Nieuws
Op deze dag in 1998

Vandaag: finale The Cut

The Cut
Anastacia  Jerry Lee Lewis  Tee-Set  George Harrison  Queen  David Bowie  The Rolling Stones  Whitney Houston  Ike & Tina Turner  Jason Derulo  Stromae  Dotan 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de finale van de door MTV uitgezonden talentenjacht The Cut.

In 1998 zond MTV de talentenjacht The Cut uit. 160 kandidaten (zowel individuen als groepen) probeerden hierin met hun zangkunsten de harten van de juryleden te veroveren. De winnaar mocht op kosten van MTV een professionele videoclip opnemen. Het programma werd gepresenteerd door Lisa "Left-Eye" Lopes, lid van de Amerikaanse meidengroep TLC. De finale van The Cut, waarin tien overgebleven kandidaten het tegen elkaar opnamen, werd uitgezonden op 12 december 1998

De winnaar van het programma is S.I.L.K.-E geworden. Van het rapduo heeft de wereld daarna niets meer vernomen. Hoe anders is het met verliezend finalist Anastacia Newkirk, die met haar uitgesproken stemgeluid in Lisa Lopes een grote fan heeft. Na haar optreden kreeg ze van de drie juryleden de rapportcijfers 9½, 7 en 8½. Haar totaalaantal van 25 punten was niet genoeg voor de overwinning. S.I.L.K.-E eindige namelijk met een score van 27½.

Twee jaar na haar deelname scoort Anastacia een grote hit met I'm Outta Love, waarna Paid My Dues (2001), Left Outside Alone (2004) en Sick And Tired (2004) eveneens hoog in de hitparades belandden. Het liedje waarmee ze in de finale van The Cut stond, werd trouwens ook een hit. Haar zelf geschreven nummer Not That Kind bereikte in februari 2001 de 26e plaats in de Top 40.

Het concept van The Cut kennen we inmiddels van programma's als Starmaker, Idols, X Factor, Popstars, So You Wannabe A Popstar en The Voice Of Holland. Dergelijke talentenjachten hebben in het buitenland artiesten als Kelly Clarkson (American Idol), Leona Lewis (The X Factor UK), Adam Lambert (American Idol) en One Direction (The X Factor UK) voortgebracht. In Nederland hebben acts als Jamai, Jim, Nick & Simon, Boris, Roger (zanger Intwine), Nikki, Ben Saunders, Sandra van Nieuwland en Maan dankzij Idols en The Voice Of Holland bekendheid gekregen bij het nationale publiek.

Dit gebeurde er ook op 12 december:
De 22-jarige Jerry Lee Lewis trouwt op 12 december 1957 in het geheim met de 13-jarige Myra Gale Brown.

Jerry Lee Lewis was eerder dat jaar doorgebroken met de hits Whole Lot Of Shakin' Going On en Great Balls Of Fire. In korte tijd was hij uitgegroeid tot een grote ster. Hij viel met name op door zijn wilde manier van pianospelen. Daarbij gebruikte hij niet alleen zijn vingers, maar ook zijn ellebogen en voeten en soms klom hij bij een optreden zelfs op zijn piano.

Myra Gale Brown is de dochter van Jerry Lees neef en bassist J.W. Brown. Als ze een paar maanden na hun huwelijk met Lewis aankomt in Engeland voor zijn tournee, vertelt ze aan een Britse journalist dat ze zijn echtgenote is en dat ze 15 jaar is. In Engeland komt vervolgens aan het licht dat ze zelfs twee jaar jonger is, familie van de rock-‘n-rollzanger is en dat Jerry Lee Lewis nog niet officieel is gescheiden van zijn vorige vrouw. De zaken leiden tot een schandaal waardoor Lewis terugkeert naar Amerika. Ook daar blijken de zaken schadelijk voor zijn carrière en scoort hij geen grote hits meer, omdat veel dj’s hem niet meer wilden draaien op de radio.

Het paar krijgt twee kinderen, waarvan de oudste op 3-jarige leeftijd overlijdt. In 1970 scheiden Lewis en Brown, waarna Lewis een carrière als countryzanger uitbouwt. Brown schrijft in 1982 een biografie over haar ex-man die de basis vormt voor de film Great Balls Of Fire! uit 1989. Door de film komt de muziek van Lewis opnieuw in de belangstelling. Voor de soundtrack speelt hij zijn oude hits opnieuw in en zijn nieuwe versie van Great Balls Of Fire haalt in het najaar van 1989 de 27e plaats in de Top 40.

Verder op deze dag:
1970:
Tee-Set stijgt naar de eerste plaats met She Likes Weeds. De Delftse band scoort zijn enige nummer 1-hit. Zelfs wereldhit Ma Belle Amie uit 1969 kwam niet verder dan nummer 6.
1970: Ex-Beatle George Harrison maakt zijn solodebuut met My Sweet Lord. Het is gelijk een schot in de roos, want Harrison weet hiermee de eerste plaats te bereiken.
1981: Queen en David Bowie bereiken de eerste plek met Under Pressure. Voor Bowie is het de eerste nummer 1-hit. Queen heeft zijn vierde gouden medaille om zijn hals gekregen.
1985: Ian Stewart komt te overlijden. De pianist die zeer betrokken was bij The Rolling Stones bezwijkt op 47-jarige leeftijd aan een hartaanval.
1992: Whitney Houston stijgt naar de felbegeerde koppositie met I Will Always Love You. De Dolly Parton-cover is na I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) haar tweede nummer 1-hit.
2007: Ike Turner overlijdt op 76-jarige leeftijd. Als helft van Ike & Tina Turner is hij verantwoordelijk voor klassiekers als River Deep, Mountain High en Proud Mary.
2009: Jason Derülo maakt zijn Top 40-debuut met Whatcha Say. De R&B-zanger heeft tot nu toe dertien Top 40-hits op zijn naam staan, waarvan Talk Dirty in 2013 het hoogst is gekomen met een vijfde plaats.
2015: Stomae stapt in het huwelijksbootje met zijn Coralie Barbier. Zelfs de 180 genodigden wisten totaal niet wat hun te wachten stond toen ze aankwamen in het hotel dat de zanger had afgehuurd.
2020: In Vaticaanstad heeft Dotan een ontmoeting met paus Franciscus. De Nederlandse zanger treedt ook op voor de kerkvader.

Vandaag geboren:
1915 - Frank Sinatra, bij overlijden 82 jaar,
1925 - John Möring, bij overlijden 91 jaar, Mo & Po
1933 - Manu DiBango, bij overlijden 86 jaar,
1939 - Terry Kirkman, bij overlijden 83 jaar, The Association
1941 - Tim Hauser, bij overlijden 72 jaar, The Manhattan Transfer
1941 - Liesbeth List, bij overlijden 78 jaar,
1941 - Dionne Warwick,
1942 - Dickey Betts, The Allman Brothers Band
1945 - Allan Ward, The Honeycombs
1946 - Adam Ippolito, Elephant's Memory
1946 - Clive Bunker, Jethro Tull
1946 - Denny Dias, Steely Dan
1948 - Ray Jackson, Lindisfarne
1952 - Ruud Mulder, Angela & The Rude | Spargo
1953 - Lloyd Smith, Bar-Kays
1957 - Cy Curnin, The Fixx
1957 - Sheila E,
1958 - Leo Kenter, Tröckener Kecks
1963 - Eric Schenkman, Spin Doctors
1964 - Jeff Aaron Brown, Pasadenas
1965 - William Naraine, Double You
1968 - Danny Boy O'Connor, House Of Pain
1976 - Dan Hawkins, The Darkness
1992 - Douwe Bob,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (2) She Likes Weeds- Tee-Set (Negram), 1 week op nummer 1
1981 - 1 (2) Under Pressure- Queen & David Bowie (EMI), 1 week op nummer 1
1987 - 1 (1) Faith- George Michael (Epic), 5 weken op nummer 1
1992 - 1 (4) I Will Always Love You- Whitney Houston (Arista), 1 week op nummer 1
1998 - 1 (1) Boom, Boom, Boom, Boom!!- Vengaboys (Breakin'), 4 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Just Say Yes- Snow Patrol (Fiction), 2 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) Sorry- Justin Bieber (Def Jam), 2 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) The Business- Tiësto (Musical Freedom), 3 weken op nummer 1

(12/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi