 mei
1969: De Top 40 wordt voor het eerst aangevoerd door een Jamaicaanse act. Desmond Dekker & The Aces stijgen naar de koppositie met Israelites, dat uiteindelijk twee weken aan kop staat.
1986: Met Wonderful World van de in 1964 overleden Sam Cooke staat er voor het eerst een artiest postuum op nummer 1 in de Top 40. Het 26 jaar oude nummer werd opnieuw een hit dankzij een spijkerbroekenreclame.
1991: In Brussel overlijdt de Belgische bassist Dirk Schoufs op 29-jarige leeftijd aan de gevolgen van een cocktail van medicijnen, alcohol en cocaïne. In 1990 scoorde hij met de groep Vaya Con Dios een nummer 1-hit met What’s A Woman. Opvolger Nah Neh Nah bereikte #3.
2003: Paul McCartney treedt voor het eerst op in Rusland. Op het Rode Plein in Moskou zingt hij onder meer het Beatlenummer Back In The U.S.S.R. Onder de 25.000 concertgangers bevinden zich Michail Gorbatsjov en president Vladimir Poetin, met wie Paul voor het concert een persoonlijke ontmoeting had.
2008: Madonna heeft haar vierde nummer 1-hit te pakken. Met behulp van Justin Timberlake toont de Queen of Pop haar status aan met 4 Minutes, dat niet vier minuten, maar liefst twee weken op de eerste plaats staat!
2009: Pierre Beek is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij was in de jaren 70 lid van Hank the Knife and The Jets, waarmee hij vijf Top 40-hits scoorde. Stan The Gunman stond in 1975 een weekje op nummer 1. Beek is 63 jaar geworden.
2023: Tina Turner overlijdt op 83-jarige leeftijd in haar huis in het Zwitserse Küsnacht. In de jaren 60 maakte ze samen met haar toenmalige echtgenoot Ike haar Top 40-debuut. Na haar echtscheiding had ze een buitengewoon succesvolle solocarrière in de jaren 80 en 90.

Vandaag geboren:
1938 - Prince Buster, bij overlijden 78 jaar,
1941 - Bob Dylan, Traveling Wilburies
1942 - Derek Quinn, bij overlijden 78 jaar, Freddie & The Dreamers
1944 - Patti LaBelle, LaBelle
1945 - Dave Peacock, Chas & Dave
1948 - Ernst Jansz, Doe Maar
1950 - Brian Johnson, Octopus
1957 - Edward Reekers, Kayak | Friends
1960 - Guy Fletcher, Dire Straits
1962 - Gene Anthony Ray, bij overlijden 41 jaar, The Kids From Fame
1974 - Ruslana,
1976 - TQ,
1984
- Moya,
1989 - G-Eazy,
1995 - Kiiara,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (3) Israelites- Desmond Dekker & The Aces (Green Light), 1 week op nummer 1
1975 - 1 (1) Love Is All- Roger Glover and Guests (Purple), 3 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) Sun Of Jamaica- Goombay Dance Band (CBS), 3 weken op nummer 1
1986 - 1 (2) Wonderful World- Sam Cooke (RCA), 1 week op nummer 1
1997 - 1 (1) Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen- Jantje Smit (Mercury), 7 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Tell Her- Jim (BMG), 2 weken op nummer 1
2008 - 1 (2) 4 Minutes- Madonna & Justin (Warner), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (2) Summer- Calvin Harris (Columbia), 1 week op nummer 1

(24/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt