Nieuws
Op deze dag in 1969

Vandaag: Is Beatle Paul McCartney dead?

Vandaag: Is Beatle Paul McCartney dead?
Paul McCartney  The Beatles  Vanessa Williams  Dinand Woesthoff  Kane  Linda, Roos & Jessica  Baccara  DÖF  Rednex  Maroon 5  Christina Aguilera  DJ Snake  Justin Bieber  Baz Luhrmann  Doug E. Fresh  Anastacia  Queen  Aaron Carter  Nick Carter  Rob De Nijs  Hermes House Band 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: een Amerikaans studentenblad verspreidt een geruchtmakend verhaal.

In het studentenblad van Drake University in Iowa verschijnt op 17 september 1969 een artikel met als kop: “Is Beatle Paul McCartney dead?” Het is, zover bekend, het eerste artikel over de complottheorie dat Paul McCartney dood zou zijn en vervangen door een dubbelganger. Schrijver van het artikel Tim Harper komt met diverse aanwijzingen op de proppen. In nummers en albumhoezen van The Beatles zouden boodschappen verborgen zitten die naar de dood van McCartney leiden. Zo zou aan het eind van Strawberry Fields Forever de tekst “I buried Paul” te horen zijn en als je Revolution No. 9 achterstevoren afspeelt hoor je “Turn me on, dead man.“

In oktober wordt de theorie via de radio verder verspreid en op het onlangs verschenen album Abbey Road worden ook veel aanwijzingen gevonden. Zo is het vreemd dat Paul een sigaret in zijn rechterhand houdt, terwijl hij linkshandig is en zou de kleding en volgorde waarin ze over het zebrapad lopen een begrafenisstoet voorstellen. De bekendste aanwijzing is de witte kever die geparkeerd staat. Die heeft de kentekenplaar “28IF” (28 als…): Paul McCartney  zou 28 jaar als hij nog zou leven. Dit is echter niet juist, want Paul McCartney was op dat moment nog maar 27 jaar. Hoe dan ook, het totale aantal ‘clues’ groeit snel uit tot enkele tientallen.

Paul McCartney zelf ontkent uiteraard de theorie. Ten tijde van zijn veronderstelde dood op 9 november 1966 in Londen, was hij op vakantie in Frankrijk. In 1993 neemt mij op de hoes van zijn livealbum Paul Is Live! het broodjeaapverhaal op de hak. Hierop staat hij met een hond op het beroemde zebrapad van Abbey Road. De ‘aanwijzing’ op de nummerplaat van de geparkeerde Kever is veranderd van “28IF” naar “51IS” (zijn huidige leeftijd). Met de opkomst van internet, krijgt de Paul Is Dead-theorie midden jaren 90 weer een opleving en tegenwoordig wordt er op websites en forums nog flink gespeculeerd.

Dit gebeurde er nog meer op 17 september:
In Londen wordt op 17 september 1978 de videoclip van het nummer Bicycle Race van Queen opgenomen.

65 vrouwen verzamelen zich in het Wimbledonstadion voor een fietswedstrijd. Alle vrouwen zijn professionele modellen en fietsen naakt door het stadion. Het enige wat sommige vrouwen dragen is een wielrenpetje. De videoclip wordt geregisseerd door Denis de Vallance, die eerder al verantwoordelijk was voor de clip van Sex & Drugs & Rock & Roll van Ian Dury & The Blockheads. Later zou hij ook andere video's voor Queen regisseren, waaronder die voor de nummer 1-hit Crazy Little Thing Called Love.

De oorspronkelijke clip wordt niet uitgezonden, omdat er te veel bloot in zit. Er wordt echter een nieuwe versie van de clip gemaakt, waarin de beelden van de modellen zodanig met licht en kleur worden bewerkt dat de naaktheid een stuk minder expliciet wordt. De fietsen die in de clip gebruikt worden, huurde Queen van Halfords, een bekende Britse fietsenwinkelketen. Het verhaal gaat dat de band achteraf extra heeft moeten betalen om alle zadels te vervangen, nadat Halford had gehoord waarvoor ze gebruikt waren. Bicycle Race wordt uitgebracht als eerste single van het album Jazz. Het nummer bereikt de zevende plaats in de Nederlandse Top 40.

Op het YouTubekanaal van Queen is de oorspronkelijke, ongecensureerde versie van de videoclip te bewonderen.

Verder op deze dag:
1983: In New Jersey wordt de 20-jarige Vanessa Williams verkozen tot Miss America. Zij is daarmee de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die deze titel in de wacht sleept. Tien maanden later is ze ook de eerste vrouw die deze titel voortijdig moet inleveren, omdat er naaktfoto’s uit 1982 van haar blijken te bestaan. In 1988 breekt Vanessa Williams door als zangeres.
2003: In Las Vegas treedt Kane-zanger Dinand Woesthoff in het huwelijk met actrice Guusje Nederhorst. Zij is vooral bekend als Roos uit Goede Tijden, Slechte Tijden en scoorde in 1995 als lid van Linda, Roos & Jessica een nummer 1-hit met Ademnood. Vier maanden later overlijdt Guusje Nederhorst aan de gevolgen van borstkanker.
2016: Justin Bieber stoot zichzelf van de eerste plek in de Top 40. Let Me Love You verwijst Cold Water naar de tweede plaats. Het is de tweede keer dat Justin dit kunstje flikt, want in januari wisselde hij zichzelf ook al af op nummer 1 met Sorry en Love Yourself. Alleen The Beatles deden het nog vaker: 3 keer in 1965 en 1966.
2019:Nick Carter dwingt via de rechter af dat zijn broer Aaron niet bij hem in de buurt mag komen. Hij bedreigde het gezin van Nick.
2019: Rob de Nijs maakt in een interview in de Telegraaf bekend dat hij gaat stoppen met optreden. Zijn allerlaatste concert vindt uiteindelijk plaats op 22 juni 2022 in de Ziggo Dome.
2022: Met een groot concert in Ahoy viert de Hermes House Band zijn 40-jarig bestaan. Bij dit concert zijn verschillende bekende oud-leden aanwezig, zoals Jaap Reesema, Judith Ansems en ondernemer en medeoprichter van Hermes House Band, Michiel Muller.

Vandaag geboren:
1939 - Lamonte McLemore, The 5th Dimension
1942 - Bill Burkette, bij overlijden 75 jaar, The Vogues
1946 - Sieb Warner, Golden Earring | The Motions
1947 - Alan Decker, Left Side | Alles | George Baker Selection
1947 - Gary Talley, The Box Tops
1950 - Fee Waybill, Tubes
1960 - Marcel Kapteijn, Ten Sharp
1962 - Baz Luhrmann,
1962 - Bebe Winans,
1962 - Ferry Van Leeuwen, Boom Boom Mancini | Edwin Evers Band
1967 - Koen Wauters, Clouseau
1968 - Anastacia,
1969 - Keith Flint, bij overlijden 49 jaar, The Prodigy
1973 - Marcus Sanders, Hi-Five
1980 - Lene Marlin,
1987 - Nea,
2002 - ArrDee

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) Eleanor Rigby / Yellow Submarine- The Beatles (Parlophone), 4 weken op nummer 1
1977 - 1 (2) Sorry, I'm A Lady- Baccara (CNR), 1 week op nummer 1
1983 - 1 (3) Codo...Düse Im Sauseschritt- DÖF - Tauchen-Prokopetz (WEA), 1 week op nummer 1
1988 - 1 (1) Stop!- Sam Brown (A&M), 2 weken op nummer 1
1994 - 1 (2) Cotton Eye Joe- Rednex (Jive), 1 week op nummer 1
2005 - 1 (1) You're Beautiful- James Blunt (Atlantic), 2 weken op nummer 1
2011 - 1 (2) Moves Like Jagger- Maroon 5 featuring Christina Aguilera (A&M-Octone), 1 week op nummer 1
2016 - 1 (2) Let Me Love You- DJ Snake feat. Justin Bieber (Interscope), 1 week op nummer 1
2022 - 1 (1) Calm Down- Rema / Rema & Selena Gomez (Mavin Global Holding), 4 weken op nummer 1

(17/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi