Nieuws
Op deze dag in 1974

Vandaag: ABBA wint het songfestival

Vandaag: ABBA wint Songfestival
ABBA  Massive Attack  Tammy Wynette  Charles & Eddie  Lisa "Left Eye" Lopes  Janet Jackson  Taylor Swift  Mainstreet 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de Songfestivalwinst die de carrière van ABBA een flinke boost gaf.

Op 6 april 1974 vindt het Eurovisiesongfestival plaats in de Engelse stad Brighton. Het niveau belooft op voorhand al hoog te worden, aangezien deelnemers Mouth & MacNeal, Peret, Gigliola Cinquetti en Cindy & Bert stuk voor stuk reeds een internationale hit op hun naam hebben staan. Namens het Verenigd Koninkrijk doet Olivia Newton-John mee, die in 1978 doorbreekt dankzij Grease. De Zweedse inzending is het viertal Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad afgekort ABBA. Een jaar eerder scoorden ze een top 5-hit in Nederland met Ring Ring.

Met het lied Waterloo blijft ABBA de moordende concurrentie voor en wint het kwartet het Eurovisiesongfestival. Dat terwijl de meningen in eigen land over de plaat ronduit verdeeld zijn. Veel Zweedse journalisten vinden Waterloo te commercieel en te vrolijk voor een lied waarin de bloedige Slag bij Waterloo wordt bezongen. Wereldwijd krijgen ze niet veel bijval, want Waterloo weet vrijwel alle wereldwijde hitlijsten te bestormen. In de Top 40 komt Waterloo in het voorjaar van 1974 tot plaats 2, achter Be My Day van The Cats

Toch zijn we nog niet aanbeland bij de hoogtijdagen van ABBA. Dat blijkt ook uit het feit dat Mamma Mia in 1975 op de dertiende plaats blijft steken. Tekenend is dat de popgroep uiteindelijk acht nummer 1-hits heeft gescoord, terwijl Waterloo en Mamma Mia bekendere platen zijn van ABBA dan nummer 1-hits als Fernando (1976), Chiquitita (1979), Super Trouper (1980) en One Of Us (1982). Aan de andere kant heeft Waterloo de populariteit van ABBA een flinke boost gegeven en daarmee een recordreeks van negentien top 5-hits op rij (in de periode 1976-1983) mede mogelijk gemaakt.

Op 6 april 1999 is het precies 25 jaar geleden dat ABBA het Eurovisiesongfestival won met Waterloo. Ter gelegenheid daarvan gaat de musical Mamma Mia! in première op West End. Dit is de eerste musical rondom een popmuziekact die commercieel succes geniet. Deze formule (musical over een act, begeleid door bekende platen van die act) wordt in de 21ste eeuw gebruikt in musicals over Queen (We Will Rock You) en Elvis Presley

Dit gebeurde er nog meer op 6 april:
Lisa 'Left Eye' Lopes is van TLC is op 6 april 2002 betrokken bij de dood van een Hondurees jongetje.

Lisa “Left Eye” Lopes rijdt rond 9 uur ’s avonds met vriendinnen in een busje als plotseling de 10-jarige Bayron Isaul Fuentes Lopez oversteekt. Het busje raakt de jongen, die zwaargewond raakt. Lisa en haar vriendinnen brengen de jongen snel naar het ziekenhuis, maar het mag niet baten. Een dag later overlijdt hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het voertuig werd niet door Lisa zelf bestuurd, maar door haar assistente Stephanie Patterson. De zangeres geeft financiële steun aan de familie voor de ziekenhuis- en begrafeniskosten. De assistente van Lisa wordt niet vervolgd, omdat zij de aanrijding niet had kunnen voorkomen. De nabestaande prijzen Lisa zelfs om hoe zij gehandeld heeft tijdens deze noodlottige situatie. Op het moment van het ongeluk hebben zij nog niet door dat Lisa wereldberoemd is.

Lisa Lopes is in Honduras voor bezinning. Ze is erg spiritueel en geïnteresseerd in astrologie en numerologie. Samen met een paar vrienden, verblijft ze in een huisje in het oerwoud. Haar bezigheden in Honduras worden gefilmd om later een documentaire van de reis te maken. Daarnaast vertelt ze voor de camera over haar jeugd en haar relatie met American footballspeler Andre Rison. Ze vertelt ook over haar angst dat ze wordt omgeven door een kwade geest. Ze denkt dat de geest eigenlijk haar moest hebben in plaats van het jongetje. Het was haar opgevallen dat de jongen dezelfde achternaam had als zij, afgezien van de laatste letter.

Negentien dagen later slaat het noodlot toe. Op 25 april komt Lisa Lopes zelf om het leven bij een auto-ongeluk tijdens haar vakantie. Deze keer is ze wel de bestuurder van het voertuig.

Verder op deze dag:
1991: Massive Attack stijgt onder de gelegenheidsnaam Massive naar de eerste plaats met Unfinished Sympathy. De sympathie voor Massive (Attack) blijkt echter snel weer afgelopen te zijn. De hegemonie duurt slechts één week en daarna scoorde de triphopact geen Top 40-hits meer.
1998: Tammy Wynette overlijdt op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartritmestoornissen. In 1975 scoorde de Amerikaanse countryzangeres een nummer 1-hit met Stand By Your Man en in 1992 zong ze de nummer 2-hit Justified And Ancient van de danceformatie The KLF in.
2001: Charles Pettigrew is op slechts 37-jarige leeftijd overleden. In 1992 scoort hij een monsterhit als helft van het R&B-duo Charles & Eddie met Would I Lie To You?. I Will Always Love You van Whitney Houston stond een nummer 1-notering in de weg. Charles werd eind jaren 90 gediagnostiseerd met kanker en die ziekte is hem fataal geworden.
2016: De Nederlandse boyband Mainstreet maakt bekend te gaan stoppen. De band brengt na vijf succesvolle jaren nog één single uit en geeft op 19 juni een afscheidsconcert in Utrecht.
2016: Janet Jackson plaatst een filmpje op haar sociale media waarin ze uitlegt waarom ze haar tournee uitstelt. Ze wil zich met haar man richten op gezinsuitbreiding. Later in 2016 zou duidelijk worden dat Janet Jackson, inmiddels 50 jaar, zwanger is.
2016: De BMI, de Amerikaanse organisatie die muziekrechten regelt, maakt bekend dat Taylor Swift de ‘Taylor Swift Award’ gaat krijgen. Swift wordt de tweede artiest die de onderscheiding met haar eigen naam krijgt. De eerste, de ‘Michael Jackson Award’, werd in 1990 uitgereikt.

Vandaag geboren:
1943 - Julie Rogers,
1944 - Bernd Spier, bij overlijden 73 jaar,
1944 - John Stax, The Pretty Things
1947 - Tony Connor, Hot Chocolate
1950 - Peter Van Hooke, Mike + The Mechanics
1950 - Steven "Cat" Coore, Third World
1951 - Ralph Cooper, Air Supply
1952 - Patrick Hernandez,
1962 - Stan Cullimore, The Housemartins
1964 - Nol Roos, Vlemmix & Roos
1965 - Black Francis, Pixies
1966 - Maria Rådsten, One More Time
1984 - Sjoerd Janssen, Showtek
1987 - Arnar Rósenkranz Hilmarsson, Of Monsters And Men
1992 - Caza,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Cinderella Rockefella- Esther and Abi Ofarim (Philips), 2 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Tiger Feet- Mud (Rak), 2 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) Nightshift- Commodores (Motown), 2 weken op nummer 1
1991 - 1 (6) Unfinished Sympathy- Massive (Circa), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (1) Captain Jack- Captain Jack (CDL), 2 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Whenever Wherever- Shakira (Epic), 9 weken op nummer 1
2013 - 1 (2) Sonnentanz- Klangkarussell (Universal), 1 week op nummer 1
2019 - 1 (1) Als Het Avond Is- Suzan & Freek (Suzan & Freek), 2 weken op nummer 1

(06/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season