Nieuws
Op deze dag in 2021

Vandaag: bijzondere Top 40 Award voor David Guetta

Vandaag: bijzondere Top 40 Award voor David Guetta
David Guetta  Ariana Grande  Take That  Coldplay  Miley Cyrus  Robbie Williams  Pharrell Williams  Justin Bieber  Niall Horan  Katy Perry  The Shorts  Prince  Leen Jongewaard  Albert West  Rihanna  Jay-Z  Diana Ross 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: David Guetta breekt een belangrijk Top 40-record.

Op 3 augustus 2002 maakte de Franse dj en producer voor het eerst zijn opwachting in de lijst met Love Don’t Let Me Go. Daarna volgden nog tientallen Top 40-hits, waarvan bijna de helft de top 10 bereikte. Opvallend in deze reeks noteringen is het feit dat Guetta nooit de eerste plaats wist te bereiken. Met zes hits (When Love Takes Over, Club Can’t Handle Me, Titanium, Dangerous, 2U en Flames) bleef hij steken op de tweede plaats in de Top 40.

In de week van 4 juni staat David met drie hits tegelijk in de lijst genoteerd. Bed staat op nummer 5, Floating Through Space op 17 en Hero voorlopig bescheiden op 36. In de Top 40 krijgen hits iedere week punten. De nummer 1 krijgt 40 punten aflopend naar de nummer 40 die 1 punt krijgt. Deze week krijgt hij er op deze manier in één klap 65 punten bij.

Eind 2017 nestelde David Guetta zich bij de vijf meest succesvolle Top 40-acts waarna hij in juli van 2018 Marco Borsato passeerde en de meest succesvolle man in de Top 40 werd. David Guetta komt deze week op 14.801 punten waarmee hij de 14.741 punten van Rihanna weet te overtreffen. Zij heeft zich de afgelopen 5 jaar de succesvolste artiest uit de Top 40-geschiedenis mogen noemen. Die eer gaat nu naar David Guetta.

Tijdens de Top 40-uitzending van 4 juni 2021 is een interview van Qmusic-presentator Stephan Bouman met David Guetta te horen. De 53-jarige Fransman bevindt zich op dat moment in Miami, dus het interview vindt plaats via een zoomverbinding. In dit interview vertelt Stephan David over het bijzondere record. "Dit is krankzinnig! Wauw," reageert David, "Ik weet ook echt niet wat ik moet zeggen. Dit is niet normaal. Ik ben echt verbaasd. Ik denk dat al mijn vrienden - en dat zijn er veel in Nederland - me steeds op repeat hebben gezet."

David Guetta is de zesde act en eerste man ooit die de rangschikking van ‘meest succesvolle Top 40-act aller tijden’ mag aanvoeren. Voor Rihanna stond de titel op naam van Madonna, The Rolling Stones, The Beatles en Lucille Starr. In de jaren daarna blijft zijn Top 40-teller gewoon doorlopen. Hij is in januari 2024 de eerste act aller tijden die de magische grens van 20.000 punten overschrijdt. Ruim een jaar daarvoor had hij overigens ook zijn laatste grootste Top 40-doel bereikt. Met I'm Good (Blue), zijn 59e (!) Top 40-hit, schrijft hij zijn eerste nummer 1-hit op zijn naam.

Dit gebeurde er nog meer op 4 juni:
Ariana Grande keer op 4 juni 2017 terug naar Manchester voor een groots benefietconcert.

Op 22 mei had een zelfmoordterrorist een bloedbad aangericht tijdens een concert van Ariana Grande. Naast de dader waren daarbij 22 mensen om het leven gekomen en honderden mensen gewond geraakt. Het jongste dodelijke slachtoffer was een meisje van 8 jaar. Het ingrijpende nieuws was de hele wereld over gegaan.

De zangeres keert twee weken na de aanslag terug in Manchester voor een benifietconcert om geld in te zamelen voor slachtoffers en nabestaanden van deze bloedige aanslag. Het fonds voor de slachtoffers had in de aanloop naar het concert al 11,4 miljoen euro weten in te zamelen en kreeg er dank zijn One Love Manchester, zoals het benefietconcert heet, nog eens 2,7 miljoen euro bij.

De veiligheidsmaatregelen rond het concert zijn enorm. Zo wrden alle bezoekers gecontroleerd, te meer ook omdat een dag eerder in Londen een nieuwe aanslag had plaatsgevonden. Er komen 50.000 bezoekers op het concert af. Daarbij krijgen de overlevenden van de aanslag op 22 mei gratis toegang. De line-up is indrukwekkend. Onder meer Justin Bieber, Coldplay, Miley Cyrus, Niall Horan, Katy Perry, Pharrell Williams, The Black Eyed Peas, Take That, en Robbie Williams staan op het podium. Ariana Grande treedt zelf uiteraard ook op en praat de avond aan elkaar.

Het concert wordt in 38 landen uitgezonden, waaronder Nederland. Vanaf 20:00 uur is One Love Manchester Live te zien op NPO 3. In ons land kijken er zo'n 736.000 mensen naar het concert.

Verder op deze dag:
1983: The Shorts stijgen naar de eerste plaats met Comment Ça Va, een plaat die deels in het Frans en deels in het Nederlands is gezongen. Comment Ça Va staat drie weken op nummer 1.
1994: Prince scoort zijn tweede nummer 1-hit met The Most Beautiful Girl In The World. Dat doet hij echter niet als Prince, maar als een onuitspreekbaar symbool. Dat staat een nummer 1-notering echter niet in de weg. De ballad staat twee weken aan kop.
1996: Tijdens een vakantie in Frankrijk krijgt Leen Jongewaard een hartaanval, die hem fataal wordt. De acteur annex zanger scoorde tussen 1967 en 1971 acht Top 40-hits, waarvan Het Zal Je Kind Maar Wezen (#5 in 1970) de grootste was. Jongewaard is 69 jaar geworden.
2015: Albert West is op 65-jarige leeftijd overleden, nadat hij met zijn scootmobiel tegen een wielrenster botste. De middle-of-the-roadzanger heeft negentien Top 40-hits gescoord. Debuutsingle Ginny Come Lately uit 1973 was de grootste. Deze plaat piekte op #4.
2016: Rihanna wordt de artiest met de meeste weken in de Top 40. Met haar 38 Top 40-hits staat ze nu 540 weken in de lijst, evenveel als Madonna. Dat record zou ze de volgende weken van 2016 alleen maar verstevigen.
2019: Jay-Z wordt uitgeroepen tot de eerste hiphopartiest met een vermogen van meer dan een miljard dollar.
2023: Veel beroemde artiesten treden op tijdens The Platinum Party At The Palace. Dat is een 2½ uur durend concert ter gelegenheid van het 70-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth II. Het optreden van de 78-jarige Diana Ross vormt het hoogtepunt van de avond.
2023: Harry Styles treedt op in de Johan Cruijff ArenA. Na het concert krijgen bezoekers die met de trein zijn gekomen te maken met een grote storing bij de NS, waardoor zij noodgedwongen in Amsterdam moeten overnachten.
2023: Op HBO MAX is de eerste aflevering van de Amerikaanse dramaserie The Idol te zien. De mannelijke hoofdrol wordt gespeeld door The Weeknd, die onder zijn eigen naam Abel Tesfaye in de credits staat. Hij is ook verantwoordelijk voor het verhaal en de muziek. Andere rollen worden gespeeld door Lily-Rose Depp en Troye Sivan.

Vandaag geboren:
1927 - André van den Heuvel, bij overlijden 88 jaar,
1937 - Freddy Fender,
1940 - Cliff Bennett, Cliff Bennett and The Rebel Rousers
1944 - Roger Ball, Average White Band
1945 - Gordon Waller, bij overlijden 64 jaar, Peter and Gordon
1945 - Michelle Phillips, The Mamas & The Papas
1946 - Colin Hare, Honeybus
1948 - Christian Janssen, Wallace Collection
1953 - Jimmy McCulloch, bij overlijden 26 jaar, Thunderclap Newman | Wings
1961 - El DeBarge, DeBarge
1968 - Al B. Sure!,
1972 - Nikka Costa,
1979 - Alain Clark,
1990 - Zac Farro, Paramore
1998 - Central Cee,
1998 - Gudfella,
2003 - J1

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) Sloop John B- The Beach Boys (Capitol), 4 weken op nummer 1
1977 - 1 (1) You're My World- Guys 'n' Dolls (Magnet), 3 weken op nummer 1
1983 - 1 (2) Comment Ça Va- The Shorts (EMI), 1 week op nummer 1
1988 - 1 (1) Nothing's Gonna Change My Love For You- Glenn Medeiros (Mercury), 2 weken op nummer 1
1994 - 1 (2) The Most Beautiful Girl In The World- The Symbol (NPG), 1 week op nummer 1
2005 - 1 (1) Geef Mij Je Angst- Guus Meeuwis (Capitol), 7 weken op nummer 1
2011 - 1 (1) Happiness- Alexis Jordan (Star Roc), 9 weken op nummer 1
2016 - 1 (1) One Dance- Drake feat. Wizkid & Kyla (Cash Money), 6 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) As It Was- Harry Styles (Columbia), 7 weken op nummer 1

(04-06-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix