Nieuws
Op deze dag in 1978

Vandaag: het eerste concert in De Kuip

De Kuip - Rotterdam
Bob Dylan  Eric Clapton  Tiffany ((USA))  Thé Lau  The Scene  Britney Spears  Elvis Presley  Ch!pz  Kus  Jim  EliZe  Gebroeders Ko  Katy Perry 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het allereerste popconcert in De Kuip, gegeven door Bob Dylan en Eric Clapton.

De Kuip. Bij elke supporter van Feyenoord gaan de gedachten ongetwijfeld naar de prachtige voetbaltempel met de perfecte grasmat waar zijn/haar favoriete club zijn thuiswedstrijden speelt. Als lid van het befaamde Legioen hoopt hij/zij daar de club naar de overwinning te zingen. Vanaf 23 juni 1978 wordt Stadion Feijenoord (zoals de officiële naam van De Kuip luidt) ook gebruikt voor popconcerten. De allereerste artiesten die De Kuip aandoen, zijn Bob Dylan en Eric Clapton

Vervolgens duurt het vier jaar voordat een artiest besluit om in De Kuip op te treden, maar de act die het Rotterdamse stadion in juni 1982 aandoet, is zeker niet de minste. The Rolling Stones geven op 2, 4 en 5 juni enkele spetterende optredens in Stadion Feijenoord. Sindsdien geldt De Kuip op zeer regelmatige basis als locatie voor grote concerten. René Froger is op 24 juni 1995 de allereerste Nederlandse artiest die optreedt in De Kuip. 

In de jaren daarna krijgt De Kuip concurrentie van andere voetbalstadions. In 1996 wordt de hypermoderne Amsterdam ArenA geopend, met een geheel verschuifbaar dak. In 1998 krijgt ook Vitesse een stadion waarvan het dak dicht kan, te weten het GelreDome. Ook dat stadion zal gaan dienen als evenementencomplex. In 2019 keert Marco Borsato, na vijftien jaar, weer terug naar de Kuip voor vijf concerten. 

In 2024 wordt bekend dat De Kuip vanaf 2026 zal stoppen met het organiseren van concerten en dance-events. Dat heeft te maken met plannen om woningen in de buurt van het stadion te bouwen. De bewoners zouden dan te veel last krijgen van geluidsoverlast. Mogelijk zijn de optredens van Di-Rect in juni 2025 de laatste popconcerten die in De Kuip gegeven worden.

Dit gebeurde er nog meer op 23 juni:
Op 23 juni 2021 vertelt een emotionele Britney Spears haar kant van het verhaal in een rechtszitting over haar curatele.

Ondanks dat de afgelopen jaren altijd de schijn is opgehouden dat Britney een gelukkig leven leidde, blijkt op deze dag dat ze in feite doodongelukkig is. Dat vertelde ze zelf tijdens de rechtszitting, waarbij ze - vanwege de coronamaatregelen - enkel via een internetverbinding aanwezig was. Nadat zij in 2008 een mentale inzinking kreeg, kwam zij onder curatele te staan van haar vader. Dat houdt in dat zij niet over haar eigen geld kon beschikken en dat belangrijke beslissingen over haar persoonlijk leven eerst door vader Spears goedgekeurd moesten worden.

Britney vertelde onder meer dat ze graag zou willen trouwen en kinderen krijgen met haar vriend Sam Asghari. Volgens haar mag ze echter niet naar dokter gaan om haar spiraaltje te laten verwijderen. Daarnaast vertelde ze dat ze verplicht is om een therapie te volgen op een plek waar ze altijd wordt opgewacht wordt door fotografen, terwijl ze die therapie ook prima thuis zou kunnen volgen. Volgens Britney heeft het curatorschap haar getraumatiseerd en haar vertrouwen in mensen beschadigd. Ze wilde doodgraag een vrij leven leiden.

Met haar emotionele verklaring lijkt het erop dat de aanhangers van de #FreeBritney-beweging gelijk hebben gekregen. Deze Britney-fans waren ervan overtuigd dat de zangeres geheime boodschappen in haar socialemediaberichten verstopte, waarin ze om hulp schreeuwde. Deze theorie kreeg in februari 2021 wereldwijde bekendheid dankzij de documentaire Framing Britney Spears.

Britneys noodkreet wierp uiteindelijk haar vruchten af. Nadat in september bekend werd dat haar Jamie zijn functie als curator moest neerleggen, werd in november 2021 bepaald dat de curatele per direct in zijn geheel beëindigd werd. Sindsdien is Britney weer helemaal vrij om zelf beslissingen te nemen over haar geld en over haar leven.

Verder op deze dag:
1987:
De onbekende 15-jarige zangeres Tiffany Darwish treedt op in een winkelcentrum in New Jersey. Het is het begin van haar Beautiful You: Celebrating The Good Life Shopping Mall Tour ’87. Een jaar later scoort Tiffany een grote hit met I Think We’re Alone Now.
2007: Eén dag voor Parkpop vindt in het Zuiderpark in Den Haag de eerste editie van Kinderparkpop plaats. Ongeveer 7.500 kinderen komen op het festival af en zien daar optredens van onder andere Ch!pz, Kus, Jim, EliZe en de Gebroeders Ko.
2015: Thé Lau is na een lang ziekbed overleden. In de jaren 90 maakte hij furore als leadzanger van The Scene, waarmee hij Nederlandstalige klassiekers als Blauw, Iedereen Is Van De Wereld en Open op zijn naam schreef. In 2010 scoorde hij met Lange Frans een grote hit met Zing Voor Me. Lau had keelkanker. Hij is 62 jaar geworden.
2017: Katy Perry wordt in de Verenigde Staten de eerste artiest ooit met drie diamanten hits. Van Dark Horse, Firework en Roar werden er meer dan tien miljoen stuks verkocht.
2022: De film Elvis gaat in ons land in première. De film over het leven van Elvis Presley is wereldwijd een groot succes en wordt genomineerd voor 8 Oscars.
2022: Guns N' Roses geeft een optreden in het Stadsparkpark in Groningen. Na afloop bedankt Slash de fans op Twitter gedeeltelijk in het Nederlands: "It was truly memorable. Dank je!"

Vandaag geboren:
1940 - Jimmy Castor, bij overlijden 71 jaar, Jimmy Castor Bunch
1945 - Paul Goddard, bij overlijden 68 jaar, Atlanta Rhythm Section
1952 - Betty Dragstra, Pussycat
1957 - Leee John, Imagination
1962 - Richard Coles, The Communards
1965 - Paul Arthurs, Oasis
1966 - Chico Debarge, Debarge
1966 - James MacPherson, The Breeders
1970 - Mark'Oh
1973
- Luciana,
1975 - KT Tunstall,
1975 - DJ Antoine,
1977 - Jason Mraz,
1980 - Jessica Taylor, Liberty X
1981 - Antony Costa, Blue
1983 - Else Merit Schreur, Bad Candy
1984 - Duffy,
1988 - Anders Nilsen,
1988 - John West, Samen Voor Elkaar
1990 - Tinush,
1991 - Cristoph,
1995 - Danna Paola

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) We Were All Wounded At Wounded Knee- Redbone (Epic), 3 weken op nummer 1
1979 - 1 (1) Bright Eyes- Art Garfunkel (CBS), 4 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) The Reflex- Duran Duran (EMI), 3 weken op nummer 1
1990 - 1 (2) What's A Woman?- Vaya Con Dios (Ariola), 1 week op nummer 1
2001 - 1 (--) Angel- Shaggy featuring Rayvon (MCA), 1 week op nummer 1
2007 - 1 (1) Blijf Bij Mij- André Hazes & Gerard Joling (NRGY), 5 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Balada- Gusttavo Lima (Som Livre), 7 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) One Kiss- Calvin Harris & Dua Lipa (Sony), 9 weken op nummer 1

(23-06-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It