Nieuws
Top 4

Top 4: Opgevallen! week 9

Top 4: Opgevallen! week 9
Hero  De Boswachters  Dotan  Feyenoord 

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Antonie Kamerling

Afgelopen week ging Toen Ik Je Zag In première. Deze Nederlandse speelfilm vertelt het verhaal van het succesvolle acteurskoppel Bastiaan en Esther wiens relatie onder druk komt te staan door de depressies van Bastiaan. De film is vernoemd naar het boek Toen Ik Je Zag van Isa Hoes, dat op zijn beurt zijn naam weer ontleent aan de hit van Antonie Kamerling, waarmee hij in 1997 vijf weken op nummer 1 stond in de Top 40. Hoewel de film en het boek over de relatie tussen Isa Hoes en Antonie Kamerling gaat, koos regisseur Ben Verbong ervoor om de namen van de hoofdrolspelers te veranderen. Daar mee wordt het meer een verhaal van ons allemaal in plaats van een verhaal over alleen Isa en Antonie. Ondanks de andere namen staat ook Bastiaan in deze film gewoon vijf weken op nummer 1. Antonie Kamerling maakte op 6 oktober 2010 een einde aan zijn leven. Iedereen die film ziet, weet dat het verhaal hiernaartoe werkt. De makers hopen met deze film het taboe op psychische gezondheid en suïcidale gedachten te verkleinen.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

2 (--) De Boswachters

Eergisteren ging op SBS6 een nieuw seizoen van het klassieke televisiespelletje Wie Van De 3 van start. 925.000 kijkers zagen daar de zanger van De Boswachters, die groep die in 1999 een van de grootste Nederlandstalige hits van het jaar scoorde met Het Bananenlied. Het hele land zong destijds mee met de vreemde tekst: "Maar de baas zei: 'ja, ik heb geen bananen, ik heb geen bananen vandaag.'" Na deze ene hit stond de groep uit Kampen nooit meer in de Top 40, dus het was behoorlijk moeilijk om te herkennen wie van de drie mannen de echte 'Boswachter' was. Daar moesten de panelleden dus met vragen achter zien te komen. De vraag van Britt Dekker of de zanger destijds écht geen bananen had, was daarvoor niet zo heel nuttig. Boswachter 1 konden we wel meteen afschrijven, want die beweerde dat Het Bananenlied op nummer 2 heeft gestaan in de Top 40, terwijl het nummer nooit hoger is gekomen dan de 9e plaats. Boswachter 3 bleek uiteindelijk Hans Hulsebos, de echter zanger van De Boswachters. De andere 'boswachters' waren Wubbo Dijkema, werkzaam in de betonindustrie, en Rob Hulsebos, jongere broer van Hans en eigenaar van een zoutkamer in Raalte. Beide heren konden goed meepraten over de geschiedenis van De Boswachters, want ze zijn allebei chauffeur geweest voor de band. Raven Van Dorst en Najib Amhali waren de enige twee panelleden die de zanger juist hadden herkend. Najib meende zelfs de zanger nog te herkennen van vroeger.

3 (--) Dotan

Woensdag ging op NPO 2 het achtste seizoen van Volle Zalen in première. In dit programma portretteert Cornald Maas podiumkunstenaars. Vorige week stond Dotan centraal. Cornald sprak de 36-jarige singer-songwriter, die momenteel bezig is aan een nieuw album, afgelopen oktober tijdens zijn Europese tournee in Milaan, Amsterdam en Keulen. Ze spraken onder meer over zijn jeugd, homoseksualiteit, zijn grote doorbraak met het de hit Home en het album 7 Layers en zijn poging om internationaal door te breken. Onvermijdelijk kwam ook het schandaal uit 2018 ter sprake, dat bekend werd onder de term 'Dotans trollenleger'. Vijf jaar na dato kleeft dit schandaal nog altijd aan de zanger. Dotan geeft aan dat hij na deze zwarte bladzijde in therapie is gegaan en veel over zichzelf heeft geleerd. Tegenwoordig draait het bij Dotan gewoon om de muziek en niet zo zeer om wat andere van hem vinden. De aflevering van Volle Zalen is terug te kijken via NPO Start. Ook interessant: een dag na deze uitzending zette videoplatform Play een nieuwe aflevering van de serie Achter De Voorpagina online. Daarin blikken journalisten Mark Misérus en Robert van der Noordaa terug op hoe zij Dotans trollenleger vijf jaar geleden ontmaskerden.

4 (--) Feyenoord

Het gaat lekker met Feyenoord. De ploeg van Arne Slot voert al elf weken lang onafgebroken de stand in de eredivisie aan. Dat is voor het eerst sinds het seizoen van 2016-2017. Toen stond Feyenoord precies een jaar op nummer 1 in de competitie en werd de club dus ook landskampioen. Na hun overwinning op Heerenveen heeft de club zich ook nog eens geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker. In dat toernooi mag Feyenoord het begin april opnemen tegen Ajax. Maar eerst moeten de Rotterdammers het donderdag nog opnemen tegen de Oekraïense club FK Sjachtar Donetsk om een plek in de kwartfinale van de Europa League. Waarom we het hier over Feyenoord hebben? Feyenoord is een van de vier voetbalclubs die ooit met een hit in de Top 40 hebben gestaan. Feyenoord was in 1970 bovendien de eerste voetbalclub met een Top 40-hit en is de enige die meer dan één keer in de lijst heeft gestaan. In 1970 haalde het elftal de 18e plaats met de single Feyenoord!, in 1992 kwam Feyenoord "Wij Houden Van Die Club" tot nummer 26 en ten slotte bereikte Feyenoord Is Het Toverwoord in 2004 de 19e plaats. Door deze hits kunnen drie generaties Feyenoordhelen, waaronder Wim van Hanegem, Coen Moulijn, Ed de Goey, John de Wolf en Dirk Kuijt claimen dat ze ooit in de Top 40 hebben gestaan.

(Foto: Antonie Kamerling, Jazz Haarlem, Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer, NL-HlmNHA_1478_44518K00_17)

(07/03/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)