Tiësto scoort eerste nummer 1-hit in de Top 40

- Hitlijsten

 Tiësto Justin Bieber Benny Blanco Miss Montreal Joel Corry MNEK Lost Frequencies Mathieu Koss Tate McRae Ariana Grande Jaap Reesema Pommelien Thijs Billie Eilish
Tiësto scoort eerste nummer 1-hit in de Top 40

Na een week van weinig beweging in de Nederlandse Top 40, gebeurt er weer een stuk meer. Jerusalema van Master KG en Nomcebo is van de eerste plek verstoten door The Business van Tiësto. De concurrentie is ondertussen moordend.

Wie eerder dit jaar had verteld dat Tiësto een nummer 1-hit zou scoren, zou raar aangekeken zijn. De Nederlandse dj-held scoorde al 24 Top 40-hits en met Traffic (2003), In The Dark (2007) en Jackie Chan (2018) belandde hij wel op nummer 2, maar die felbegeerde eerste plek zat er nooit echt in. Met zijn 25e hit in de lijst flikt de Bredase ster het nu wel. The Business verwijst Jerusalema naar de vijfde plek en knalt Head & Heart keihard naar 3, om zelf ervandoor te gaan met het goud. Tiësto is de 692e act met een nummer 1-notering. De Top 40 telt inmiddels 51 acts die meer dan 24 hits hebben weten te scoren. Daarbij was hij er een van de vier zonder nummer 1-hit. Nu zijn dat er nog drie: David Guetta, Normaal en Corry Konings.

Succesvolste Nederlandse dj
Nog meer goed nieuws voor de Nederlander: Tiësto mag zich opnieuw de meest succesvolle Nederlandse dj noemen, die ooit in de Top 40 stond. Die titel hing bijna 11 jaar om zijn schouders maar de laatste twee jaar viel die eer ten deel aan Armin van Buuren. Tiësto komt op 6309 punten en dat zijn er inmiddels 24 meer dan Armin. Internationaal gezien komt Tiësto nu op een vijfde plek en daarbij heeft hij ook Kygo al in het vizier – de Noorse dj heeft nog 235 punten voorsprong.

Elfde top 3-hit voor Justin Bieber
De concurrentie is ondertussen bijzonder fel. Lonely van Justin Bieber en Benny Blanco schiet vlak onder The Business van 4 naar 2. Daarmee is The Biebs de elfde artiest die met elf hits in de top 3 is gekomen. De Top 40 telt ondertussen 1418 acts en artiesten die ooit met één hit in de top 3 wisten te komen. Justin is na Marco Borsato (22 top 3-hits) en Michael Jackson (17 top 3-hits) de derde zanger die dat presteert. George Michael en André Hazes (Sr.) bleven steken op 9.

Mijlpaal voor Head & Heart
Joel Corry en MNEK duiken met Head & Heart dus van 2 naar 3. De track staat inmiddels 15 weken onafgebroken bij de beste drie hits van ons land en het is daarmee de 17e hit ooit, die het zo lang vol weet te houden op het erepodium. Zeven hits stonden daar nog langer en twee daarvan presteerden dat dit jaar: Blinding Lights (van The Weeknd) verliet de top 3 na 23 weken en Dance Monkey (van Tones And I) deed dat na 16 weken.

Door De Wind naar 5
Door De Wind van Miss Montreal wint een plek en komt terecht op nummer 5. De cover van de Vlaamse Ingeborg (met de tekst van Stef Bos) knalde afgelopen week de top 10 van de Q-top 1000 binnen en de verwachting is dat de track ook op weg is naar de Top 2000 van NPO Radio 2. De meest succesvolle cover die we ooit in de Top 40 zagen, was Een Beetje Geld Voor Een Beetje Liefde van Angelique. Dit was een nieuwe versie van de winnende Duitse Songfestivalinzending van Nicole uit 1982. Deze week weet Miss Montreal die prestatie te overtreffen.

Winnaars
In de top 10 zijn er verder nog twee winnaars te vinden. Mood van 24kGoldn en Iann Dior gaat van 7 naar 6 en ook Head, Shoulders, Knees & Toes van Ofenbach, Quarterhead en Norma Jean Martine schuift een plek op, maar dan wel van 11 naar 10. Lost Frequencies en Mathieu Koss gaan harder, want zij stijgen met Don’t Leave Me Now van 19 naar 12. Het is de vijfde track van de Belgische Felix De Laet, de echte naam van Lost Frequencies, die hoger dan de dertiende plek weet te komen. Eerder lukte dat met Reality (met Janieck Devy), Are You With Me, Love To Go (met Zonderling en Kelvin Jones) en Crazy (met Zonderling).

You Broke Me First tóch nog richting top 10
Tate McRae gaat weer omhoog en dat is best bijzonder. Met You Broke Me First ging het niet van een leien dakje, maar wel met horten en stoten. Deze week noteert de track namelijk voor de vierde keer een stijging. De afgelopen acht weken schommelde het nummer steeds tussen nummer 23 en plek 16. Vorige week zakte de track voor de derde keer (naar 17), maar deze week komt dan ineens de top 10 in zicht. Niet eerder stond de track zo hoog in de lijst.

Ariana, Jaap en Pommelien omhoog
Ariana Grande gaat met haar hit Positions van 18 naar 15. Waar het nummer in onder andere de UK, de Verenigde Staten en Canada al hoog in de hitlijsten stonden, gaat het in Nederland een stuk langzamer. Toch is het deze week alweer haar vijftiende hit in de top 15 geworden. Het nummer is daarnaast haar hit Breathin’ voorbij, die niet verder dan 18 wist te komen. Jaap Reesema en Pommelien Thijs gaan vijf plekken omhoog en komen op 17 terecht met Nu Wij Niet Meer Praten. Dat betekent voor Jaap dat hij zijn tweede top 20-hit te pakken heeft en daar deed hij iets meer dan tien jaar over. Zijn X Factor-hit Don’t Stop Believin’ bleef in 2010 steken op de tiende plaats.

Grootste stijger en binnenkomers
De grootste stijger van deze week staat op naam van Billie Eilish. De Amerikaanse superster kwam vorige week op nummer 36 de lijst binnen en schiet met Therefore I Am negen plaatsen omhoog naar de 27e stek. Er zijn twee nieuwkomers in de Lijst der Lijsten: Prisoner van Miley Cyrus en Dua Lipa valt binnen op 34 en Shawn Mendes en Justin Bieber zijn met Monster nieuw op 36. Check hier alles over de binnenkomers van deze week.

De complete Top 40 bekijk je hier.

Foto: YouTube