Nieuws
Toen op 1

Toen Op 1: Candle In The Wind

Toen Op 1: Candle In The Wind
Elton John 

In 1973 schrijft Bernie Taupin een eerbetoon aan Marilyn Monroe die op 4 augustus 1962, op 36-jarige leeftijd, aan een overdosis drugs is overleden.

Taupin zelf zag het nummer eerder als ode aan het beroemd zijn en noemt het vooral een misvatting dat hij zelf fan was van de actrice. Toch begint de eerste regel van het nummer met ‘Goodbye Norma Jeane’, haar daadwerkelijke naam. Met ‘candle in the wind’ schreef hij een metafoor voor haar korte maar roerige leven. De titel is ontleend aan het boek Candle In The Wind dat de Russische auteur Aleksandr Solzhenitsyn had geschreven. Clive Davis gebruikte die naam daarna om het leven van Janis Joplin te beschrijven.

“Maar het had simpelweg ook een nummer over James Dean of Jim Morrisson kunnen zijn”, zo vertelt hij. Het nummer kreeg een plek op het zevende studioalbum van Elton John, Goodbye Yellow Brick Road, dat in 1973 werd uitgebracht. In het Verenigd Koninkrijk wist het in 1974 de elfde plaats te bereiken.

Op 31 augustus 1997 verongelukt Diana, prinses van Wales, in de Pont de l’Alma-tunnel in Parijs. De chauffeur zou met hoge snelheid door de stad hebben gereden om fotografen af te schudden. Ook Dodi al-Fayet en de chauffeur komen om het leven waar haar veiligheidsmedewerker, Trevor Rees-Jones, het ongeluk overleeft. Op 6 september is de uitvaart van Lady Di in Westminster Abbey. De ceremonie wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie en wordt door ruim 2,5 miljard mensen bekeken.

Elton John was goed bevriend met Diana en werd gevraagd om te zingen tijdens de plechtigheid. Bernie Taupin herschreef een aantal regels van Candle In The Wind waarbij Norma Jeane nu England’s Rose werd. Het nummer werd daarna uitgebracht op single en de opbrengsten kwamen ten goede aan het Princess Of Wales Memorial Fund dat sinds haar dood 15 jaar lang bestond met als doel het humanitaire werk van Diana voort te zetten. Het succes van de single zou goed zijn geweest voor ruim 62 miljoen dollar. Na de uitvaart heeft Elton John het nummer nooit meer met de aangepaste teksten rond Diana gezongen. De handgeschreven aangepaste tekst van het nummer is later geveild en de opbrengst, die ten goede kwam aan een kinderziekenhuis in Los Angeles, was toen een half miljoen dollar.

Candle In The Wind 1997 is de een na bestverkochte single aller tijden. Met een verkoop van 33 miljoen exemplaren laat het alleen White Christmas, met een geschatte verkoop van 50 miljoen stuks, nog voor zich. In 1998 krijgt het nummer een Grammy Award waar Elton John dat jaar door de Britse koningin Elizabeth de titel van ‘Sir’ krijgt toegewezen.

(14/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt