Nieuws
Vandaag in 2006

Vandaag: Symphonica In Rosso

Symphonica In Rosso
Marco Borsato  Ali B  Yes-R  Ilse DeLange  Julian Thomas  Lucie Silvas  Andrea Bocelli  Paul De Leeuw  Lionel Richie  Diana Ross  Sting  Nick & Simon  Doe Maar  Anouk  Cheryl Cole  Girls Aloud  The Rolling Stones  Adele  Tom Petty  Snoop Dogg  Jess Glynne  Simply Red  Bill Haley and His Comets 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Marco Borsato geeft zijn eerste van tien uitverkochte Symphonica In Rosso-concerten.

Op 20 oktober 2006 vindt in een uitverkocht GelreDome in Arnhem het eerste Symphonica In Rosso-concert plaats. Voor een publiek van 32.000 man zingt Marco Borsato, begeleid door symfonieorkest Guido’s Orchestra, de grootste hits uit zijn carrière. De zanger had zijn publiek opgeroepen om in rode kleding in de zaal te komen zitten en daar heeft men massaal gehoor aan gegeven. De avond opent dan ook toepasselijk met het nummer Rood, dat eerder in 2006 elf weken op nummer 1 heeft gestaan.

Bij Symphonica In Rosso is er ook veel aandacht voor het visuele aspect. Er wordt gewerkt met videobeelden en de lichtshow is goed doordacht. Tijdens de concertreeks zijn er gastoptredens van Ali B, Yes-R, Ilse DeLange, Julian Thomas en Lucie Silvas, met wie hij op dat moment in de Top 40 staat met het duet Everytime I Think Of You. Op 28 oktober is zelfs Andrea Bocelli te gast, met wie Borsato hun nummer 1-duet Because We Believe zingt. In totaal bezoeken zo’n 325.000 mensen het Symphonica In Rosso-concert van Marco Borsato.

Symphonica In Rosso blijkt zo populair dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt, met telkens een andere artiest als hoofdact. Tussen 2007 en 2013 worden er Symphonica In Rosso’s georganiseerd rond Paul De Leeuw, Lionel Richie, Diana Ross, Sting, Nick & Simon, Doe Maar en Anouk. In 2009 is het even spannend of de concerten van Diana Ross wel door zullen gaan vanwege het faillissement van organisator The Entertainment Groep, maar de organisatie kan worden overgenomen door Mojo Concerts, die vanaf dan verantwoordelijk wordt voor de concertreeksen.

In 2014 is er geen Symphonica In Rosso, maar in 2015 keert Marco Borsato weer terug op het podium. Dit keer wordt voor het eerst de Ziggo Domo in Amsterdam als locatie gekozen. Nu geeft Borsato maar liefst twaalf concerten, waarvan de laatste zes pas plaatsvinden in februari en maart 2016. In 2017 verzorgt Simply Red de tiende editie van de serie.

Dit gebeurde er ook op 20 oktober:
Jeroen Nieuwenhuize wordt op 20 oktober 2006 de nieuwe presentator van de Top 40.

Een week eerder, op 13 oktober, werd het stokje officieel aan Jeroen overgedragen door de vorige presentator Wessel Van Diepen. Het is overigens niet Jeroens allereerste Top 40 die hij presenteert, want in de eerste jaren van het nieuwe decennium had hij Wessel al een paar keer mogen vervangen toen die ziek was. Bovendien presenteerde Jeroen al sinds 1998 de Top 40 op televisie, eerst bij SBS 6 en later bij TMF en MTV. “Ik was altijd al verliefd op de Top 40,” verklaart Jeroen over zijn nieuwe baan, “toen ik voor SBS ging werken, raakten we verloofd en nu zijn we echt getrouwd!“

Jeroen presenteert de lijst in totaal bijna 12 jaar. Daarmee is hij na Lex Harding (1970-1989) en Erik de Zwart (1989-2002) de langst zittende presentator uit de Top 40-geschiedenis. In die 12 jaar maakt Jeroen veel bijzondere dingen mee. In het jubileumboek 50 Jaar Top 40 noemt hij zijn ontmoeting en interview met Mariah Carey zijn hoogtepunt. Daarnaast is 2009 een bijzonder jaar voor hem. Op 14 augustus van dat jaar presenteert hij de Top 40 vanuit zijn eigen huis, omdat hij in quarantaine zit vanwege een besmetting met de Mexicaanse griep. Een maand later mag hij een Marconi Award in ontvangst nemen, omdat de Top 40 de prijs voor beste radioprogramma heeft gewonnen.

In 2018 verhuist Jeroen Nieuwenhuize van Radio 538 naar Radio 10. Daardoor moet hij afscheid nemen als presentator van de Top 40. In totaal heeft hij 608 uitzendingen lang deze taak mogen vervullen. Op 22 juni 2018 presenteert Jeroen zijn laatste Top 40. Hij besluit zijn laatste uitzending met de woorden: "Dit was Jeroen Nieuwenhuize. Dit was de Top 40. Ik ben uitgeteld." Zijn taak wordt daarna overgenomen door Ivo van Breukelen, die eerder Jeroens vaste invaller was. Ivo heeft de Top 40 slechts een halfjaar gepresenteerd, want na de verhuizing van de Top 40 van Radio 538 naar Qmusic, komt de presentatie in handen van Domien Verschuuren.

Verder op deze dag:
1956:
In Apeldoorn breken rellen uit, nadat burgemeester Loek des Tombe de vertoning van de film Rock Around The Clock verboden heeft. Deze film was op 1 september in Nederland in première gegaan en was de allereerste rock-‘n-roll-film met onder andere Bill Haley & his Comets en The Platters.Pas na drie dagen nemen de ongeregeldheden weer af. In januari 1957 wordt de film alsnog in Apeldoorn vertoond.
1977:
In een bos in de Amerikaanse staat Mississippi stort een vliegtuig neer met daarin de leden van de rockband Lynyrd Skynyrd. Zanger Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines en zijn zus en achtergrondzangeres Cassie Gaines komen daarbij om het leven, evenals een crewlid en de twee piloten. De overige twintig inzittenden raken zwaargewond.
2003: Girls Aloud-zangeres Cheryl Tweedy wordt veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een boete van £ 500 wegens mishandeling. In januari had ze een donkere toiletjuffrouw een blauw oog geslagen. Van een aanklacht wegens racisme wordt ze vrijgesproken. In 2010 scoort de zangeres onder de naam Cheryl Cole een monsterhit met Fight For This Love.

Vandaag geboren:
1927 - Ross McManus, bij overlijden 84 jaar,
1934 - Roy Young, bij overlijden 83 jaar, Cliff Bennett and The Rebel Rousers
1937 - Wanda Jackson,
1940 - John Carter,
The Ivy League | The New Vaudeville Band | The Flower Pot Men | The First Class
1944 - Gerrit Hol, Unit Gloria
1945 - Angela Brambati, Ricchi & Poveri
1945 - Ric Lee, Ten Years After
1947 - Mario Mutis, Los Jaivas
1949 - Ray Gonsky, Looking Glass
1950 - Tom Petty, bij overlijden 66 jaar, Traveling Wilburies
1951 - Alan Greenwood, Foreigner
1958 - Mark King, Level 42
1964 - Jim Sonefeld, Hootie & The Blowfish
1970 - Dannii Minogue,
1971 - Snoop Dogg,
1978 - Denise, Vengaboys
1978 - Paul Wilson, Snow Patrol
1989 - Jess Glynne,
1990 - Watt,

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (2) Angie- The Rolling Stones (Rolling Stones (1973)\CBS (1990)), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (1) A Brand New Day- The Wiz Stars featuring Diana Ross & Michael Jackson (MCA), 3 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) I Just Called To Say I Love You- Stevie Wonder (Motown), 2 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) Verdammt - Ich Lieb' Dich- Matthias Reim (Mercury), 3 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Can't Get You Out Of My Head- Kylie (Parlophone), 3 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Bedankt Mijn Vriend- André Hazes & André Hazes Jr (EMI), 2 weken op nummer 1
2012 - 1 (19) Skyfall- Adele (XL), 1 week op nummer 1
2018 - 1 (1) Verleden Tijd- Frenna & Lil Kleine (777), 5 weken op nummer 1

(20-10-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It