Artiestafbeelding Guns N' Roses

Guns N' Roses

Land Verenigde Staten

Officiële websitehttp://www.gunsnroses.com

  • Statistieken
  •  5Alarmschijf
  •  122 weken in Top 40
  •  2.787 punten
  •  #165 aller tijden
  •  12 Top 40-hits

Biografie

Deze uit de Verenigde Staten afkomstige rockband is opgericht in 1985. De band werd gevormd door zanger Axl Rose, gitarist Tracii Guns, gitarist Izzy Stradlin, bassist Duff McKagan en drummer Robbie Gardner.


De bandnaam is een samenvoeging van twee bands die samen Guns N’ Roses vormen, L.A. Guns en Hollywood Rose.
 
Omdat bij het eerste optreden Guns en Gardner niet aanwezig konden zijn moest McKagan andere muzikanten vinden. Zo kwamen gitarist Slash en drummer Steven Adler bij de band.
 
In 1986 komt hun in eigen beheer uitgebrachte EP Live?!@Like A Suicide uit.
 
Met het album Appetite For Destruction uit 1987 krijgen ze wereldwijde bekendheid. Ruim 28 miljoen exemplaren gaan er over de toonbank. Er zijn twee albumhoezen van het album. De eerste is een coverillustratie die nogal in opspraak kwam met een monster en een half ontklede jonge vrouw. De tweede is een kruis met vijf doodskoppen die de gezichten van de bandleden moeten voorstellen.
 
Tijdens het opnemen van de albums Use Your Illusion I en II verliet Steven Adler de band. Met Matt Sorum op drums en Dizzy Reed op keyboard versterkte de band zich. Na enkele concerten, die uit de albums volgden verliet Izzy Stradlin de band en werd hij vervangen door Gilby Clarke.
 
November Rain afkomstig van het album Use Your Illusion I, is een grote hit geworden zelfs voor publiek die geen fan zijn van Guns N’ Roses is het een geliefd nummer. Het nummer heeft het grootste aantal minuten solo van alle radioversies die ooit in de Nederlandse Top 40 stonden.
 
Knockin’ On Heavens’Door stond maar liefst 4 weken op nummer één in de lijst der lijsten en is mede daarmee de bestverkopende single in 1992.
 
De verkoop van het album The Spaghetti Incident?, uit 1993, viel tegen. In de jaren daarna viel de band langzaam uit elkaar en bleef uiteindelijk alleen Axl Rose over.
 
Axl Rose gaat in 1998 verder met een nieuwe bezetting bestaande uit drummer Josh Freese, gitarist Robin Finck, gitarist Paul Huge, bassist Tommy Stinson en op keyboard Dizzy Reed. De single Oh My God van het album Chinese Democracy komt in 1999 uit, terwijl het album pas in 2008 op de markt kwam.
 
Er volgt een rechtszaak nadat er een Greatest Hits-album wordt uitgebracht waarmee de (ex)leden van Guns N’ Roses het niet mee eens zijn.
 
De samenstelling van de band wijzigt keer op keer. Axl komt niet altijd opdagen bij optredens en hierdoor verkoopt de tour minder goed en worden er zelfs concerten opgeschort. Uiteindelijk komt er een Europese tour in 2006 waar ze ook Nederland aandeden. Nieuw werk liet op zich wachten. Er werden verschillende data genoemd, eerst voor heel 2006 en later zelfs ook 2007. Uiteindelijk komt pas in 2008 het album Chinese Democracy uit, 15 jaar na het laatste studioalbum.
 
De band krijgt een plaats in de Rock and Roll Hall Of Fame in 2012. Ze zijn een van de bestverkopende bands wereldwijd met meer dan 100 miljoen verkochte albums.
 
In 2016 kondigen zij een nieuwe tournee aan, Not In This Lifetime. De samenstelling van de band is weer bijna in originele bezetting. Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Dizzy Reed, Richard Fortus en Melissa Reese.
Nummer 1-hits

Sorteer op:
alfabet
datum
punten


Overige nummersSocial media


Twitter