Nieuws
Top 4

Top 4: Langst gewacht op nummer 1

Cher
André Hazes  Rob De Nijs 

Snow heeft er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover. 26 jaar nadat hij met zijn Top 40-debuut maakte met Informer, scoort hij zijn eerste nummer 1-hit. De Canadese rapper verwerft daarmee een plekje in de top 4 van acts die het langst moesten wachten op een nummer 1-hit.

1 CHER
33 jaar en 113 dagen
tussen All I Really Want To Do (1965) en Believe (1999)
In de jaren 60 stond Cher zowel solo als in een vast duo met haar echtgenoot Sonny Bono in de Top 40. Als we alleen kijken naar de solohits van Cher, dan heeft de Amerikaanse zangeres erg lang moeten wachten op haar eerste nummer 1-hit. Op 25 september 1965 scoorde ze namelijk haar eerste solohit met de Bob Dylan-cover All I Really Want To Do, die destijds tezamen met de uitvoering van The Byrds genoteerd stond. Een jaar later kwam ze wel akelig in de buurt van een nummer 1-hit. Haar uitvoering van Sunny stond toen vier weken op de tweede plaats. Die werd toen nota bene van de eerste plaats gehouden door Little Man van - jawel - Sonny & Cher. Eigenlijk heeft ze dus maar een jaar moeten wachten op haar eerste nummer 1-hit. De eerste solohit van Cher liet echter wel lang op zich wachten. Die kwam pas in januari 1999 met Believe.

2 ROB DE NIJS
29 jaar en 292 dagen
tussen Anna Paulowna (1966) en Banger Hart (1996)
Banger Hart was in 1966 de eerste nummer 1-hit voor Rob De Nijs, die op dat moment al een carrière van ruim dertig jaar achter de rug had. Zijn eerste Top 40-hit scoorde hij in 1966 met de Guantanameracover Anna Paulowna. Voor het begin van de Top 40 had hij echter ook al succes met liedjes als Voor Sonja Doe Ik Alles, Ritme Van De Regen en Stil Verdriet. Eigenlijk heeft Rob dus zelfs 33 jaar moeten wachten op zijn eerste nummer 1-hit in plaats van de dikke 29, zoals hierboven vermeld staat. De prestatie van Rob is daarmee net zo knap als die van Cher. Tijdens zijn carrière kwam Rob De Nijs wel twee keer dicht in de buurt van een nummer 1-hit. In 1973 haalde hij de derde plaats van Dag Zuster Ursula en in 1986 werd Alles Wat Ademt een nummer 2-hit.

3 ANDRÉ HAZES
27 jaar en 288 dagen
tussen Eenzame Kerst (1976) en Zij Gelooft In Mij (2004)
André Hazes heeft zijn eerste nummer 1-hit spijtig genoeg niet zelf mogen meemaken. Op 9 oktober 2004, zestien dagen na zijn overlijden, kwam de Amsterdamse volkszanger postuum op nummer 1 binnen met Zij Gelooft In Mij. Dit nummer had in 2000 al vijf weken in de Tipparade gestaan, maar wist toen niet door te stoten naar de Top 40. Na zijn Top 40-debuut in 1976 met Eenzame Kerst is André wel vier keer dicht in de buurt van een nummer 1-hit geweest. 'n Beetje Verliefd (1981), Diep In Mijn Hart (1982), Ik Meen 't (1985) en Wij Houden Van Oranje (1988) bereikten allemaal de top 3, maar de felbegeerde nummer 1-postitie zat er telkens niet in. Drie jaar na zijn dood scoorde André Hazes wel nog twee nummer 1-hits met postume duetten. In 2007 stond Blijf Bij Mij met Gerard Joling elf weken op de eerste plaats en Bedankt Mijn Vriend met zijn zoon André Hazes Jr nog eens drie weken.

4 SNOW
26 jaar en 17 dagen
tussen Informer (1983) en Con Calma (2019)
Voor Cher was Believe haar tiende Top 40-hit, Banger Hart van Rob De Nijs was zijn vijftiende hit en André Hazes moest zelfs tot zijn 35e Top 40-hit wachten voordat hij op nummer 1 terecht kwam. Voor Snow is Con Calma pas zijn derde hit. Na de nummer 2-hit Informer en de opvolger Girl I've Been Hurt uit 1993 verdween hij volledig uit de schijnwerpers. Nou ja, in zijn eigen land had de Canadese rapper nog wel wat succes. Daar scoorde hij in 2000 nog een nummer 2-hit met Everybody Wants To Be Like You, maar na zijn laatste album Two Hands Clapping uit 2002 had hij ook daar nog nauwelijks succes. Zijn eerste nummer 1-hit heeft Snow simpelweg te danken aan Daddy Yankee, die het 26 jaar oude Informer onder het stof vandaan haalde en Snow een gastbijdrage gunde.

(24/04/2019)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy