Nieuws
Op deze dag in 1999

Vandaag: Boyzone-ster uit de kast

Stephen Gately
Boyzone  Stephen Gately  Elton John  Jimmy Cliff  Lebo M  Eminem  Gerard Joling  Jan Rietman  Demis Roussos  Kanye West  2Pac 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de coming-out van Boyzone-zanger Stephen Gately.

Take That, New Kids On The Block, The Backstreet Boys, Boyzone, East 17, ‘N Sync en Westlife. Ze hebben allemaal meerdere dingen gemeen. Ze waren boybands, hadden hits in de jaren 90 en het merendeel van hun fans was van het vrouwelijk geslacht. 15 juni 1999 is dan ook de dag waarop Boyzone-zanger Stephen Gately een onverwachte onthulling in de tabloid The Sun doet: hij is homoseksueel. "Ik denk dat de tijd is gekomen om eerlijk te zijn en iedereen te vertellen dat ik homo ben," laat de zanger weten. "Ik ben het verschuldigd aan alle Boyzone-fans. Ik schaam me er niet voor om er zo voor uit te komen, mijn familie en vrienden weten het al heel lang." Stephen is daarmee het eerste lid van een populaire boyband in Europa dat uit de kast komt. Hij laat ook weten dat hij zijn seksualiteit bewust geheim heeft gehouden, toen hij zich voor het eerst bij Boyzone voegde. Nu de wereld weet dat hij op mannen valt, kan hij eindelijk in vrijheid leven. Manager Louis Walsh verklaart in 2008 dat hij Gately wellicht niet bij de groep had gevoegd wanneer hij van diens seksuele geaardheid af had geweten.

De Ierse groep Boyzone brak in 1995 door met de hitsingle Love Me For A Reason, dat de zevende plaats behaalde. Stephen Gately beleefde zijn persoonlijke doorbraak in 1998. Hij was de leadzanger van No Matter What, het lied waarmee Boyzone zeven weken de Top 40 aanvoerde. Het was echter de laatste grote hit van Boyzone, onder meer omdat Ronan Keating een solocarrière ging starten. Op het moment van de coming-out heeft Stephen Gately een relatie met Eloy de Jong, lid van de Nederlandse boyband Caught In The Act

Het leven is echter bepaald niet alleen rozengeur en maneschijn voor Stephen. Hij kampt met depressies en een fikse drugsverslaving. Tevens loopt zijn relatie met Eloy op de klippen. Nadat hij zakenman Andrew Cowles ontmoet, bloeit hij weer op. Desondanks overlijdt Stephen op 10 oktober 2009 onverwachts in zijn slaap op zijn vakantiebestemming Mallorca aan een nooit eerder gediagnosticeerde hartafwijking. Hij is 33 jaar geworden.

Dit gebeurde er nog meer op 15 juni:
Demis Roussos krijgt op 15 juni 1985 een verjaardagstaart van sjiitische terroristen.

Demis Roussos zal zijn 39e verjaardag niet gauw vergeten. Hij en zijn vriendin Pamela Smith worden gegijzeld door sjiitische terroristen.

Demis en Pamela zaten in de ochtend van 14 juni in een vliegtuig op weg van Athene naar Rome voor een optreden, toen kort na de opstijging het toestel gekaapt werd. De kapers landden in de Libanese hoofdstad Beiroet en vlogen op en neer naar Algiers om een bestorming van het Amerikaanse of Israëlische leger te voorkomen. De eis van de kapers was de vrijlating van honderden sjiitische moslims die gevangen zitten in Israël. Een van de passagiers, een jonge Amerikaanse marinier, werd tijdens de kaping doodgeschoten.

Demis Roussos en zijn vriendin werden 's nachts uit het vliegtuig gehaald en op 15 juni naar een donker appartement in Beiroet gebracht. Toevallig is dat de 39e verjaardag van de Griekse zanger. In Beiroet worden Demis en de andere gijzelaars relatief goed door hun bewakers behandeld. Ze bakken zelfs een verjaardagstaart voor Demis en hij krijgt een gitaar, zodat hij voor hen kan zingen.

Na vijf dagen gevangenschap wordt het koppel vrijgelaten. In de media verschijnen berichten dat Demis zich kan vinden in de Libanese zaak. Hij verwerpt dit echter in latere interviews. Hij houdt zich niet bezig met politiek en zingt juist liedjes over liefde die verschillen in ras, ideologie en geloof overbrugt. In een persconferentie verklaart Demis wel dat de gijzelnemers heel aardige mensen waren.

De vrijlating van Demis en Pamela op 18 juni maakte deel uit van een deal tussen de gijzelnemers en de Griekse overheid. Acht Griekse gijzelaars werden vrijgelaten in ruil voor het Libanese Hezbollah-lid Ali Atwa, die vastzat in een Griekse gevangenis. Na onderhandelingen met de Amerikaanse overheid worden op 30 juni uiteindelijk alle overgebleven gijzelaars vrijgelaten.

Dit gebeurde er nog meer op 15 juni
1994:
In Amerika gaat de Disneyfilm The Lion King in première. De animatiefilm levert maar liefst drie Top 40-hits op: Can You Feel The Love Tonight (nummer 14) en Circle Of Life (nummer 5) van Elton John en Hakuna Matata van Jimmy Ciff en Lebo M (nummer 11).
1994: Het NOS Jeugdjournaal zendt een reportage uit over Buseruka, een 12-jarige Tutsi-jongen die vanwege de genocide van Rwanda naar Tanzania is gevlucht en daarbij zijn beide ouders is kwijtgeraakt. Diezelfde avond zit Buseruka ook in het 8 uurjournaal. Een maand later haalt Ruth Jacott de Top 40 met een benefietsingle die is opgedragen aan Buseruka.
2002: Eminem stijgt naar de eerste plaats met Without Me. Het is de allereerste nummer 1-hit voor de Amerikaanse rapper. Without Me staat twee weken aan kop. Een jaar later staat ‘Slim Shady’ twee keer zo lang op de eerste plaats met Lose Yourself.
2002: Gerard Joling en Jan Rietman scoren alsnog een hit met hun eerbetoon aan de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Aanvankelijk werd het nummer At Your Service niet in de hitlijst gezet, omdat de samenstellers vermoedden dat de single werd opgekocht.
2013: Kanye West wordt voor de eerste keer vader. Zijn vriendin Kim Kardashian bevalt van een dochter, die de naam North West krijgt.
2017: De film All Eyez On Me, over het leven van 2Pac, gaat in ons land in première. De hoofdrol wordt gespeeld door de onbekende acteur Demetrius Shipp Jr.

Vandaag geboren:
1937 - Tonni Kalash, bij overlijden 63 jaar, Herb Alpert & The Tijuana Brass
1941 - Nilsson, bij overlijden 52 jaar,
1943 - Dik Mik, bij overlijden 74 jaar, Hawkwind
1943 - Johnny Hallyday, bij overlijden 74 jaar,
1946 - Noddy Holler, Slade
1946 - Demis Roussos, bij overlijden 68 jaar, Aphrodite's Child
1948 - Paul Michiels, Octopus | Leyers, Michiels & Soulsister | Soulsister
1948 - Shell Schellekens, Big Wheel | Drama | Rainbow Train
1949
- Russell Hitchcock, Air Supply
1951 - Steve Walsh, Kansas
1953 - Richie Puente, Foxy
1958 - Neil Arthur, Blancmange
1963 - Scott Rockenfield, Queensrÿche
1966 - Syb, De Kast
1976 - Dryden Mitchell, Alien Ant Farm
1976 - Gary Lightbody, Snow Patrol
1981 - Billy Martin, Good Charlotte
1984 - Daniel Wayne Sermon, Imagine Dragons
1985 - Nadine Coyle, Girls Aloud
1996 - Aurora,
1998 - Koen, Bankzitters
2000 - Quinten Circle,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Lazy Sunday- Small Faces (Immediate), 4 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) De Wilde Boerndochtere- Ivan Heylen (Omega), 3 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) Don't You (Forget About Me)- Simple Minds (Virgin), 3 weken op nummer 1
1991 - 1 (1) Wind Of Change- Scorpions (Mercury), 3 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Macarena [Bayside Boys Remix]- Los Del Rio (RCA), 2 weken op nummer 1
2002 - 1 (2) Without Me- Eminem (Aftermath Entertainment), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (1) Blurred Lines- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (Star Trak), 9 weken op nummer 1
2019 - 1 (2) Hoe Het Danst- Marco Borsato & Armin van Buuren & Davina Michelle (Universal), 1 week op nummer 1

(15-06-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix