Nieuws
Op deze dag in 2009

Vandaag: Krezip zwaait af

Krezip
Krezip  Sonny & Cher  The Who  Yes  Shocking Blue  Lil Kleine  Ronnie Flex  Byron Lee and The Dragonaires  The Beach Boys  Jefferson Airplane  Zen  Pater Moeskroen  Jacqueline Govaert 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het afscheidsconcert van Krezip, gegeven in de Heineken Music Hall.

In het najaar van 2008 bracht Krezip het album Greatest Hits uit. De Tilburgse band verklaarde dat het na tien jaar een mooi moment was om terug te kijken naar het werk dat de groep in het verleden heeft uitgebracht. Niet lang daarna onthulden de leden van Krezip de ware reden van het uitbrengen van het album. Krezip ging ermee stoppen. Het allerlaatste concert stond gepland voor december 2008 en Go To Sleep was de laatste single van Krezip. Deze plaat betekende helaas geen spetterend afscheid voor de popband, want nummer 24 was in de Top 40 het hoogst haalbare. 

Krezip ging echter een half jaar langer door en als klap op de vuurpijl bracht de groep als allerlaatste single het toepasselijke Sweet Goodbyes uit. Deze akoestische ballad had beduidend meer succes dan Go To Sleep; Sweet Goodbyes piekte op de tweede plaats achter Poker Face van Lady Gaga, waarmee Krezip blijft steken op één nummer 1-hit. Sweet Goodbyes wordt bijna de grootste hit van het jaar, ware het niet dat de Black Eyed Peas eind december roet in het eten gooien met I Gotta Feeling. 

Krezip is dan alweer verleden tijd. Op 27 juni 2009 geeft de Noord-Brabantse band haar laatste concert in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Krezip kan terugkijken op een prima hitcarrière, die te danken was aan het optreden op Pinkpop in 2000. De vertolking van I Would Stay maakte veel indruk en uiteindelijk wist de pianoballad drie weken de Top 40 aan te voeren. Uiteindelijk is Krezip tot 11 Top 40-hits gekomen, waarvan vier de bovenste tien behaalden. Naast I Would Stay (#1 in 2000) en Sweet Goodbyes (#2 in 2009) waren dat Out Of My Bed (#9 in 2005) en All My Life (#7 in 2008).

Ondertussen heeft leadzangeres Jacqueline Govaert in 2009 al ervaring opgedaan met het uitbrengen van materiaal zonder haar bandmaten van Krezip. Ze verzorgde de vocalen in Never Say Never van Armin van Buuren, dat bleef steken op nummer 21. In 2010 start Govaert officieel haar solocarrière met Overrated, dat Megahit wordt op 3FM voordat het in première gaat. Overrated komt tot de twaalfde plaats en wordt later in 2010 nog opgevolgd door het hitje Big World. Het succes van Krezip weet Jacqueline Govaert op solobasis echter niet te benaderen. Na haar 'Zo Zit Dat Dus'- theatertournee uit 2015 keert ze in 2018 weer terug naar de intieme zalen met 'Zo Zit Dat Dus Ook'. Een jaar besluit Krezip na tien jaar weer bij elkaar te komen. Lost Without You wordt in februari 2019 hun twaalfde top 10-hit en ook daarna volgen weer verschillende Top 40-noteringen.

Dit gebeurde er ook op 27 juni
In 27 juni 2015 stijgt de veelbesproken hit Drank & Drugs van Lil Kleine & Ronnie Flex naar de eerste plaats in de Top 40.

In Nederland zijn talloze zangers, rappers en producers en platenlabel Topnotch vatte het idee op om een selectie van hen samen te brengen voor een werksessie op het eiland Schiermonnikoog. Daarmee was het New Wave-initiatief een feit en zo werden onder meer Jonna Fraser, Bokoesam, Ronnie Flex, Frenna, Lijpe en Lil Kleine naar het Waddeneiland gebracht om tien dagen lang te werken aan nieuwe muziek. “Ik moet wel muziek maken want ik kan nergens heen. Als ik weg wil gaan moet ik wachten op een boot die er op een bepaald tijdstip is”, zo vertelt Lil Kleine. Meer dan FIFA spelen of liedjes maken was er niet te doen voor de muzikanten op het eiland. Het album New Wave verschijnt op 10 april 2015 waarna Zeg Dat Niet de eerste hit van het album wordt. Ronnie Flex had via Nooit Meer Slapen en Zusje inmiddels al twee Top 40-hits op zijn naam geschreven waar Lil Kleine er zijn Top 40-debuut mee maakte. Al op zijn twaalfde was hij te zien in het NOS Jeugdjournaal. Destijds al spraken Lange Frans en Baas B vol lof over Jorik Scholten en de kwaliteiten van de jonge rapper.

De tweede hit van New Wave is opnieuw een samenwerking tussen Flex en Kleine: Drank & Drugs. Het nummer zorgt voor flink wat ophef omdat de twee in verschillende media worden beticht van het aanzetten van jongeren tot het gebruik van verslavende producten. De twee hadden nooit verwacht dat de track zo’n enorme hit zou worden, laat staan dat er zoveel over gesproken zou worden. Op Schiermonnikoog deed Lil Kleine de aftrap waarna Ronnie Flex wel mee ‘moest’ doen. Binnen een half uur was de track daar. De twee ontkennen dat ze met de tekstregel “alle tieners zeggen ja tegen mdma” willen aanzetten tot drugsgebruik: “Dat moeten ze echt zelf bepalen”, zo stelt Kleine tegenover het AD. “Ik ben niet gaan rappen omdat ik een voorbeeldfunctie wil hebben.” De twee illustreren dat uiteindelijk door mee te werken aan een alternatieve en kindvriendelijke versie, geschreven door radio-dj Giel Beelen, rond chips en cola. Ondertussen gaan de geruchten dat er zelfs een debat in de Tweede Kamer moet worden gevoerd rond de inhoud van de track. Als alle ophef in ons land een beetje is gaan liggen brengen de twee een Duitstalige versie uit met Stoff Und Schnaps. In oktober van 2016 weet die versie in de Duitse hitlijst de 16e plaats te bereiken.

“Meer dan 60 miljoen luisterbeurten en het meest gestreamde album van 2015 op Spotify en op YouTube staat de teller zelfs op 80 miljoen. New Wave amuseert, prikkelt, irriteert en enthousiasmeert. Een historisch project dat de muziekwereld liet voelen dat alles anders kan”, zo luidde het juryrapport als in januari 2016 aan New Wave de Popprijs wordt toegekend.

Dit gebeurde er nog meer op 27 juni
1975:
Sinds vandaag zijn Sonny en Cher officieel gescheiden. Het koppel was in 1964 in Mexico getrouwd. Het echtpaar beleefde vervolgens een succesvolle carrière, met hits als I Got You Babe (#4 in 1965) en Little Man (#1 in 1966).
2002: In een hotelkamer in Las Vegas overlijdt bassist John Entwistle van The Who op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval. The Who was in Las Vegas, omdat een dag later een nieuwe toernee door Noord-Amerika van start zou gaan.
2015: Chris Squire is op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Hij maakte furore bij de Britse progressieve rockband Yes en was het enige lid dat op elk album van de band had gespeeld.
2017: Een jaar na de opening is The Fool Bar van Douwe Bob, een kroeg in Amsterdam, weer dicht vanwege een teleurstellend resultaat.
2018: Joe Jackson, de vader van Michael, Jermaine, La Toya, Janet en alle leden van The Jacksons, overlijdt op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij was de enige vader van wie vier kinderen solo in de Top 40 hebben gestaan.

Vandaag geboren:
1942 - Frank Mills,
1942 - Bruce Johnston, The Beach Boys
1942 - Rein De Vries,
1946 - John Brands, Zen
1951 - Gilson Lavis, Squeeze
1953 - Louis Risbrook, B. T. Express
1957 - Jack Poels, Rowwen Heze
1962 - Adje Grooten, Pater Moeskroen
1967 - Wilfred Genee,
1976 - Leigh Nash, Sixpence None The Richer
1993 - Frances,
1994
- Ida Banton,
1996 - Lauren Jauregui, Fifth Harmony

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (2) Never Marry A Railroad Man- Shocking Blue (Pink Elephant), 1 week op nummer 1
1981 - 1 (1) How 'bout Us- Champaign (CBS), 5 weken op nummer 1
1987 - 1 (1) I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)- Whitney (Arista), 2 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) Rhythm Is A Dancer- Snap! (Logic), 4 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) Ghetto Supastar - That Is What You Are- Pras Michel featuring ODB & introducing Mýa (Interscope), 2 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Beggin- Madcon (Song BMG), 2 weken op nummer 1
2015 - 1 (8) Drank & Drugs- Lil Kleine & Ronnie Flex (TopNotch), 1 week op nummer 1
2020 - 1 (4) Banana - DJ Fle - Minisiren Remix- Conkarah feat. Shaggy (S-Curve), 1 week op nummer 1

(27/06/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight