Nieuws
Op deze dag in 1986

Vandaag: Bob Geldof wordt geëerd

Bob Geldof
Bob Geldof  Band Aid  The Boomtown Rats  The Kinks  The Tremeloes  Jop  Ray Charles  Chris Brown  Anouk  Rod Stewart  Fleetwood Mac  Red Hot Chili Peppers 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de onderscheiding van Bob Geldof door Queen Elizabeth.

In 1979 brachten de Boomtown Rats de single I Don’t Like Mondays uit. Het grote publiek kon de boodschap van de Ierse band beamen, want de plaat bereikte de eerste plaats in de Top 40. Meer grote hits heeft de formatie echter niet gehad. Leadzanger Bob Geldof ging daarom in de jaren 80 een tweede leven starten als oprichter van grootschalige liefdadigheidsacties voor derdewereldlanden, met name in Afrika. Zijn middel was vanzelfsprekend: popmuziek.

In 1984 vond zijn eerste actie plaats. Hij richtte de gelegenheidsgroep Band Aid op en schreef voor deze band het lied Do They Know It’s Christmas. Geldof werd daarin geassisteerd door Midge Ure, die als zanger van Ultravox een nummer 1-hit scoorde met Vienna in 1981. Bekende Britse vocalisten als Paul Young, Boy George, George Michael, Bono en vele anderen leverden hun bijdrage. Deze single heeft een miljoenenopbrengst gegenereerd, maar het was nog niet genoeg.

Daarom organiseerde Geldof voor het daaropvolgende jaar het liefdadigheidsfestival Live Aid, dat gehouden werd in het Wembley Stadium in Londen en in het John F. Kennedy Stadium in Philadelphia. Artiesten over de hele wereld gaven acte de présence en David Bowie en Mick Jagger namen speciaal voor dit evenement de hitsingle Dancing In The Street op. Het meest indrukwekkende deel was de minidocumentaire over een Ethiopisch jongetje in exteme hongersnood, onder begeleiding van Drive van The Cars.

Op 10 juni 1986 maakt het Britse koningshuis bekend dat Bob Geldof een koninklijke onderscheiding zal ontvangen van Queen Elizabeth. Die krijgt hij niet vanwege zijn verdiensten in de muziek, maar voor zijn grootschalige inzamelingsactie tegen de honger in Afrika. Hij is echter geen staatsburger van Groot-Brittannië, waardoor hij niet in de adelstand wordt verheven. Evenmin mag hij zichzelf Sir Bob Geldof noemen, wat door sommige media overigens toch gedaan werd. Op 24 juli 1986 ontving Bob Geldof de versierselen op Buckingham Palace.

De eer weerhoudt hem niet om verder te gaan met waar hij mee bezig was. In 1989, 2004 en 2014 stelt hij een nieuw team samen voor Do They Know It’s Christmas en in 2005 vindt een nieuwe versie van Live Aid plaats, genaamd Live 8.

Dit gebeurde er nog meer op 10 juni:
Chris Brown wordt op 10 juni 2016 aangehouden in Amsterdam.

Chris Brown is in Nederland, omdat hij op zaterdag 11 juni optreedt in de Ziggo Dome. Op vrijdag bedenkt hij dat het wel leuk is om op een crossmotor door Amsterdam te scheuren. De Amerikaanse zanger is echter niet goed op de hoogste van de Nederlandse wetgeving, want hij doet dat zonder dat op de tweewieler een kentekenplaat is aangebracht. “Niet zo slim”, zo vertelt hij achteraf op Instagram.

Een motoragent die Chris tegenkomt in de stad besluit hem aan te houden op de Grimburgwal. Hij herkent de zanger niet, maar door zijn posse wordt al gauw duidelijk dat hij met een beroemdheid van doen heeft. De rapper blijft rustig en is begripvol over zijn aanhouding. Hij moet wel mee naar het politiebureau om daar de zaak af te handelen.

Chris Brown is tevreden over de manier van handelen van de Nederlandse agenten en hij laat zich later zelfs met een aantal agenten van het bureau Burgwallen fotograferen. “Ook voor Chris Brown gelden dezelfde regels; een boete was dan ook het gevolg”, zo laat de politie weten.

Verder op deze dag:
1967:
Een week nadat Waterloo Sunset van The Kinks de recordstijging van #39 naar #4 maakte, stijgt het lied naar de eerste plaats in de Top 40. Daar blijven The Kinks slechts één week staan. Hierna neemt Procol Harum het stokje over met A Whiter Shde Of Pale.
1996: Alan Blakley overlijdt op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij werd bekend als gitarist van de Britse band The Tremeloes, waarmee hij tussen 1967 en 1972 elf Top 40-hits scoorde. De grootste hit My Little Lady kwam in 1968 tot plaats drie.
2000: Jop scoort een nummer 1-hit met Jij Bent De Zon. De winnaar van het SBS-programma De Bus staat vier weken op de eerste plek. Jop is een onvervalste eendagsvlieg, want verder heeft hij nooit meer de Tipparade gehad.
2004: Ray Charles is overleden aan de gevolgen van leverkanker. De Amerikaanse muzikant scoorde in de jaren 60 wereldwijd hits met I Can't Stop Loving You, Hit The Road Jack en Georgia On My Mind. De blinde zanger is 73 jaar geworden.
2016: Rod Stewart wordt, vanwege de verjaardag van de Britse koningin Elizabeth, tot ridder geslagen. De zanger mag zich vanaf nu Sir Roderick David Stewart noemen.
2017: Vanwege haar zwangerschap deed Anouk een stapje terug als coach van The Voice Of Holland. Vandaag maakt ze bekend terug te keren voor een tweede seizoen.
2019: Fleetwood Mac treedt voor de de tweede keer op op Pinkpop. De eerste keer was 48 jaar geleden, in 1971. Mick Fleetwood en John en Christine McVie zijn de enige leden die bij allebei de optredens op het podium stonden.
2022: De Red Hot Chili Peppers geven een concert in het Goffertpark in Nijmegen. Het is het eerste concert van de groep in ons land sinds 2016. Voor het eerst sinds 2007 is gitarist John Frusciante daar weer bij. Hij was in 2019 na tien jaar afwezigheid weer teruggekeerd bij de groep.

Vandaag geboren:
1925
- Don Costa, bij overlijden 57 jaar,
1937 - Simon Stokes, bij overlijden 83 jaar, Simon Stokes & The Nighthawks
1941 - Harry Muskee, bij overlijden 70 jaar, Cuby + Blizzards | Muskee
1944 - Rick Price, The Move | Wizzard
1945 - Benny Gallagher, McGuinness Flint | Gallagher and Lyle
1951 - Nick Pentelow, Wizzard
1960 - Maxi Priest,
1961 - Kim Deal, Pixies
1961 - Mark Shaw, Then Jericho
1964 - Jimmy Chamberlin, The Smashing Pumpkins
1967 - Thea Austin, Cutoff | Snap
1972 - JB Meijers, The Common Linnets
1973 - Faith Evans,
1973 - Flesh-N-Bone, Bone Thugs-N-Harmony
1978 - LeMisha Grinstead, 702
1982 - Laleh,
1984 - Vitali Zestovskih, Vize
1987 - Tamara Cambre, M-Kids
1989 - Alexandra Stan
1989 - Joel Corry,
1989
- Rashid Badloe, Afro Bros
1990 - Justin Jesso,
1999 - Blanche,
2004 - Gayle

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (4) Waterloo Sunset- The Kinks (Pye), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (1) Hello A- Mouth & MacNeal (Decca), 2 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Rivers Of Babylon / Brown Girl In The Ring- Boney M. (Hansa), 7 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Me Myself And I- De La Soul (Indisc), 2 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) Conquest Of Paradise- Vangelis (EastWest), 6 weken op nummer 1
2000 - 1 (6) Jij Bent De Zon- Jop (Sony), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (1) Rood- Marco Borsato (Universal), 5 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) Despacito- Luis Fonsi ft. Daddy Yankee (Universal), 6 weken op nummer 1
2024 - 1 (1) Tattoo- Loreen (Universal), 4 weken op nummer 1

(10/06/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt