Zomer Top 40

- Hitlijsten

 Shakira Luis Fonsi Vengaboys Jody Bernal
Zomer Top 40

Vanwege het begin van de zomer zetten we vandaag de 40 grootste zomerhits voor je op een rij.

Deze donderdag bereikt de zon om 12.07 uur de hoogste stand boven de horizon. Daarmee is niet alleen de langste dag van het jaar een feit maar begint ook officieel de zomer.

Iedere zomer brengt wel één of meerdere zomerhits met zich mee. Een vreemd te vangen fenomeen want het stempel blijft uiteindelijk subjectief. Toch weten een aantal nummers er altijd met kop en schouders bovenuit te steken. Vandaag presenteren we je de bijgewerkte Zomer Top 40 met de grootste zomerknallers aller tijden.

11 hits uit de Zomer Top 40 hebben een plek bij de 100 grootste hits die ons land ooit hebben gekend. Jody Bernal, die de Top 40 met zijn Que Si Que No voor zeven weken wist aan te voeren in 2000, is nog steeds de nummer 1. Wel wist Despacito, de hit van Luis Fonsi en Daddy Yankee die voor een recordtijd van 15 weken de lijst wist aan te voeren, staat op nummer 2. Naast Despacito staan er nog drie hits in de lijst die de afgelopen twaalf maanden in de Top 40 stonden.

Iets meer dan de helft van de hits uit de Zomer Top 40 is de Engelse taal gebruikt. Spaans lijkt de meest geschikte tweede taal met twaalf noteringen gevolgd door het Portugees in vijf noteringen.

Acht hits uit de Zomer Top 40 zijn van Nederlandse bodem. Luis Fonsi, Shakira en de Vengaboys staan met twee noteringen in de lijst.

1 QUE SI QUE NO- Jody Bernal
Het was het jaar waarin Frankrijk het Europees Kampioenschap voetbal wist te winnen en Lance Armstrong de Tour De France won. De Top 40 werd aangevoerd door een cover die Jody Bernal meenam uit Colombia. Hij zong het nummer in het tv-programma Your Big Break maar wist met dat liedje toen You (van Judith) niet te verslaan maar scoorde wel een hit van jewelste; Que Si Que No is nog steeds de grootste zomerhit die ons land ooit heeft gekend.

2 DESPACITO- Luis Fonsi feat. Daddy Yankee
Luis Fonsi had zijn zinnen gezet op een zomerhit toen hij Despacito schreef: “Een nummer dat bij het strand en bij de zomer past.” En de vrolijke zomervibe kwam over want meteen nadat Shape Of You (van Ed Sheeran) de Top 40 voor 15 weken had aangevoerd wist ook Despacito dat aantal weken op nummer 1 te noteren. De clip bij het nummer groeide inmiddels uit tot de best bekeken muziekvideo aller tijden en is de 5,3 miljard views op YouTube inmiddels gepasseerd. Fonsi en Yankee maakten ook nog handig gebruik van een nieuwe versie waarop ook Justin Bieber te horen was.

3 AI SE EU TE PEGO! – NOOOOSSAA!- Michel Teló
De volgende ‘cover’ die we, na Que Si Que No, in de Zomer Top 40 zien is geschreven door de Brazilaanse schrijvers Sharon Acioly en Antônio Dyggs. De eerste opname is van Cangaia De Jegue maar de hele wereld begon het pas mee te blèren nadat Michel Teló het opnam. Uiteindelijk werd het de best verkochte single van het jaar en eindigde het net achter Call Me Maybe (van Carly Rae Jepsen) in de top 100 over 2012.  

4 SUMMER- Calvin Harris
Calvin Harris had inmiddels acht Top 40-hits op zijn naam weten te schrijven voor hij voor het eerst een nummer 1-hit te pakken had. Tot dat moment had hij zelfs alleen met We Found Love (met Rihanna) in de top 10 gestaan. Summer veranderde alles en stond 29 weken in de Top 40, waarvan twee op nummer 1. Nog steeds is die track van de inmiddels 34-jarige Brit zijn grootste hit die hij ooit in de Top 40 wist te pakken.

5 CHEERLEADER – FELIX JAEHN REMIX- Omi
Als Patrick Moxey niet een hitgevoelig oor had gehad dan hadden wij Cheerleader én Omi waarschijnlijk helemaal niet gekend. De baas van Ultra Music besloot het nummer onder handen te laten nemen door Ricky Blaze en Felix Jaehn. Nadat de track een succes werd in Zweden ging Cheerleader als een olievlek over de rest van Europa waarna ook een nummer 1-hit in de Verenigde Staten volgde. Cheerleader stond in de Top 40 elf weken op nummer 1

6 MACARENA [BAYSIDE BOYS REMIX]- Los Del Rio
Niet alleen Cheerleader profiteerde van een remix; ook Los Del Rio. In 1993 stond het nummer vier weken in de Top 40 in de ‘originele’ uitvoering van het duo maar de remix die de Bayside Boys van het nummer maakten veranderde alles. Daarbij werden de Engelstalige coupletten ingezongen door Carla Vanessa en was een zomerhit geboren. Ook in de Verenigde Staten stond de nieuwe Macarena-remix 14 weken op nummer 1 waar dát in de Top 40 na vier weken voorbij was. Wel werd Macarena de grootste hit van 1996.

7 LA CAMISA NEGRA- Juanes
In 2003 scoorde de Colombiaanse Juanes met A Dios Le Pido al een bescheiden hit. La Camisa Negra (Het Zwarte Shirt) belandde op het derde studioalbum van Juanes en kreeg een negatieve bijsmaak nadat het werd gebruikt voor neofascistische uitingen in Italië. De zanger zelf nam daar vrijwel direct afstand van. Juanes scoorde in totaal vier hits in ons land. La Camisa Negra was, met afstand, zijn grootste en werd zelfs de grootste hit van 2006.

8 ALANE- Wes
In het najaar van 1997 staat er voor het eerst een act uit Kameroen in de Top 40: Wes Madiko. Vooral door de video met een karakteristiek dansje weet Alane de Top 40 uiteindelijk voor 8 weken aan te voeren. Ook in Oostenrijk, België en Frankrijk stond Wes drie weken op nummer 1. Met Awa Awa kwam er in 1998 nóg een nummer van Wes in de Top 40 maar die verliet na vier weken al weer de lijst waarna we in de Top 40 nooit meer iets van de zanger hebben gezien of gehoord.

9 BALADA- Gusttavo Lima
“Mijn auto is gewassen en de geluidsinstallatie werkt goed”. Zo begint de zomerhit van 2012. En ook niet zo maar eentje want het nummer schreef met 13 weken op nummer 1 een record in de boeken. Nooit eerder had de Top 40 een nummer 1 gekend die het zo lang wist vol te houden. Wist, want inmiddels is de Braziliaanse zanger Gusttavo Lima al weer twee keer overtroffen. Balada is overigens de enige hit die de inmiddels 28-jarige zanger in ons land heeft weten te scoren.

10 HIPS DON’T LIE- Shakira featuring Wyclef Jean
Shakira completeert het drietal van Colombianen in de top 10 van de Zomer Top 40. Hips Don’t Lie kreeg een plekje op de nieuwe uitgave van Shakira’s Oral Fixation. Ze maakte de track samen met Wyclef Jean en gebruikte samples uit de tracks Dance Like This en Amores Como El Nuestro. In de verenigde Staten werd het nummer drievoudig platina en met een totaal van ruim 13 miljoen exemplaren werd het één van de meest gedownloade tracks van de zeroes. Hips Don’t Lie stond twee weken op de eerste plaats.

De complete Zomer Top 40 check je hier en kun je beluisteren via Spotify.