Nieuws
Op deze dag in 2012

Vandaag: Loreen wint haar eerste songfestival

Loreen - Eurovision Song Contest - Eurovisiesongfestival
Loreen  John Lennon  Yoko Ono  Dawn  Raymond Van Het Groenewoud  Queen  The Rolling Stones  Jack Jersey  André Hazes  Gerard Joling  Yes  Depeche Mode  The Weeknd  ABBA 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de winst van Loreen op het Eurovisiesongfestival met Euphoria, dat uitgroeide tot een monsterhit.

Dat het winnende lied van het Eurovisiesongfestival de Top 40 haalt, is in de 21ste eeuw lang geen zekerheid meer. Laat staan dat die inzending ook nog eens de top 10 bereikt. Laat staan dat ze tot de grootste hits van het jaar gaat behoren. En tot de grootste hits die het Eurovisiesongfestival hebben gewonnen. Het winnende lied op 26 mei 2012 vormt daarop een uitzondering: Loreen wint het evenement met haar inzending Euphoria. 

Voor het Europese publiek is Loreen een grote onbekende, maar in haar thuisland Zweden timmert ze al enige tijd aan de weg. In 2004 deed ze mee aan de Zweedse talentenjacht Idol, waarin ze als vierde eindigde. Een jaar later werkte Loreen samen met het producersteam Rob ’n’ Raz, dat in Nederland de top 10 haalde met Got To Get (1990) en Clubhopping (1993). Het lied The Snake behaalde echter niet de hitlijsten, omdat het een promotiesingle was.

Daarna pakte ze echter niet door en leek ze in de vergetelheid te geraken in Zweden. Daarnaast was een Europese doorbraak verder weg dan ooit. Haar laatste redmiddel was het Melodifestival, de Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. In 2011 deed ze mee met My Heart Is Refusing Me, maar met deze plaat slaagde Loreen niet om de nationale inzending van Zweden te worden. Een jaar later lukte haar dat wel met Euphoria.

Met Euphoria wint zij niet alleen het Melodifestival 2012, maar ook het Eurovisiesongfestival in dat jaar. In Nederland wordt de track eveneens een daverend succes, getuige haar tweede plaats en liefst 803 behaalde punten. Later dat jaar wordt My Heart Is Refusing Me in Europa uitgebracht en met deze single blijft Loreen steken op nummer 26. Daarmee is zij de eerste winnaar van het Eurovisiesongfestival sinds Céline Dion (1988) die meerdere Top 40-hits scoort.

In 2023 nam Loreen opnieuw deel aan het Eurovisiesongfestival. Met haar nummer Tattoo wist ze opnieuw te winnen. Daarmee werd Loreen de eerste vrouw die twee keer het songfestival heeft gewonnen. Ook voor Zweden was dit een bijzondere overwinning. Het was namelijk de zevende keer dat Zweden het songfestival won en daarmee kwam het op gelijke hoogte met Ierland. Dat land eindigde tussen 1970 en 1996 eveneens zeven keer boven aan het scorebord. Toevallig is Ierland ook het enige andere songfestivalland dat een kandidaat heeft afgevaardigd die twee keer heeft gewonnen: Johnny Logan (in 1980 en 1987).

Dit gebeurde er nog meer op 26 mei:
In Londen vindt op 26 mei 2022 vindt de langverwachte première van ABBA Voyage plaats.

2 september 2021 was een grote dag  voor ABBA-fans. Op die dag presenteerden Björn Ulvaeus en Benny Andersson niet alleen twee nieuwe ABBA-nummers. Ze vertellen ook dat er heel nieuw ABBA komt en een grootste concertreeks. Die krijgen beide de naam ABBA Voyage. Bij deze concertreeks staan de leden van ABBA echter niet zelf op het podium. In een arena die speciaal voor deze gelegenheid in Londen is gebouwd, worden zij vertegenwoordigd door vier ABBA-tars.

Deze ABBA-tars zijn hologrammen van de ABBA-leden zoals ze eruitzagen in de jaren 70. Deze hologrammen werden in samenwerking met de band gemaakt door het bedrijf Industrial Light & Magic van filmproducent George Lucas. Het concept van de ABBA-tars werd bedacht door Simon Fuller, die in de jaren 90 bekend werd als de man achter de Spice Girls. De hologrammen worden begeleid door een 10-koppige liveband. Overigens zijn de ABBA-tars in feite geen echte hologrammen. In werkelijkheid gaat het om 2D-projecties op een groot onzichtbaar scherm.

Tijdens de première zijn veel grote sterren aanwezig, waaronder Kylie Minogue, Sophie Ellis-Bextor, Zara Larsson en zelfs koning Carl Gustaf en koningin Sylvia van Zweden. De grootste sterren zijn natuurlijk de leden van ABBA zelf. Vanuit de zaal kijken zij samen met ongeveer 3000 fans naar de ca. 45 jaar jonger uitziende digitale versies van zichzelf. Aan het eind van het concert komen de echte ABBA-leden ook nog even het podium op om een groots applaus in ontvangst te nemen.

Vooraf werd door sommigen gevreesd dat de virtuele ABBA-tars nooit een heel concert lang zouden kunnen boeien. Die vrees blijkt onterecht. Britse media zijn lyrisch over ABBA Voyage. De verwachting is dan ook dat deze techniek in de toekomst vaker gebruikt zal worden om groepen en artiesten van vroeger opnieuw te leven te wekken. Vanaf 27 mei 2022 is het concert zeven keer per week te zien. Met ticketprijzen van rond de 100 euro, levert ABBA Voyage per week in totaal meer dan 2 miljoen euro op.

Verder op deze dag:
1969:
John Lennon en Yoko Ono beginnen in het Queen Elisabeth Hotel in Montreal aan hun tweede bed-in. Hun tweede wilden ze eigenlijk in New York doen, maar Lennon mocht de Verenigde Staten niet in vanwege een veroordeling voor drugsbezit in 1968.
1973: Dawn stijgt naar de eerste plaats met Tie A Yellow Ribbon Round. Het Amerikaanse trio staat twee weken op de eerste plaats met het lied. Het is de laatste grote hit van Dawn, dat in 1977 uit elkaar gaat en daarna nog tweemaal bij elkaar komt.
1980: Raymond van het Groenewoud breekt door in Nederland dankzij zijn optreden op Pinkpop van vandaag. Hij zingt hier voor het eerst zijn tragikomische nummer Je Veux De L’amour. Je Veux De L’amour haalt in augustus de achttiende plaats in de Nederlande Top 40.
1984: Queen scoort een nummer 1-hit met I Want To Break Free. Het is de zesde en laatste nummer 1-hit van de legendarische Britse band. Queen heeft het succes waarschijnlijk vooral te danken aan de videoclip, met de bekende rol van Freddie Mercury als huisvrouw met een rok aan.
1990: Na 24 jaar bereikt Paint It Black van The Rolling Stones voor de tweede keer de eerste plaats in de Nederlande Top 40. In 1966 stond het nummer drie weken op #1 en in dit jaar komen daar nog eens vier weken bij.
1997: Jack Jersey is overleden aan de gevolgen van keelkanker. De Indonesisch-Nederlande artiest (echte naam: Jack de Nijs) scoorde tussen 1970 en 1982 23 Top 40-hits, waarvan Sri-Lanka... My Shangri-La (#4 in 1980) de grootste was. Jersey is 55 jaar geworden.
2007: André Hazes en Gerard Joling bereiken de koppositie met Blijf Bij Mij. Hazes scoort postuum zijn tweede nummer 1-hit, terwijl het voor Gerard Joling de derde is. Blijf Bij Mij staat liefst elf weken op nummer 1.
2015: Gerard Joling is betrokken bij een aanrijding. Hij kon niet meer uitwijken voor een vrouw die met haar rollator de weg overstak.
2016: The Weeknd besluit een optreden bij de Jimmy Kimmel Show te annuleren. Hij doet dat omdat die avond ook Donald Trump te gast is.
2022: Toetsenist Andy Fletcher van Depeche Mode overlijdt onverwacht op 60-jarige leeftijd.
2022: Yes-drummer Alan White overlijdt op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Voor hij bij Yes drumde was hij ook op andere Top 40-hits te horen als drummer, waaronder drie hits van The Alan Price Set.

Vandaag geboren:
1920 - Peggy Lee, bij overlijden 81 jaar,
1926 - Miles Davis, bij overlijden 65 jaar,
1940 - Levon Helm, bij overlijden 71 jaar, The Band
1942 - Pete Dello, Honeybus | Lace
1943 - John "Poli" Palmer, Family
1944 - Verden Allen, Mott The Hoople
1945 - Garry Peterson, The Guess Who
1948 - Stevie Nicks, Fleetwood Mac
1950 - Shake,
1954 - Marian Gold, Alphaville
1958 - Wayne Hussey, The Mission
1962 - Black, bij overlijden 53 jaar,
1964 - Lenny Kravitz,
1972 - Alan White, Oasis
1975 - Lauryn Hill, Fugees
1982 - Morten,
1985 - Nina Van Dijk, Treble
1989 - Rob Resnick, Timeflies
1992 - Flynn,
1993 - Jason Carlson,

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (2) Tie A Yellow Ribbon- Dawn (Bell), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (1) I Want You To Want Me- Cheap Trick (Epic), 2 weken op nummer 1
1984 - 1 (2) I Want To Break Free- Queen (EMI), 1 week op nummer 1
1990 - 1 (2) Paint It Black - Titelsong Tour Of Duty- The Rolling Stones (London), 4 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) I Wanna Be A One Day Fly- One Day Fly (Sony Music Local), 2 weken op nummer 1
2007 - 1 (3) Blijf Bij Mij- André Hazes & Gerard Joling (NRGY), 1 week op nummer 1
2012 - 1 (1) Balada- Gusttavo Lima (Som Livre), 3 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) One Kiss- Calvin Harris & Dua Lipa (Sony), 5 weken op nummer 1

(26-05-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix