Nieuws
Op deze dag in 2019

Vandaag: Vengaboys geven straatconcert in Wenen

Vandaag: Vengaboys geven straatconcert in Wenen
Vengaboys  Dolf Brouwers  Creedence Clearwater Revival  Champaign  Beastie Boys  Midnight Oil  The Soca Boys  Van B. King  50 Cent  Enrique Iglesias  Moke  Typhoon  The Rolling Stones  Elton John  Famke Louise  Martine Bijl 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: een bijzonder optreden van de Vengaboys in Wenen.

We're going To Ibiza! van de Vengaboys had in de zomer van 1998 al de 12e plaats bereikte in de Oostenrijkse hitparade. In mei 2019 werd het nummer in dat land opnieuw een hit. Dat had alles te maken met een politiek schandaal dat die maand het Oostenrijkse nieuws domineerde.

Het begon allemaal op 17 mei met een filmpje uit 2017 waarin te zien is dat vice-kanselier Heinz-Christian Strache overheidscontracten aanbiedt aan een vrouw die zich voordoet als de nicht van een rijke Russische zakenman. Als ruil zouden de Russen ervoor zorgen dat zijn partij, de recht-populistische FPÖ, positief in het nieuws worden gebracht.

Na het uitlekken van dit filmpje bood de vice-kanselier zijn ontslag aan, wat een dag later leidde tot de val van het kabinet. Omdat het filmpje was opgenomen in een vakantiehuisje op Ibiza kreeg het schandaal de naam Ibiza-Affäre of Ibizagate. Na de val van het kabinet op 18 mei begonnen linkse protestanten, die demonstreerden bij het residentieel paleis van de bondskanselier, vrolijk het lied We're Going To Ibiza! te zingen. Een dag later gaf de Duitse satiricus Jan Böhmermann het laatste zetje door de videoclip van het nummer op Twitter te delen. Daardoor associeerde het hele Duitse taalgebied de Vengaboys-hits met de politieke crisis.

Dit alles leidde ertoe dat We're Going To Ibiza! naar de eerste plaats in de Oostenrijkse iTunes-hitlijst steeg. Dat was de Nederland groep zelf natuurlijk ook niet ontgaan. Ze speelden in op de actualiteit door op 30 mei 2019 een straatconcert te geven op het Ballhausplatz. Op dat plein werden wekelijks 'Donnerstagsdemonstrationen' of 'Es ist wieder Donnerstag'-protesten gehouden, die zich keerden tegen het beleid van de rechtse regering. Bij het concert zijn volgens de politie ongeveer 6000 demonstranten aanwezig. De organisatie spreekt echter van 20.000 mensen.

In de week dat de Venaboys hun optreden geven, komt We're Going To Ibiza! opnieuw in de Oostenrijkse Top 75 binnen. Het nummer bereikt nu de 16e plaats en staat drie weken in de lijst. Overigens is We're Going To Ibiza! die week niet de enige Nederlandse binnenkomer in de Oostenrijkse hitlijst. 6 plaatsen lager, op nummer 22, komt het winnende songfestivalnummer Arcade van Duncan Laurence binnen.

Dit gebeurde er nog meer op 30 mei:
De VPRO zendt op 30 mei 1974 de eerste aflevering uit van Van Oekel’s Discohoek.

Van Oekel’s Discohoek is een absurdistisch muziekprogramma rondom presentator Sjef van Oekel (Dolf Brouwers) en boekhouder ir. Evert van der Pik (Jaap Bar). Het programma is een chaotische parodie op AVRO’s TopPop. Er zijn voortdurend problemen met de pick-up, de ordnerkast valt om of Van Oekel verstoort de optredens. 

Sommige platenmaatschappijen zijn daarom niet blij met het programma en raden hun artiesten af om daar op te treden. De artiesten die wel komen, spelen de toneelstukjes mee of laten zich overdonderen door wat er allemaal gebeurt.  Legendarisch zijn de kerstaflevering waarin Van Oekel in een fietstas kotst en het optreden van Donna Summer met The Hostage. 

Het programma wordt enorm populair bij de jeugd en de lezers van Muziek Expres verkiezen Van Oekel tot populairste televisiepersoonlijkheid van 1974. Twee Wim T. Schippers-personages halen dankzij het programma de tipparade: Barend Servet met Hoe Kan Dat Nou en ir. Evert van der Pik met Geen Bier Maar Karnemelk. 

Hoewel van het programma maar twaalf afleveringen worden gemaakt, keert het personage Sjef van Oekel terug in de series De Lachende Scheerkwast en Opzoek Naar Yolanda. In 1980 scoort hij zelf een Top 40-hit met het carnavalsnummer Oei, Oei, Dat Was Lekker. Dit nummer bereikt de 33e plaats.

Verder op deze dag:
1970:
Creedence Clearwater Revival stijgt naar de eerste plaats met Up Around The Band. Voor de bluesrockband rondom leadzanger John Fogerty is het de tweede nummer 1-hit. Eerder dit jaar stond Who’ll Stop The Rain aan kop.
1981: Champaign bereikt de koppositie met How ‘Bout Us. Het verblijf aan kop duurt liefst acht weken, wat uitzonderlijk lang is in de jaren 80. Enkel (I’ve Had) The Time Of My Life van Bill Medley en Jennifer Warnes (negen weken) staan in dit decennium langer op #1.
1987: Een concert in Londen van de Beastie Boys moet worden afgebroken, omdat mensen in de zaal met flesjes en stoelen beginnen te gooien. Nadien scandeert het publiek triomfantelijk dat het de Beastie Boys getemd heeft.
1990: De Australische band Midnight Oil geeft een onaangekondigd protestconcert voor het gebouw van Exxon in New York. De groep wil het publiek bewust maken van de onverantwoordelijkheden van grote oliemaatschappijen ten opzichte van de natuur.
1998: The Soca Boys en Van B. King zijn de leiders in de Top 40. Met Follow The Leader bereiken ze de eerste plaats, die drie weken later wordt overgedragen aan Ghetto Supastar (That Is What You Are) van Pras Michel, ODB en Mýa.
2008: Rond 5 uur 's morgens breekt er brand uit in een villa op Long Island die op naam staat van rapper 50 Cent. Zes mensen die op dat moment in de villa zijn, worden opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze rook hebben ingeademd. Onder hen zijn 50 Cents 10-jarige zoon Marquise en diens moeder Shaniqua Tompkins.
2015: Als Enrique Iglesias tijdens een show in Mexico een drone wil vastpakken raakt hij dusdanig gewond dat hij wordt opgeroepen de show te staken
2015: Er woedt een brand in het Amsterdamse muziekcentrum Melody Line, waardoor ook Moke wordt getroffen. De band verliest instrumenten en computerbestanden.
2016: Typhoon wordt door de politie aan de kant gezet. De agent die de handeling deed vond de combinatie tussen de huidskleur en de nieuwe auto verdacht. “Het is triest”, zo liet Typhoon weten via Facebook.
2016: Ronnie Wood en zijn vrouw Sally worden de trotse ouders van een tweeling. Gracie Jane en Alice Rose brengen het totaal aantal kinderen voor de Rolling Stone nu op zes.
2019: Rocketman, de film over het leven van Elton John, draait vanaf vandaag in de Nederlandse zalen.
2019: Martine Bijl overlijdt op 71-jarige leeftijd. Ze scoorde in 1977 een hit Limburgs Klaaglied en zong in 1988 op de musicalhit Vanmorgen Vloog Ze Nog. Ze was echter vooral bekend als presentatrice, comédienne en schrijfster.
2020: De Videolanddocumentaire Bont Girl, waarin Famke Louise de wanpraktijken van de Chinese bontindustrie aan de kaak stelt, wint twee Best Social Awards: die voor beste lancering en voor beste positive impact. De videoclip van Smoorverliefd van Snelle valt buiten de prijzen.

Vandaag geboren:
1924 - Armando Peraza, bij overlijden 89 jaar, Santana
1936 - Andy Tielman, bij overlijden 75 jaar,
1938 - Gerard Hulshof, De Uilen
1944
- Lenny Davidson, The Dave Clark Five
1945 - Cathy Post, bij overlijden 73 jaar, Friend And Lover
1946 - Henk Bruysten, Long Tall Ernie & The Shakers | Hank The Knife and The Jets
1946 - Eddy Ouwens, The Eddysons | Grandmaster Chicken & DJ Duck
1948 - Tom Barlage, Solution
1951 - Roland Bautista, bij overlijden 60 jaar, Earth, Wind & Fire
1955 - Topper Headon, The Clash
1958 - Marie Fredriksson, bij overlijden 61 jaar, Roxette
1960 - Micah Barnes, The Nylons
1960 - Stephen Tintin Duffy, Duran Duran
1960 - Theo Vogelaars, Tröckener Kecks
1961 - Marjolein Spijkers, Mrs. Einstein
1964 - Chris Sharrock, World Party
1964 - Tom Morello, Rage Against The Machine
1964 - Wynonna, The Judds
1965 - Peter Paul Muller, All Stars | Martin Morero
1967 - Tim Burgess, The Charlatans
1971 - Patrick Dahlmeier, Live
1974 - Cee Lo Green, Gnarls Barkley
1975 - Wolle Maier, Liquido
1977 - Tye Zamora, Alien Ant Farm
1979 - Sarah K, Rimini Project
1980 - Patrick Kars, Jeckyll & Hyde
1981 - Jan Derks, Chef'Special
1982 - Willie Wartaal, AKA The Junkies | De Jeugd Van Tegenwoordig
1993 - Freddy Moreira,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (3) Up Around The Bend- Creedence Clearwater Revival (Liberty), 1 week op nummer 1
1981 - 1 (2) How 'bout Us- Champaign (CBS), 1 week op nummer 1
1987 - 1 (1) Crockett's Theme- Jan Hammer (MCA), 4 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) Please Don't Go- Double You? (ZYX), 2 weken op nummer 1
1998 - 1 (6) Follow The Leader- The Soca Boys featuring Van B. King (Red Bullet), 1 week op nummer 1
2009 - 1 (1) Hallelujah- Lisa (Sony), 2 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) Parijs- Kenny B (TopNotch), 6 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Blinding Lights- The Weeknd (Republic), 13 weken op nummer 1

(30-05-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It