Adele knalt binnen op 1 in de Top 40

- Hitlijsten

 Adele The Kid Laroi Justin Bieber Glass Animals Rondé Flemming Bilal Wahib Armin Van Buuren Davina Michelle Jason Derulo Enrique Iglesias Farruko Gabry Ponte Lum!x Prezioso Purple Disco Machine Eyelar Ofenbach Ella Henderson
Adele knalt binnen op 1 in de Top 40

Met Easy On Me knalt Adele op nummer 1 binnen en daarmee maakt ze een einde aan de wekenlange dominantie van Stay van The Kid Laroi en Justin Bieber. De nummer 1-notering van de zangeres is er één met meerdere mijlpalen.

Met Easy On Me scoort Adele haar vijfde nummer 1-hit. Eerder stond de Britse ook met Rolling In The Deep, Set Fire To The Rain, Skyfall en Hello op nummer 1. Met vijf nummer 1-hits evenaart ze het record van Madonna als zangeres met de meeste nummer 1-hits. Adele staat nu voor de 20e week op nummer 1 en daarmee loopt ze nog twee weken achter op Madonna die met haar vijf nummer 1-hits voor 22 weken de eerste plaats wist te bezetten.

Eerste zangeres die twee keer nieuw op 1 weet te komen
Easy On Me is de 35e hit die van niets op 1 wist binnen te komen. Opvallend is dat de drie meest recente binnenkomers op de eerste plek van solozangeressen zijn. Zo werd Adele (Hello, 2015) opgevolgd door Olivia Rodrigo (Drivers License, 2021) en nu volgt ze op haar beurt Olivia weer op (met Easy On Me). Adele is de eerste zangeres ooit die twee keer op nummer 1 weet binnen te komen. The Beatles, Marco Borsato en Jan Smit zijn de andere acts die meer dan eens op 1 wisten binnen te komen. Het is inmiddels 13 jaar geleden dat we in één kalenderjaar meerdere binnenkomers op nummer 1 zagen. In 2008 kwam er drie keer een hit van niets op nummer 1. Het record stamt uit 2004, met liefst vijf hits die meteen op de eerste plaats stonden.

Top 40-record 
Het is Adele opnieuw gelukt om met de eerste single van een nieuw album meteen een nummer 1-hit te scoren. Dat lukte in 2011 met Rolling In The Deep (van het album 21) en in 2015 met Hello (van het album 25). Adele is de vijfde act ooit die met de eerste single van drie opeenvolgende albums op de eerste plek van de Top 40 wist te komen. The Beatles (1965-1967), ABBA (1979-1981), Queen (1979-1984) en Marco Borsato (1998-2008) gingen haar voor. Marco Borsato wist zelfs met de eerste singles van vier opeenvolgende albums op nummer 1 te komen.

Stay toch nog in de top 2
Na hun zegereeks zijn de druiven zuur voor The Kid Laroi en Justin Bieber. Zij moeten afstand doen van de troon en zakken naar 2. Toch levert dat nog een mooi feitje op. Stay staat voor de 14e achtereenvolgende week in de top 2. De track heeft nu 7 weken op 1 én 7 weken op 2 gestaan. Daarmee is het de elfde hit ooit die zo lang bij de beste twee hits van ons land heeft gestaan. Recordhouder is The Weeknd: hij stond met Blinding Lights 22 weken onafgebroken in de top 2 - 15 keer op 1 en 7 keer op 2.

Rondé pakt eerste top 10-hit
De rest van de top 10 zit redelijk vast. Pepas van Farruko blijft plakken op 3, Cold Heart van Elton John en Dua Lipa blijft de nummer 4 en Bad Habits van Ed Sheeran valt van 2 naar 5. Ook is er verlies voor die andere track van de Brit, Shivers, dat van 5 naar 6 gaat. Heat Waves van Glass Animals is de enige track binnen de top 10 die wat winst pakt: het nummer van de Britse band stijgt van 9 naar 7. Where Are You Now van Lost Frequencies en Calum Scott ging vorige week nog van 9 naar 6, maar een week later is de weg terug al ingezet. Het duo valt van 6 naar 8. Remember van Becky Hill en David Guetta stapt van 8 naar 9 en nieuw in de top 10 is Hard To Say Goodbye van Rondé. De Utrechtse band scoort zijn eerste top 10-hit, door van 11 naar 10 te gaan. 

Amsterdam is de snelste stijger
Amsterdam van Flemming kwam vorige week binnen op 29 en deze week maakt de track een enorme sprong. De Brabantse zanger komt terecht op 14 en met die winst van 14 plekken is hij de snelste stijger van deze week. Aan top40.nl liet de zanger deze week weten dat hij is overweldigd door het succes en dat hij al een mapje heeft klaarstaan met eventuele vervolgsingles. Flemming moest Ibiza van Bilal Wahib vorige week nog voor laten gaan als hoogste binnenkomer, maar sprint dat nummer nu voorbij. Ibiza gaat wel hard omhoog, want de track stijgt met negen plekken naar 18. Daarboven staat nog Hold On van Armin van Buuren en Davina Michelle. De samenwerking gaat van 20 naar 17. De kans is enorm dat Davina Michelle zich vanaf volgende week de een-na-meest succesvolle Nederlandse zangeres mag gaan noemen. Deze week nadert ze de huidige nummer 2, Ilse Delange, tot op 4 Top 40-punten. De meest succesvolle Nederlandse zangeres blijft Anouk nog wel een tijdje. Zij heeft dik twee keer zoveel punten als Davina Michelle. Jason Derulo meldt zich met Acapulco ook voor het eerst in de top 20. Het nummer stond vorige week nog op 24 en nu op 20. 

Opvallende stijging Me Pase
Buiten de top 20 valt de stijging van Enrique Iglesias en Farruko op. Me Pase was al de meest succesvolle Spaanstalige hit die niet in het linkerrijtje (de top 20) wist te komen. Voor de tweede week op rij weet Me Pase weer winst te pakken. Na eerder twee weken op 21 te hebben gestaan, gaat het nummer nu van 26 naar 22. Inmiddels heeft Me Pase 173 punten weten te scoren en daarmee staat de track bij de 12 grootste Top 40-hits ooit die nooit in de top 20 kwamen. De vorige hit die zich ook in dat rijtje nestelde was Stop This Flame (van Celeste). Die stond 2 weken op nummer 21 en wist in totaal 205 Top 40-punten bij elkaar te schrapen.

Thunder en Hurricane gaan als de bliksem
Thunder van Gabry Ponte, Lum!x en Prezioso boekt in de vierde week in de lijst flink wat winst: het drietal acts stijgt van 30 naar 24 en blijft nipt Dopamine van Purple Disco Machine en Eyelar voor, dat van 28 naar 25 gaat. Tien plekken winst is er vervolgens voor Ofenbach en Ella Henderson. Hurricane staat nu op 29, voor Talk About van Rain Radio en DJ Craig Gorman, dat drie plekken vooruit gaat en op 30 stilvalt. 

Binnenkomers
Hoger binnenkomen dan Adele kan natuurlijk niet, maar er zijn wel een aantal tracks die lager dan het hitkanon binnenkomen. Dromen In Kleur van Suzan & Freek is nieuw op 31, Who's In Your Head van Jonas Brothers komt binnen op 37 en Don't Break The Hart van Tom Grennan start op 40. Alles over deze nieuwlingen lees je hier.

De complete Top 40 van deze week bekijk je hier