Artiestafbeelding Pearl Jam

Pearl Jam

Land Verenigde Staten

Officiële websitehttps://pearljam.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  50 weken in Top 40
  •  838 punten
  •  #844 aller tijden
  •  10 Top 40-hits

Biografie

Stone Gossard en Jeff Ament zijn halverwege de jaren tachtig de initiatiefnemers voor de band Green River. De groep krijgt wat andere namen en werkt samen met zanger Andrew Wood. Als de band als Mother Love Bone werkt aan het debuutalbum Apple overlijdt Wood aan een overdosis heroïne.


De zanger van Bad Radio, Eddie Vedder, hoort een demo van de groep en besluit mee te gaan helpen. In 1990 staan ze in het voorprogramma van Alice In Chains voordat ze hun naam veranderen in Pearl Jam. De naam verwijst naar zijn overgrootmoeder Pearl die een speciaal recept had voor een jam van cactussen. In een interview in 2006 zei Vedder over de totstandkoming van de naam dat het complete onzin was.

In 1991 verschijnt het debuutalbum, Ten, met Alive als eerste single. In 1992 bereikt het nummer de 13e plaats. In 1994 is Dissident de eerste (en ook enige) top 10-hit van de groep voordat Just Breathe in 2010 weet uit te groeien tot de grootste hit van de band.

In de zomer van 2020 gaat de band weer op tournee door Europa met op 22 en 23 juli twee uitverkochte shows in de Ziggo Dome.  Op 27 maart van dat jaar verschijnt ook het elfde studioalbum, Gigaton, met daarop de track Dance Of The Clairvoyants.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positieSocial media


Twitter

Facebook