Artiestafbeelding Martine Bijl

Martine Bijl

Land Nederland

Geboortedatum 19-03-1948

Sterfdatum 30-05-2019

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  11 weken in Top 40
  •  197 punten
  •  #3034 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Martine Catharina Maria Bijl  was zeer veelzijdig want ze was zangeres, actrice, schrijfster, presentatrice en cabaretière.
Martine acteerde, presenteerde, zong, schreef, vertaalde musicals en televisiecomedy's, was veelvuldig te zien als panellid in tv-programma's en trad op in theaters met haar personalityshows. Ze schreef en illustreerde verhalen voor kinderen. Ook was ze producer van een serie grammofoonplaten met verhalen van Walt Disney.
 
Onder leiding van Willem Duys nam ze in 1966 haar eerste lp op, Martine Bijl Zingt, met de vroege bekende nummers De makelaar van Schagen en Bloemendaalse bos, op het label Relax van Willem Duys. Enkele van de nummers en alle arrangementen werden geschreven door Henk van der Molen, die vanaf dat moment haar vaste begeleider zou worden. Niet veel later kregen zij een lange liefdesrelatie. In 1990 eindigde hun liefdesrelatie.
Vanaf 1971 was ze elf jaar lang bij de AVRO vast panellid bij het quizprogramma Wie van de drie.
 
Van 1993 tot 2003 speelde zij negen seizoenen als Catharina "Cath" Bovenkerk-van Ravenstein in de sitcom Het Zonnetje in Huis, samen met Johnny Kraaykamp sr. als haar schoonvader en Johnny Kraaijkamp jr. als haar echtgenoot. 
 
Tot september 2013 trad zij 27 jaar lang op in televisiereclames van Hak. In die jaren was zij in meer dan veertig verschillende spotjes te zien. Vanaf 2013 presenteerde Bijl bij Omroep MAX het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. Tijdens het derde seizoen kreeg Bijl een hersenbloeding en stopte zij haar medewerking aan televisieprogramma's. Omdat het herstel langer duurde dan verwacht, werd ze als presentator van Heel Holland Bakt uiteindelijk vervangen door André van Duin.
 
Martine verliet Henk van der Molen in 1990 voor Berend Boudewijn, met wie zij in 1992 trouwde. Berend vroeg haar vlak na het overlijden van Van der Molen ten huwelijk. In september 2015 werd Martine getroffen door een hersenbloeding. Ze overleed op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd in haar atelier te Maarssen aan de complicaties daarvan.
Haar in 2018 verschenen boek Rinkeldekink gaat over haar hersenbloeding en de gevolgen daarvan. Ze won postuum de NS Publieksprijs met haar boek 'Rinkeldekink'.
 
Martine stond 2 keer in de Top 40. In 1977 bereikte ze met Het Limburgs Klaaglied/ Ik word nooit meer nummer één de 14e plaats in de Top 40. Daarnaast stond ze met Vanmorgen vloog ze nog met o.a. Robert Long in 1988 voor de 2e maal in de Top 40.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie


Overige nummersSocial media


Facebook