Vandaag: Tweede nummer 1 voor Major Lazer en Mø

- Vandaag

 Major Lazer  Justin Bieber
Vandaag: Tweede nummer 1 voor Major Lazer en Mø

Met Cold Water scoren Major Lazer én Mø een tweede nummer 1-hit in de Top 40.

In het voorjaar van 2016 stuurt Justin Bieber via Twitter een berichtje rond het nummer Cold Water in de vorm van een vraag aan Diplo. De Canadese zanger wilde weten of het nog uitgebracht zou gaan worden. Als Diplo hem laat weten dat het eigenlijk niet het plan was kan Bieber zijn enthousiasme toch niet beheersen. Van tevoren uitgedacht of niet; Diplo laat als reactie op 30 mei weten dat de track met Bieber en dan toch maar zal gaan verschijnen.

Major Lazer werkte voor Cold Water al drie keer eerder samen met de Deense Mø; zo schreef ze mee aan All My Love (2014) en was ze te horen op de nummer 1-hit Lean On en op Lost (beide 2015). Mø, geboren als Karen Marie Ørsted, wist na de monsterhit Lean On via haar tweede Top 40-hit, Final Song, al de meest succesvolle act uit Denemarken te worden. Zo overtrof ze een jaar na haar Top 40-debuut de eerdere prestaties van acts als Aqua, Alphabeat en Toy-Box.

Na drie solo hits op nummer 1 met What Do You Mean?, Sorry en Love Yourself is Cold Water de vierde Top 40-hit voor Justin Bieber. Via die hit wordt hij ook de Canadees met de meeste weken op nummer 1. Tot het moment dat Cold Water op nummer 1 kwam deelde hij dat record met Céline Dion die via Think Twice (1995), Tell Him (1997) en My Heart Will Go On (1998) de Top 40 voor 14 weken aan wist te voeren.

Aan Cold Water schreef ook Ed Sheeran mee. Die wist zelf niet eens meer van het bestaan van het nummer af en liet in een interview met Billboard weten dat het waarschijnlijk voor de helft af was toen Diplo het kreeg. Diplo vroeg hem of hij het nummer mocht gebruiken maar omdat Ed geen idee had waar het over ging besloot hij niet te reageren. Pas toen het nummer verscheen viel het kwartje bij de Britse zanger: “Het klonk een beetje als mij. O wacht, ik was het!”

Cold Water maakte een sprong van 28 plaatsen naar nummer 1. Het is daarmee de vijfde hit in de Top 40-historie die zo’n grote sprong naar de eerste plek weet te maken. Marco Borsato maakte op 13 mei 2006 de grootste sprong naar de bovenste positie met Rood dat 35 plaatsen wist te klimmen.

In de Verenigde Staten bleek de eerste plaats nét een brug te ver; Cold Water kwam binnen op nummer 2 en kon de toenmalige leider in de lijst, Cheap Thrills (van Sia en Sean Paul) niet overtreffen. In Engeland voorkwam Cold Water dat One Dance (van Drake, Wizkid en Kyla) een 16e week op nummer 1 kreeg.

Op deze dag zijn onder meer Typhoon (1984) en Nathan Goshen (1986) jarig.

De nummer 1-hits van 6 augustus:
2005: FEARLESS- Kane
2011: DANZA KUDURO- Lucenzo feat Don Omar
2016: COLD WATER- Major Lazer feat. Justin Bieber en Mø