Vandaag: Adele op weg naar volgende nummer 1

- Vandaag

 Adele
Vandaag: Adele op weg naar volgende nummer 1

Op 5 maart 2011 komt de zesde Top 40-hit van Adele de Top 40 binnen. Het nummer heeft flink wat raakvlakken met haar eerste Top 40-succes, Chasing Pavements.

Adele durft tijdens een interview met The Sun de parallel te trekken tussen Set Fire To The Rain en Chasing Pavements: “Waarom niet? Ik zat er over na te denken toen ik in de regen probeerde een sigaret aan te steken net buiten een restaurant”. De titel kwam op een nog meer bijzonder moment tot stand: “Dat was in het holst van de nacht toen ik wakker werd om te plassen”, zo vertelt ze aan Q Magazine.

Adele schreef veel van de nummers op haar album 21 rond het stuklopen van haar eerste echte relatie. “Mijn hart was echt gebroken toen ik dit album schreef. Dus het feit dat mensen dit album in hun hart dragen is gewoon ook weer de beste manier om er overheen te kunnen komen. Want nog steeds ben ik er niet helemaal overheen”, zo laat ze rond de release van het album weten aan MTV. “Ik denk dat het me misschien nog wel tien jaar van mijn leven moet kosten. Het was, tot nu toe, het belangrijkste dat me in mijn leven is overkomen. Hij maakte me compleet hongerig. Hij was ouder, succesvol op zijn manier, waar tot dat moment mijn vriendjes nog niets voorstelden. Hij wist me te interesseren voor film en literatuur en wijn en eten en politiek en reizen en geschiedenis. Allemaal dingen waar ik tot dan toe eigenlijk totaal geen interesse in had. Tot hem was ik alleen maar bezig met uitgaan en dronken worden.”

Voor Set Fire To The Rain werkt Adele samen met Fraser T. Smith. Ze wilde nadrukkelijk een meer ritmisch nummer waarop Fraser een drumloop met een tomtom programmeerde. De schrijver en producer zou in 2019 opnieuw een top 5-hit scoren als schrijver van Ritual, de track van Tiësto, Jonas Blue en Rita Ora.

Na Lucille Starr, Donna Summer, Olivia Newton-John, Madonna, Sita, Rihanna en Alicia Keys wordt Adele de achtste vrouw die met drie gelijktijdige hits in de Top 40 weet te staan. Daarbij schrijft ze ook een unicum op haar naam want ze is de eerste zangeres ooit die zichzelf van de eerste plaats weet te verdrijven. Dat gebeurt op 2 april 2011 als Set Fire To The Rain haar vorige nummer 1-hit, Rolling In The Deep, naar de tweede plek verwijst. The Beatles deden het drie keer waar ook Mud zichzelf van de troon wist te stoten maar nooit eerder wist een solo artiest dat voor elkaar te krijgen. In de historie van de Top 40 was er slechts één vrouw die eerder de plekken 1 en 2 wist te bezetten: Olivia Newton-John. De Australische stond eind oktober 1978 met Hopelessly Devoted To You op 1 en met Summer Nights op plek 2. Zij wist toen die posities niet om te wisselen. Adele stond vier weken lang met twee nummers op de bovenste twee posities. Dat blijft een record voor een zangeres waar ze in 2013 (door Pharrell Wiliams) en in 2016 (door Justin Bieber) als solo artiest wel wordt overtroffen.

Op deze dag zijn ook Madison Beer (1999) en Gabby Barrett (2000) jarig.

De nummer 1-hits van 5 maart:
2005: DAS KLEINE KROKODIL-Iris Gruttmann presents Schnappi
2011: BORN THIS WAY- Lady Gaga
2016: I TOOK A PILL IN IBIZA- SeeB Remix