Nieuws
Op deze dag in 1997

Vandaag: MTV EMA's in Nederland

MTV Europe Music Awards
U2  Hanson  Janet Jackson  Jon Bon Jovi  Spice Girls  Duck Sauce  Armand Van Helden  A-Trak  Barbra Streisand  John Lennon  Musical Youth  Culture Beat  Meat Loaf  Lange Frans & Baas B  Taylor Swift  Coldplay 

De Top 40 is sinds 1965 de meest toonaangevende hitlijst van ons land. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de MTV Europe Music Awards in Ahoy Rotterdam.

Op 24 november 1994 ging de eerste editie van de MTV Europe Music Awards van start. Vijf jaar na de val van de Berlijnse Muur werd het evenement van de muziekzender MTV gehouden bij de Brandenburger Tor. De show bleek een groot succes en de EMA's werden in 1995 en 1996 gehouden in respectievelijk Parijs en Londen. Op 6 november 1997 worden de awards voor het eerst uitgereikt in Nederland. Boyzone-zanger Ronan Keating presenteert de MTV Europe Music Awards in Ahoy Rotterdam. Artiesten als de Spice Girls, de Backstreet Boys, Aerosmith, Skunk Anansie, Blackstreet en LL Cool J treden op. 

U2 steelt echter de show in de Nederlandse havenstad. De legendarische Ierse band is aangewezen om de EMA's te openen en deed dat met verve. De leden komen met boksjassen het podium op en spelen vervolgens de technotrack Mofo. Dat het spektakel geen incident is van U2 blijkt later, wanneer de formatie een award overhandigd krijgt voor Beste live-act. De grote winnaar in Rotterdam is echter The Prodigy geworden. De Britse elektronica-act is als winnaar uit de bus gekomen in de categorieën Best dance en Best alternative en Breathe wordt uitgroepen tot beste videoclip. MMMbop is de beste single van het jaar en Janet Jackson, Jon Bon Jovi en de Spice Girls mogen zichzelf respectievelijk de beste vrouw, man en groep noemen.

Negentien jaar later worden de MTV Europe Music Awards voor de tweede keer in Nederland gehouden met de Amsterdamse Ziggo Dome als thuisbasis.

Dit gebeurde er nog meer op 6 november:
Het Amerikaanse dj-duo Duck Sauce scoort op 6 november 2010 een nummer 2-hit in ons land met de track Barbra Streisand.

Het was een van de bijzonderste hits van het jaar 2010: Barbra Streisand van het Amerikaanse dj-duo Duck Sauce, bestaande uit Armand Van Helden en A-Trak. Het vrijwel instrumentale nummer bestaat uit een catchy groove waarover zes keer de naam van Barbra Streisand wordt geroepen. Waarom Barbra Streisand? Geen idee. Waarom niet? In een interview met Fuse over de ontstaansgeschiedenis van de track herinnerde Armand Van Helden zich: “We zeiden: ‘Laten we hier iets doms zeggen. […] En toen zeiden we daar iets doms. En toen moesten we lachen. Dat is het geheim. En toen namen we het op.’

Barbra Streisand is geen onbekende naam in de Top 40. Deze zangeres en actrice won tien Grammy’s en twee Oscars en stond tussen 1965 en 1998 met 13 hits in de Top 40. Twee daarvan bereikten zelfs de eerste plaats: Woman In Love (1980) en Tell Him (1997). Wat vond de zangeres er zelf van dat er een dancehit naar haar vernoemd was? In een interview met The New York Times uit 2013 antwoordde ze met één woord: “Gevleid!!”.

De groove van het nummer had Duck Sauce geleend van de hit Gotta Go Home van Boney M. uit 1979. Dat bereikte destijds als dubbele A-kant met het nummer EL Lute de tweede plaats in de Top 40. De oorsprong van het catchy riedeltje is echter nog ouder. Boney M.-producer Frank Farian nam dat namelijk over van een Duitstalig singletje uit 1973: Hallo Bimmelbahn van de groep Nighttrain. Voor de verandering vermeldde Farian de componisten van dat liedje keurig bij We Gotta Go Home, net als de heren van Duck Sauce ruim 30 jaar later.

Barbra Streisand werd over heel Europa een grote hit, maar net als Gotta Go Home kwam het nummer niet verder dan de tweede plaats in de Top 40. Zeven weken lang stond de single op nummer 2 en kwam hij niet voorbij Just The Way You Are van Bruno Mars. Hiermee evenaarde Duck Sauce het record van Judith. Zij had in 2000 zeven weken achter elkaar op nummer 2 gestaan met You, zonder uiteindelijk op nummer 1 te komen. Pas in 2019 werd dit record gebroken door I Don’t Care van Ed Sheeran & Justin Bieber. Dat nummer stond acht weken achter elkaar (en elf weken in totaal) op nummer 2 zonder op nummer 1 te komen.

Verder op deze dag:
1971: John Lennon komt binnen in de Top 40 met Imagine. Het groeit later uit tot één van de grootste klassiekers aller tijden, maar in het jaar van uitgave piekt het 'slechts' op nummer 6. Een kwartaal na zijn dood op 8 december 1980 piekt het lied op 5.
1982: Musical Youth stijgt naar de eerste plaats met Pass The Dutchie. De 11-jarige gitarist Kelvin Grant is daarmee de jongste nummer 1-artiest aller tijden. Dat record wordt in 2005 verbroken door de 9-jarige Schnappi (Das Kleine Krokodil)
1993: Torsten Fenslau komt op 29-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk in de Duitse plaats Messel. Hij richtte in 1989 de dance-act Culture Beat op, waarmee hij in dat jaar wereldhits scoorde met Mr. Vain (nr. 1) en Got To Get It (nr. 2)
1993: Meat Loaf is op nummer 1 te vinden met I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That). De plaat is zijn eerste nummer 1-hit sinds Paradise By The Dashboard Light in 1978. I'd Do Anything For Love... verblijft zes weken in de top.
2004: Zinloos van Lange Frans & Baas B stijgt naar de felbegeerde koppositie in de Top 40. Het lied over zinloos geweld is deze week extra actueel geworden, omdat filmmaker Theo van Gogh eerder deze week werd vermoord. Een extra couplet over die moord is te downloaden op de site van Lange Frans & Baas B.
2014: Het album 1989 van Taylor Swift komt van niets op 1 binnen in de Amerikaanse albumlijst. De zangeres wordt de eerste artiest die drie albums op haar naam heeft staan die in één week meer dan een miljoen stuks verkopen.
2015: Coldplay brengt Adventure Of A Lifetime uit, de eerste single van hun zevende (en op dat moment ook aangekondigd als laatste) album A Head Full Of Dreams

Vandaag geboren:
1916 - Ray Conniff, bij overlijden 85 jaar,
1938 - P.J. Proby,
1943 - Marijke Koger, Seemon & Marijke
1947 - George Young, bij overlijden 69 jaar, The Easybeats | Flash & The Pan
1948 - Glenn Frey, bij overlijden 67 jaar, Eagles
1949 - Rory Block,
1957 - Lori Singer,
The Kids From Fame
1964 - Corey Glover, Living Colour
1966 - Paul Gilbert, Mr. Big
1968 - Eric Singleton,
1975 - Richard Rodermond,
Boyband
1983 - Nick Schilder, Nick & Simon | Nick & Thomas
1985 - Jimmy Van Den Nieuwenhuizen, Rigby
1988 - Conchita Wurst,
1993 - Jeangu Macrooy,

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) This Strange Effect- Dave Berry (Decca), 3 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Soley Soley- The Middle Of The Road (RCA), 2 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Mon Amour- BZN (Negram), 5 weken op nummer 1
1982 - 1 (2) Pass The Dutchie- Musical Youth (MCA), 1 week op nummer 1
1993 - 1 (3) I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)- Meat Loaf (Virgin), 1 week op nummer 1
1999 - 1 (1) If I Could Turn Back The Hands Of Time- R. Kelly (Jive), 3 weken op nummer 1
2004 - 1 (2) Zinloos- Lange Frans & Baas B feat. Ninthe (Walboomers), 1 week op nummer 1
2010 - 1 (1) Just The Way You Are- Bruno Mars (Elektra), 4 weken op nummer 1
2021 - 1 (1) Easy On Me- Adele (Columbia), 3 weken op nummer 1

(06/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy