Nieuws
Op deze dag in 1998

Vandaag: Geri Halliwell verlaat de Spice Girls

Spice Girls
Geri Halliwell  Spice Girls  Jim Gilstrap  Lipps, Inc.  Hero  Pharrell Williams  The Who  Marco Borsato  John Ewbank  Prince  Armin Van Buuren 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het vertrek van Geri Halliwell bij de Spice Girls.

Vraag tien willekeurige personen tussen de 30 en 40 jaar oud wie de grondleggers waren van de Girl Power en ze antwoorden unaniem: The Spice Girls. Als tegenhangers van razend populaire boybands als Take That, de Backstreet Boys en Boyzone wisten ze uitstekend te fungeren. Hun debuutsingle Wannabe ging als een raket naar de eerste plaats en al snel bleek dat Mel B, Mel C, Geri Halliwell, Victoria Beckham en Emma Bunton blijvertjes waren. Hits als 2 Become 1, Mama/Who Do You Think You Are en Spice Up Your Life behaalden de top 3. 

Op 31 mei 1998 acht Geri Halliwell echter de tijd rijp om een solocarrière te starten. Het overgebleven kwartet weet het jaar nog succesvol af te sluiten met de top 10-hits Viva Forever en Goodbye. Laatstgenoemde plaat is gezien de omstandigheden reeds in dat jaar al toepasselijk, maar dat neemt alleen maar toe wanneer blijkt dat het de laatste grote hit is van de Spice Girls. In 2000 komen ze nog tot de vijftiende plaats met Holler/Let Love Lead The Way, maar daarna scoren de Spice Girls geen Top 40-hits meer.

In 1999 scoort Halliwell haar eerste Top 40-hits: Look At Me (nummer 24) en Mi Chico Latino (nummer 16). Haar grootste succes boekte ze in 2001, wanneer haar cover van It’s Rainig Men van The Weather Girls de vierde plaats bereikt. Het is wel haar laatste Top 40-hit, waarmee de solocarrière van Geri Halliwell toch geen doorslaand succes is.

In 2007 komen de Spice Girls weer bij elkaar voor enkele reünieconcerten. Daarnaast brengen ze de single Headlines (Friendship Never Ends) uit, maar die faalt hopeloos. In 2012 is er een nieuwe reünie van de vijf meiden. Tijdens de slotceremonie van de Olympische Zomerspelen in Londen geven ze acte de présence. Eind 2018 komen de Spice girls voor een derde keer terug bij elkaar. Deze keer is Victoria niet meer van de partij. Zonder haar maken een Spice Girls in 2019 een korte tournee door Ierland en Groot-Brittannië.

Dit gebeurde er nog meer op 31 mei:
The Who breekt op 31 mei 1976 een wereldrecord.

The Who treedt op in The Valley in Londen. Tijdens dit concert produceert de groep een geluidsvolume van 126 dB. Dit volume wordt gemeten op een afstand van 32 meter van de luidsprekers. Het geluid zou tot op 55 km afstand te horen zijn geweest. Met dit concert komt The Who in het Guinness Book Of Records als de luidste rockband aller tijden. Het record zou in handen zijn geweest van Led Zeppelin, dat in 1972 ooit een volume van 117 dB heeft geproduceerd.

126 dB is harder dan het geluid van een pneumatische boor op 1½ meter afstand. Zulke harde volumes kunnen bij langdurige blootstelling schade aan het gehoor aanrichten. Vanaf 85 dB wordt al geadviseerd om gehoorbescherming te dragen.

The Who speelt tijdens dit concert hits als Substitute, Baba O’Riley, Behind Blue Eyes, Pinball Wizard, My Generation, Join Together en Won’t Get Fooled Again in de stromende regen. Er zijn 60.000 tickets verkocht, maar er zouden ook mensen met vervalste tickets het stadion zijn binnengedrongen. Daardoor wordt geschat dat er wel 75.000 mensen aanwezig zijn.

Het record van luidste concert wordt nadien nog een paar keer gebroken. Zo zou Kiss in 2009 ooit de 136 dB hebben aangetikt. Dit is echter nooit in het Guinness Book Of Records terecht gekomen. De organisatie besloot al jaren eerder dit record uit de boeken te schrappen, omdat het bands in de verleiding zou kunnen brengen om bewust dit record te gaan verbreken. Daarmee zouden de fans van de bands dan weer in gevaar kunnen komen, omdat ze kans liepen om blijvende gehoorschade op te lopen.

Verder op deze dag:
1975:
Jim Gilstrap scoort een nummer 1-hit met Swing Your Daddy. Deze plaat leverde de Amerikaanse zanger een twee weken durend verblijf op de eerste plaats op. Inmiddels is Gilstrap in de vergetelheid geraakt.
1980: Lipps, Inc. bereikt de eerste plaats met Funkytown. De track voert drie weken de Top 40 aan en staat vandaag de dag bekend als een van de grootste discoklassiekers uit de jaren 80.
1997: Hero stijgt naar nummer 1 met Toen Ik Je Zag. Hero is in All Stars de personage van Antonie Kamerling. Toen Ik Je Zag is het themalied van de speelfilm. De compositie van Guus Meeuwis staat vijf weken aan kop.
2014: Pharrell Williams staat met Happy voor de 42ste week in de Top 40. De Amerikaanse zanger verbreekt daarmee een 43 jaar oud record van Corry en De Rekels, die 41 weken genoteerd stonden met Huilen Is Voor Jou Te Laat.
2016: De musical Sky van producenten Marco Borsato, John Ewbank en Robin de Levita gaat eerder stoppen. De tegenvallende kaartverkoop is aanleiding voor het vroegtijdige einde.
2016: Uit onderzoek blijkt dat Prince is overleden aan een overdosis van de pijnstiller fentanyl.
2017: Uit handen van Erik de Zwart ontvangt Armin van Buuren het eerste exemplaar van de 13e editie van het Top 40 Hitdossier. 

Vandaag geboren:
1938 - Peter Yarrow, Peter, Paul and Mary
1940 - Augie Meyers, Sir Douglas Quintet
1941 - Ernest Adriaensen, De Strangers
1946 - Hans Van Der Toorn, bij overlijden 76 jaar, Hu And The Hilltops
1947 - Junior Campbell, The Marmalade
1948 - John Bonham, bij overlijden 32 jaar, Led Zeppelin
1948 - Mike Edwards, bij overlijden 62 jaar, Electric Light Orchestra
1962 - Corey Hart,
1964 - Darryl McDaniels, Run DMC
1965 - DJ Casper, bij overlijden 58 jaar,
1977 - Danny Vera,
1980 - Andrew Hurley, Fall Out Boy
1982 - Chawki,
1988 - Dio,
1991 - Azealia Banks,
1996 - Normandi Kordei, Fifth Harmony 
1997 - Ali Gatie,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Israelites- Desmond Dekker & The Aces (Green Light), 2 weken op nummer 1
1975 - 1 (3) Swing Your Daddy- Jim Gilstrap (Chelsea), 1 week op nummer 1
1980 - 1 (2) Funkytown- Lipps, Inc. (Casablanca), 1 week op nummer 1
1986 - 1 (1) Wonderful World- Sam Cooke (RCA), 2 weken op nummer 1
1997 - 1 (2) Toen Ik Je Zag- Hero (Polydor), 1 week op nummer 1
2003 - 1 (1) Tell Her- Jim (BMG), 3 weken op nummer 1
2008 - 1 (1) 4 Minutes- Madonna & Justin (Warner), 2 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) Summer- Calvin Harris (Columbia), 2 weken op nummer 1

(31-05-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It