Top 4: Ierse zangers

- Top 4

 Joe Dolan Gilbert O'Sullivan Niall Horan Ronan Keating
Top 4: Ierse zangers

Gavin James scoort met Glow momenteel zijn derde Top 40-hit. Daarmee heeft hij even veel hits op zijn naam dan Mr. Eurovision Johnny Logan. Er zijn slechts vier Ierse zangers die nog vaker in de Top 40 stonden. Die zetten we op een rijtje.

In juli 1968 stond er voor het eerst een Ierse solozanger in de Top 40. Nou ja ... solozanger. Richard Harris was eigenlijk vooral bekend als acteur. Hij speelde onder meer de rol van Albus Perkamentus in de eerste twee Harry Potterfilms. Maar 33 jaar daarvoor scoorde hij een Top 40-hit met Mac Arthur Park. Precies een jaar later stond landgenoot Joe Dolan zijn eerste hit met Make Me An Island in de lijst. Hij scoorde tussen 1969 en 1977 in totaal vier Top 40-hits, maar tegen die tijd was hij al lang en breed ingehaald door een andere Ier.

1 GILBERT O'SULLIVAN, 12 hits
Gilbert O'Sullivan was dé Ierse hitsensatie van 1971. Alleen al in zijn debuutjaar stond hij met vijf hits in de lijst. Zijn eerste twee hits bereikten zelfs de eerste plaats: Nothing Rhymed en Underneath The Blanket Go. In 1972 nam hij afscheid van zijn kenmerkende jaren 30-uiterlijk met paddy cap en drollenvanger, maar dat had weinig nadelige gevolgen voor zijn succes. Na zijn debuutjaar scoorde hij nog zeven Top 40-hits, waaronder de top 5-noteringen Matrimony, Clair en Get Down. Met zijn totaal van twaalf hits is er nog geen enkele andere Ierse zanger die bij deze prestatie van Gilbert O'Sullivan in de buurt komt. Het record van Ierse zanger met de meeste hits, staat inmiddels al 47½ jaar op zijn naam.

2 RONAN KEATING / NIALL HORAN, 5 hits
De tweede plaats in dit overzicht wordt gedeeld door twee Ierse zangers die allebei debuut maakten in een succesvolle boyband. Naast zijn elf noteringen met Boyzone stond Ronan Keating als solozanger vijf keer in de lijst. Niall Horan heeft dat aantal inmiddels ook gehaald, nadat hij bij One Direction al acht hits verzameld had. Hoewel dat een Britse boyband is, is hij het enige Ierse lid van die groep. Hij is - net als Joe Dolan overigens - geboren in het Ierse stadje Mullingar.

4 JOE DOLAN, 4 hits
De vierde plaats is weggelegd voor Joe Dolan die, net als Niall Horan, geboren is in het plaatsje Mullingar. Voor Gavin James is het nu afwachten of ook hij een plaatsje in deze top 4 kan bemachtigen. Daarvoor moet hij nog één Top 40-hit scoren. Niet onmogelijk dat dat dit jaar nog gaat gebeuren. Glow is pas de eerste hit van zijn album Only Ticket Home en op 23 februari treedt de roodharige zanger op in het Amsterdamse AFAS Live.