Top 40

week 43 (23 oktober 2021)


Positie
Vorige
Weken
Audio
Video
Piek
Punten
14
29
2
Details Flemming - Amsterdam
292
 
14
39
18
27
2
Details Bilal Wahib - Ibiza
272
18
37
28
15
21
Details OneRepublic - Run
1521
4
544
34
25
19
Details Dua Lipa - Love Again
2519
3
477
Via deze knop kun je het originele gedrukte exemplaar van deze lijst downloaden


32 Reacties


Log in om te reageren.

Top 40 profiel van Erik Rijpstra
Erik Rijpstra  - 
@Harry en @Frankly: De Top 40 is een weerspiegeling van de grootste hits? Echt? Hits die nogal bepaald worden door met name commerciële radiozenders met de meeste luisteraars? En dat wordt met regelmaat herzien? Het zal, jullie hebben mij helaas niet weten te overtuigen, maar misschien andere mensen die regelmatig een reactie plaatsen, mogelijk wel. En dat is dan weer winst. Succes met de Top 40 en de Tipparade.
Top 40 profiel van Harry Denekamp
Harry Denekamp  - 
@Erik - Hoezo 'serveren'? Jij zou een veel subjectievere Top 40 willen zien. De criteria met social media, airplay en streaming en de daaronder liggende bronnen zijn echter prima en worden geregeld onder de loep genomen. De tracks van de artiesten die je noemt hebben zeker hun populariteit maar niet in brede zin, getuige de prestaties in airplay en streaming. En dus staan ze ook niet in de Top 40 die de wekelijkse populariteit weerspiegeld. Maar we draaien nu in een cirkeltje. De hitlijst die jij zou willen zien is de Top 40 niet.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
@ Eric Rijpstra je wilt het maar niet begrijpen, de Top 40 is geen diversiteitsbokaal, het gaat om de grootste hits , en de grootste spelers zijn de streamingdiensten en de radiozenders. De muziekindustrie heeft geen baat meer bij een brede hitlijst met allerlei gedooghits. Het doel van een hitparade als de Top 40 is ook niet om er allerlei genres in te proppen. Het gaat om de grootste hits.
Top 40 profiel van Erik Rijpstra
Erik Rijpstra  - 
@Franky: Je serveert me opnieuw af. Volgens jou is er geen herziening nodig, want we doen het toch geweldig goed? Blijkbaar begrijp je mijn boodschap niet. Het heeft niks met smaak te maken, maar wel met een evenwichtige balans. Je weet volgens mij heel goed dat radiostations belangrijk zijn in de populairiteit van een nummer. Veel goed beluisterde zenders draaien dezelfde mainstream muziek, waardoor andere ook kwalitatief goede muziek van artiesten en bands die op stations worden gedraaid met minder luisteraars, weinig kans krijgen om door te dringen naar de Top 40. Daar zou de Stichting Nederlandse Top 40 echt nog eens goed naar moeten kijken. Want nu lijkt het alsof de Top 40 zich vooral laat leiden door de commerciële stations. En ik vind de Top 40 daardoor ook best voorspelbaar geworden.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
@Eric Rijpstra, je beoordeelt op smaak, niet op feiten. Al die 3FM namen die jij noemt komen op streams niet eens in de buurt van de Top 500. Waarom zou de Top 40 die dan zwaarder moeten laten wegen.? Airplaycijfers , streamingcijfers, Luistercijfers. Dat is het business-model Tja als je daar moeite mee hebt. De Kijkcijfers Top 100 telt toch geen Omroep Gelderland mee.
Top 40 profiel van Erik Rijpstra
Erik Rijpstra  - 
@Harry: Lekker makkelijk om mij zo af te serveren, zo van "Het ligt niet aan ons, daarvoor moet je bij de radiostations zijn of platenmaatschappijen". Je weet heus wel dat ik dat zelf niet voor elkaar kan krijgen. Van het kastje naar de muur. Nee, Stichting Top 40 moet zelf goed kijken of er wel een juiste afspiegeling ontstaat van wat populair is. Het aantal luisteraars van een zender telt nogal zwaar mee in de samenstelling van de Top 40, dus daar zou toch eens goed naar gekeken moeten worden. De kleinere zenders als 3FM tellen nauwelijks mee, terwijl daar juist de muziek wordt gedraaid die ook onder een bepaald publiek graag wordt gehoord. Denk aan Sem Fender, Oscar and the Wolf, Son Mieux, Goldband, War on Drugs ... om maar wat te noemen. Komen soms terecht in de Tipparade, maar een plek in de Top 40? Nee, dat gebeurt echt veel te weinig. Dit deel wordt naar mijn gevoel te veel genegeerd. Waar is die balans gebleven? En als die platen niet verder komen dan 30 is mij om het even. Wat ik ook vreemd vind is dat Racoon met hun laatste nummer in de Top 40 is gekomen. Had die plaat nu zoveel airplay en streamings? Zeg me daarom niet dat ik niet bij de stichting moet zijn. Hopelijk pakt de stichting dit op als positieve verbeterpunten. Kijk nog eens goed naar de weging en samenstelling. Alvast hartelijk dank!
Top 40 profiel van Harry Denekamp
Harry Denekamp  - 
@Erik Voor alle duidelijkheid - het is niet de rol van de Top 40 om nummers in de lijst te zetten zodat de radio ze gaat draaien. Je beschrijft een omgekeerde wereld. Daar zul je voor bij de radio moeten aankloppen en mogelijk bij de platenmaatschappijen. @Henk Het is juist dat de criteria constant steeds gecontroleerd worden. Verder is de Alarmschijf een keuze van de muziekredactie van Qmusic. De bewuste Tipparade is al eerder samengesteld en aldus 'past' het in de regel niet meer om die op de eerste plek van de Tipparade te zetten. Populaire tracks (waaronder dus ook de Alarmschijf) komen vaak al binnen een week in de Top 40 terecht en dan zou het onzinnig zijn om als voorwaarde te stellen dat ze (eerst) op 1 moeten staan in de Tipparade. Dat dient geen doel behalve voor de administratie.
Top 40 profiel van Herman Koers
Herman Koers  - 
@Erik, Ja "kritische" commentaren van nog geen 10 personen. Daar zullen ze bij de Stichting wel van schrikken 😂. Maar goed de samenstelling van de Top 40 zullen ze van tijd tot tijd best evalueren, denk ik. Ik vind bv. dat de Alarmschijf op 1 in de Tipparade behoort te staan, maar dat gebeurd al heeeel lang niet meer, helaas. Dus advies : Meer samenwerking tussen Q en Stichting Nederlandse Top 40 wat betreft de Tipparade........
Top 40 profiel van Erik Rijpstra
Erik Rijpstra  - 
Bemerken jullie ook dat de commentaren steeds kritischer worden op het samenstellen van de Top 40 en de Tipparade? Dat mag de Stichting Nederlandse Top 40 zich toch wel eens gaan aantrekken. Mogelijk dat de huidige manier van samenstellen haar langste tijd heeft gehad. Gaat de stichting nog wel met haar tijd mee? Of blijft ze de grootste stations als QMusic, 538 en Sky voorop plaatsen, stations die vrijwel allemaal dezelfde platen draaien? En ja, de Top 40 wordt uitgezonden door QMusic, dus wie betaalt heeft ook de grootste vinger in de pap? De luisteraar van de Top 40 zijn niet alleen maar een jongere, maar zijn ook oudere luisteraars. Wil je de hitlijst van Nederland zijn en blijven, dan moet je ook kijken of een bepaald genre is oververtegenwoordigd en sommige andere ondervertegenwoordigd. Anders kunnen de buitenbeentjes (die soms wat minder fijn in het gehoor liggen) nooit meer in de Top 40 belanden. Dat zou naar mijn mening eeuwig zonde zijn. Kan daar iets aan gedaan worden? Want als dit soort platen eenmaal in de Top 40 staan, is het heel goed mogelijk dat andere stations een single toch opnemen in hun playlist. En dat zorgt voor een betere balans, verwacht ik.
Top 40 profiel van MrMusicSteijl
MrMusicSteijl  - 
Last train home bleek inderdaad plotseling de laatste geweest te zijn. Erg jammer en volgens mij te vroeg. Dan had beter dat gebalk van Uhuh er uit kunnen mieteren. The Script ook al omlaag. Onterecht, want deze plaat doet het volgens mij beter. En ja, ook ik maak nog een opmerking over het niet mogen laten verschijnen van Rag 'n' Thieves, geheel onterecht. Wederom een dijk van een plaat van hem die niet wordt toegelaten in de LdL. Dan krijgen we volgende week geheid SHM binnen als AS. Is dus drie keer scheepsrecht, want de vorige twee flopten gigantisch. Ben benieuwd of de status AS dit nummer beter maakt. The Weekend doet in ieder geval zijn best. Enfin, een prachtige binnenkomer op 1 van Adele! Wederom op 1! Hoe lang gaat Easy on me deze gouden rang beheersen? Aan de andere kant van de Top 10 komt Ronde binnengewandeld. Prachtig en een diepe buiging voor hen. Ook een dijk van een plaat en had wel verwacht dat ze hoger in de Top 10 zouden binnenkomen. CKay had naar mijn idee ook in de Top 10 moeten belanden; de daling lijkt mij onterecht. Dat bonnetje is eindelijk ook gepakt en nu weg met die plaat. Mooie klim voor Amsterdam, te veel voor Ibiza. Kan iemand mij uitleggen wat iemand in hemelsnaam daar nou aan kan vinden?! Iglesias gaat weer omhoog. Best leuk, maar hadden ze hem een aantal weken geleden niet dat ene plaatsje omhoog naar het linker rijtje kunnen geven? Dopamine gelukkig wat sneller omhoog nu. Dit nummer moet echt naar het linker rijtje, want heerlijke track. Verder een aantal opvallende harde dalers. Echt of gekunsteld?! Volgende week eruit: Out Out (what's in the name ;-) ), Uhuh (meer dan gelukkig, krijg ik veel dopamine van), Racoon (helaas) en The Script (ook helaas). Er in: sowieso Stromae en laten we eens gek doen: The War on Drugs met ABBA en tot slot zeker ook SHM zijnde de huidige AS.
Top 40 profiel van Hans Kegge
Hans Kegge  - 
ABBA staat al op nummer 1 in de ITunes dus......
Top 40 profiel van Jarne Rijpma Rijpma
Jarne Rijpma Rijpma  - 
Het lijkt wel als of er dit jaar een nieuwe regel in dat hits niet langer dan 22 weken in de lijst mogen staan. Your love, A little bit of Love en Hero zijn met 22 weken de hits die er dit jaar het langst instonden. Het leek even of dit verbroken zou worden door Run of LBYLM maar die knallen deze week zo hard naar beneden dat ze er waarschijnlijk over twee weken ook uit liggen.
Top 40 profiel van Hans van den Berg
Hans van den Berg  - 
afgelopen week kwam ik er achter dat al die lijsten via spotify voor geen meter kloppen. Ik draaide Adele's nieuwe hit 1 x en tralala, Adele verschijnt in mijn maandelijks meest beluisterde artiesten op...ja ja nummr 7. Twee artiesten uit Bhutan van wie ik hun muziek dagelijks beluister zijn nergens in de top te vinden, alleen hun songs verschijnen in de songlist. Maar bij de albums en artiesten zijn ze nergens te vinden. Idem dito: 1 x de nieuwe (gejatte) single van Diana Ross gedraaid en tada, La Ross staat in mijn top. Maar het Album "The album" van ABBA waar ik 4 weken van gespeeld heb is nergens in de album list te bekennen, WEL "the essential collection" waarvan ik 1 lied beluisterde. Wie gelooft er nog in hitlijsten??????
Top 40 profiel van Sun & Snow Top 40
Sun & Snow Top 40  - 
@Erik, klopt ze hebben ook de Grand Slam en de Dance Smash te pakken!
Top 40 profiel van Erik Rijpstra
Erik Rijpstra  - 
Alarmschijf en Megahit voor Swedisch House Mafia met the Weeknd. Prima keuze! Wel super jammer dat 'Alone' van Rage'n'Thieves geen Top40-notering heeft gehaald en zelfs abrupt uit de Tipparade is gehaald. Bijzonder dat Bilal Wahib zo flink stijgt, terwijl de Nederlandstalige knallers in de streaming Kevin met Yade Lauren / Sigourney met Sevn Alias nog in de tipparade staan. Verder wordt voor mijn gevoel Enrique Iglesias kunstmatig hoog gehouden, veel draairondes op QMusic, Sky en 538? Ben blij met Tom Grennan. Nieuw op 40, maar zijn vorige knaller begon ook heel bescheiden. En mooi dat Adele de nummer 1 positie pakt, al vind ik het nummer niet heel bijzonder meer. Het is vooral omdat veel fans weer blij zijn met nieuw werk van haar :-)
Top 40 profiel van Pim Van Hooren
Pim Van Hooren  - 
Racoon weer richting de uitgang, mij hoor je niet klagen
Top 40 profiel van Sander
Sander  - 
Mooie lijst Enrique weer in de lift. Jason Derulo gaat lekker omhoog ook mooi dat de Jonas Brothers alsnog zijn binnengekomen. Wel Jammer dat de script nu wel serieus zakt. Alarmschijf Christina Aguilera ft Beck G Nicki Nicole en Nathy Paluso. Dit nummer piekt in Itunes en klinkt geweldig.
Top 40 profiel van Sun & Snow Top 40
Sun & Snow Top 40  - 
FAV = Ghost van Justin Bieber
Top 40 profiel van Jonathan Hellenthal
Jonathan Hellenthal  - 
me pase weer omhoog!!
Top 40 profiel van Jonathan Hellenthal
Jonathan Hellenthal  - 
as voor kygo? was in repeat of niet deze week.
Top 40 profiel van Sun & Snow Top 40
Sun & Snow Top 40  - 
@Mark klopt :)
Top 40 profiel van Mark Heemskerk Heemskerk
Mark Heemskerk Heemskerk  - 
@Sun and Snow smaken verschillen😉
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
@Arjan en @Jonathan, weer helaas. Zonde, want ze bijven goed, zelfs als ze bij the voice senior worden gebruikt (All you ever wanted)
Top 40 profiel van Sun & Snow Top 40
Sun & Snow Top 40  - 
@Bart en Mark, daar ben ik het niet mee eens! Ik vind het een heel mooi nummer en een terechte nummer 1!!
Top 40 profiel van Bart Remmers Remmers
Bart Remmers Remmers  - 
@Mark Adele precies wat ik had verwacht. Zeikerig nummer, haar vorige album stond er ook vol mee.
Top 40 profiel van Mark Heemskerk Heemskerk
Mark Heemskerk Heemskerk  - 
Vind de nieuwe single van Adele echt slecht! Had een steverige pop nummer verwacht.
Top 40 profiel van Sun & Snow Top 40
Sun & Snow Top 40  - 
Mooie lijst! Toch nog the Jo Bro's binnen toppie! Racoon nu al naar beneden jammer :( Verder veel mooie stijgingen! en Adele op 1 is ook super maar wel te verwachten
Top 40 profiel van Bart Remmers Remmers
Bart Remmers Remmers  - 
Ik trek het gebrom van Rag 'n' Bonen Man niet, dus ben er niet rouwig om.
Top 40 profiel van Jonathan Hellenthal
Jonathan Hellenthal  - 
@Arjan mee eens, verder lekkere binnenkomers. Who's in your head niet verwacht, maar wel fijn dat die nog is binnengekomen
Top 40 profiel van Arjan Zwitselaar Zwitselaar
Arjan Zwitselaar Zwitselaar  - 
Laten we even een klein moment stil zijn voor weer een nummer van Rag'n'bone Man dat de lijst niet heeft gehaald.....
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
Adele konden we verwachten, de andere entries ook prima, al is de een wel sneller erin als de ander. Mooi ook van Rondé, Flemming, Jason, Enrique, Gabry Ponte en Ofenbach. Helaas ook veel harde klappers voor bv. Run, LBYLM, Love again, Bon gepakt en ook Don't go yet en uhuh (dat kan ook wel weg). Snap niet dat NL zo wegloopt met Heat waves en het in mijn opzicht afschuweklijke talk about, dan had ik liever Lost Frequencies nog daar gehad en dat Bad Habits nu zakt, zat er wel onderhand in.... Nog 30 punten te beste score van 2021. Stay nog -95 daarvan. We verliezen deze week 4 goede tracks die veel en lang hadden gescoord
Top 40 profiel van Tom
Tom  - 
Jammer dat Bon Gepakt alweer uit de top 10 valt. Wel heel blij met al die flinke zakkers, dat was wel even nodig. Nu graag ook Remember, Bad Habits en Stay snel naar beneden. Verder opvallend dat Last Train Home en Hero er ineens uitvallen. Had ik niet verwacht.