Nieuws
Op deze dag in 1984

Vandaag: Roger Taylor verslaat Roger Taylor

Queen - Duran Duran - Roger Taylor
Duran Duran  Queen  Redbone  Guns N' Roses  Drafi Deutscher  The Young Ones  Bruce Springsteen  James Last  David Guetta  Avicii  Ed Sheeran  Elton John  Katy Perry 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het moment waarop Queen het stokje overdroeg aan Duran Duran aan kop. De naam van de aanvoerende drummer bleef echter hetzelfde.

Waarschijnlijk ken je mensen (al dan niet persoonlijk) die dezelfde voornaam hebben als jij. Misschien weet je ook wel mensen die geen familie van je zijn, maar wel dezelfde achternaam hebben. Het opsporen van mensen met dezelfde voor- én achternaam wordt al moeilijker. Een extreme situatie vindt plaats op 9 juni 1984. Roger Taylor, drummer van de wereldberoemde Engelse band Queen, wordt van de troon gestoten door Roger Taylor, drummer van de wereldberoemde Engelse band Duran Duran. Zij zijn geen familie van elkaar.

Voor de Roger Taylor van Queen is de koppositie daarmee definitief verleden tijd. Zijn legendarische formatie heeft tussen 1975 en 1984 zes nummer 1-hits gescoord. I Want To Break Free is de laatste daarvan. Taylor had een belangrijke hand in het succes van deze klassieker, die mede tot stand kwam dankzij de iconische videoclip. Het concept daarvan was een idee van Roger Taylor, die de Britse televisieserie Coronation Street parodieerde. De leden van Queen waren in de clip verkleed als vrouwen. Taylor speelde de rol van een schoolmeisje.

Waar de verslagen Roger Taylor een oudgediende is op de felbegeerde koppositie, is de regerend koploper Roger Taylor de drummer van een band die in 1984 serieus doorbreekt in Nederland. In 1981 bracht de Britse newwaveband zijn debuutsingle Girls On Film in. Ondanks de spraakmakende bijbehorende videoclip kwam deze plaat niet verder dan de Tipparade. In 1983 was de eerste Top 40-hit een feit met Is There Something I Should Know?, maar de eerste grote hit scoort Duran Duran in 1984 met The Reflex.

Dat is gelijk een hele grote hit, want op 9 juni 1984 stijgt The Reflex naar de eerste plaats in de Top 40. Waar geen enkele Queen-hit langer dan drie weken aan kop staat, verblijft The Reflex liefst zes weken op nummer 1. Later in 1984 bereikt The Wild Boys de tweede plaats en in 1985 komt A View To A Kill tot nummer 3. Het succes van zijn naamgenoot van Queen benadert hij echter niet. De Roger Taylors ontmoeten elkaar overigens pas voor het eerst in 2004, tijdens een concert van de Red Hot Chili Peppers in Londen.

Dit gebeurde er nog meer op 9 juni:
Bruce Springsteen tekent op 9 juni 1972 zijn eerste platencontract.

Bruce Springsteen had vanaf 1965 in verschillende bandjes gespeeld tot hij in 1971 zijn eigen Bruce Springsteen Band oprichtte. In deze band speelde hij al samen met gitarist Steve Van Zandt en bassist Garry Tallent, die later vaste waarden zouden worden in zijn E Street Band. Eind 1971 deed Bruce auditie bij manager Mike Appel, maar die was niet meteen enthousiast. Hij zei wel dat Bruce terug mocht komen als hij beter materiaal had.

Begin 1972 volgde er een tweede auditie bij Mike Appel, waar Bruce Springsteen acht nummers speelde. Deze keer was Mike wel enthousiast en hij bood hem direct aan om zijn manager te worden. Zo geschiedde. Mike regelde vervolgens een auditie op 2 mei bij Columbia Records. Daar mocht Bruce enkele nummers spelen voor producer John Hammond, die eerder al verschillende legendarische artiesten had getekend, zoals Billie Holiday, Aretha Franklin en Bob Dylan.

John Hammond was ook enthousiast, maar wilde Bruce wel eerst een keer live zien optreden. Dat liveoptreden vond diezelfde avond nog plaats in Gaslight Au Go Go in Greenwich Village. Ook dit optreden was overtuigend. De enige horde die nog genomen moest worden, was Clive Davis. Hij was de directeur van Columbia Records, die uiteindelijk de handtekening onder het contract moest zetten. Hij kreeg een demo van Bruce Springsteen te horen en nadat The Boss - die bijnaam had hij toen al - enkele nummers op het kantoor van Clive Davis gespeelde had, tekende hij op 9 juni 1972 zijn eerste platencontract bij Columbia.

Bruce gaat daarna meteen aan de slag voor de opname van zijn debuutalbum Greetings From Asbury Park N.J. Dat verschijnt al in januari 1973. Het album is niet direct een doorslaand succes. Het bereikt de 60e plaats in de Amerikaanse albumhitlijst van Billboard. Toch blijft Columbia het vertrouwen in Bruce Springsteen houden en dat wordt in 1975 beloond met het succes van Bruce' derde album Born To Run. Rond die tijd wordt Spirits In The Night van het album Greetings From Asbury Park N.J. een hit in Nederland, maar dan niet in de uitvoering van Bruce Springsteen zelf. De coverversie van Manfred Mann's Earth Band bereikt de 15e plaats.

In Nederland scoort Bruce pas in 1981 zijn eerste Top 40-hit met The River, maar hij had twee jaar eerder al wel een nummer 1-hit gescoord als componist van het nummer Fire voor The Pointer Sisters. De echte grote doorbraak van Bruce Springsteen in ons land kwam pas in 1985 met het album Born In The USA en de nummer 1-hits Dancing In The Dark en I'm On Fire. Het succes van The Boss zou nog jarenlang voortduren en Bruce en Columbia bleven al die tijd trouw aan elkaar.

Verder op deze dag:
1973:
Redbone scoort een nummer 1-hit met We Were All Wounded At Wounded Knee. Het is de enige nummer 1-hit voor de Amerikaanse rockband. Opvolger Wovoka komt later in 1973 het dichtst in de buurt, maar piekt op plek 3.
1991: Guns N’ Roses nemen het nummer Get In The Ring op. In de tekst daagt Rose onder meer journalist Bob Guccione jr. uit om in de (boks-)ring te komen en “I’ll kick your bitchy little ass”. Guccione, die jarenlang op karate zat, nodigt hem vervolgens uit om het gevecht aan te gaan. Hij kreeg geen antwoord...
2006: Drafi Deutscher is op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen aan hartfalen. De Duitse zanger brak in 1965 door met Marmor, Stein Und Eisen Bricht. Het meest succesvol werd hij onder andere namen. Met de Mixed Emotions scoorde hij in 1987 een nummer 1-hit met You Want Love (Maria, Maria...)
2014: De Britse acteur Rik Mayall overlijdt aan een hartstilstand. Hij werd bekend als lid van The Young Ones. Deze comedygroep scoorde in 1986 een nummer 1-hit met Living Doll, in samenwerking met en een nieuwe versie van een oude hit van Cliff Richard. Rik werd 56 jaar.
2015: Na een kort ziekbed overlijdt James Last op 86-jarige leeftijd. De Duitse orkestleider verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums. Met het thema uit De Verlaten Mijn en Biscaya stond hij twee keer op nummer vijf.
2016: Onder de Eiffeltoren opent David Guetta het Europees kampioenschap voetbal met een show. Daar zagen 83.000 fans een show van de Fransman en deed hij met Zara Larsson het thema This One’s For You.
2016: De Zweedse editie van The Flying Dutch gaat niet door, zo wordt bekend gemaakt. Avicii kan zijn aanwezigheid niet garanderen.
2017: Na One Dance (van Drake, Wizkid & Kyla) en Closer (van The Chainsmokers en Halsey) is Shape Of You van Ed Sheeran de derde hit ooit die bij streamingdienst Spotify het miljard weet te passeren.
2017: Ter promotie van haar nieuwe album Witness is Katy Perry vanaf deze dag vier dagen lang te volgen tijdens een livestream.
2022: Elton geeft een concert in de Gelredome in Arnhem. Het is zijn laatste concert op Nederlandse bodem. Het concert maakt deel uit van de succesvolle Farewell Yellow Brick Road World Tour, die in 2023 uitgroeit tot de succesvolste wereldtournee aller tijden (totdat Taylor Swifts Eras Tour dit record overpakt).

Vandaag geboren:
1928 - Huggy Boy
, bij overlijden 78 jaar,
1934 - Jackie Wilson, bij overlijden 49 jaar,
1938 - Johnny Blenco, bij overlijden 81 jaar,
1941 - John Lord, bij overlijden 71 jaar, Deep Purple
1946 - Theo Vaness, The Shoes
1947 - Mick Box, Uriah Heep
1949 - Bruno Libert, bij overlijden 71 jaar, Esperanto
1949 - Francis Monkman, bij overlijden 73 jaar, Curved Air | Sky
1950 - Trevor Bolder, bij overlijden 62 jaar, Uriah Heep
1951 - Benny Neyman, bij overlijden 56 jaar,
1951 - James Newton Howard,
1951 - Terry Uttley, bij overlijden 70 jaar, Smokie
1952 - Gerry Polci, The Four Seasons
1953 - Errol Kennedy, Imagination
1962 - Andreas Lebbing, Wind
1962 - Eddie Lundon, China Crisis
1963 - Tatjana,
1963 - Erik Van Der Hoff, Roberto Jacketti and The Scooters
1966 - Jan Vayne,
1970 - Ed Simons, The Chemical Brothers
1978 - Matthew Bellamy, Muse
1984 - Caroline D'Amore,
1984 - Wesley Sneijder
,
1995 - Cas Oomen, Rondé

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (3) We Were All Wounded At Wounded Knee- Redbone (Epic), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (1) Bright Eyes- Art Garfunkel (CBS), 2 weken op nummer 1
1984 - 1 (9) The Reflex- Duran Duran (EMI), 1 week op nummer 1
1990 - 1 (1) Paint It Black - Titelsong Tour Of Duty- The Rolling Stones (London), 6 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) I Wanna Be A One Day Fly- One Day Fly (Sony Music Local), 4 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Blijf Bij Mij- André Hazes & Gerard Joling (NRGY), 3 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Balada- Gusttavo Lima (Som Livre), 5 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) One Kiss- Calvin Harris & Dua Lipa (Sony), 7 weken op nummer 1

(09/06/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt