Nieuws
Recordprestatie van Chinn & Chapman

De 10 songwriters met de langste nummer 1-carrière

De 10 songwriters met de langste nummer 1-carrière
Elton John  Bee Gees  The Edwin Hawkins Singers  Tol & Tol  Cyril  Sweet 

In 1971 scoorde The Sweet zijn eerste nummer 1-hit met Funny, Funny. Dat nummer was geschreven door Nicky Chinn en Mie Chapman. Inmiddels zijn we 53 jaar verder en staat er weer een hit die door dit duo is geschreven op de eerste plaats. Daarmee breken Chinn & Chapman het record van songwriters met de langste nummer 1-carrière.

Voor onderstaand overzicht hebben we gekeken naar alle songwriters van alle 832 nummer 1-hits uit bijna 60 jaar Top 40-geschiedenis. In totaal komen we dan tot een lijst met meer dan 1700 namen. Een dikke 300 daarvan schreven mee aan meerdere nummer 1-hits. Bij die groep hebben we gekeken naar de periode tussen de eerste en de laatste week waarin een compositie van hen de Top 40 aanvoerde.

1. Mike Chapman & Nicky Chinn
53 jaar en 31 dagen tussen Funny, Funny van The Sweet (1971) en Stumblin' In van Cyril (2024)

Chinn & Chapman waren een van de succesvolste songwritersduo's van de jaren 70. Alleen al in dat decennium schreven ze 9 nummer 1-hits voor acts als The Sweet, Mud, Smokie en Racey. Na hun split in 1982 kwam er nog twee keer een bewerking van een oude 'Chinnichap'-hit op de eerste plaats: Alice, Who The X Is Alice? (Living Next Door To Alice) van Gompie in 1995 en dit jaar Stumblin' In van Cyril. Dit laatste hit bezorgt hen nu de titel van songwriters met de langste nummer 1-carrière.

2. Elton John
36 jaar en 18 dagen tussen Nikita van Elton John (1985) en Merry Christmas van Ed Sheeran & Elton John (2021)

Het record van songwriter met de langste nummer 1-carrière was sinds de laatste week van 2021 in handen van Elton John. Met 36 jaar tussen zijn eerste en zijn laatste nummer 1-hit staat dit record als uitvoerend artiest nog wel op zijn naam. Elton - die overigens in 1970 al zijn eerste Top 40-hit scoorde - is een van de weinige songwriters in dit lijstje die zijn laatste nummer 1-hit scoorde met een nieuw geschreven nummer. De meeste namen in dit overzicht hebben hun laatste nummer 1-hit te danken aan een cover, bewerking of sample.   

3. Michael Kunze
34 jaar en 90 dagen tussen Du van Peter Maffay (1971) en Geef Mij Je Angst van Guus Meeuwis (2005)

Michael Kunze won tijdens zijn leven tientallen gouden en platina platen en werd dankzij Fly, Robin, Fly van Silver Convention de eerste Duitser die een Grammy won. Hij heeft echter maar twee keer een nummer 1-hit in de Top 40-gehad. Daarmee is hij overigens wel de songwriter die het langst heeft moeten wachten tussen twee nummer 1-hits. Zijn tweede nummer 1-hit Geef Mij Je Angst was een cover van het gelijknamige nummer van André Hazes, dat op zijn beurt weer een vertaling was van het door Michael gecomponeerde Gib Mir Deine Angst uit 1982.

4. Edwin Hawkins
32 jaar en 2 dagen tussen Oh Happy Day van The Edwin Hawkins Singers (1969) en I Wanna Be A One Day Fly van One Day Fly (2001)

De Amerikaanse dirigent en pianist Edwin Hawkins heeft zijn notering in deze lijst te danken aan één compositie: Oh Happy Day. In 1969 scoorden zijn Edwin Hawkins Singers een nummer 1-hit in ons land met de gospelsong Oh Happy Day. De tekst van dat nummer stamt al uit de 18e eeuw en de melodie uit de 19e eeuw, maar door het nieuwe arrangement mocht Edwin toch zijn naam als auteur onder de compositie zetten. 32 jaar na de hit werd Oh Happy Day opnieuw gebruikt in het slot van de noveltysingle I Wanna Be A One Day Fly van de Kopspijkers-act One Day Fly. De naam van Edwin Hawkins staat niet genoemd in de credits op de cd-single, maar wel in de titelcatalogus van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

5. Thomas Tol
31 jaar en 46 dagen tussen Mon Amour van BZN (1976) en Dan Volg Je Haar Benen van Jan Smit (2007)

Thomas Tol is de vader van de Volendamse televisiepresentator Kees Tol, maar in de jaren 70 en 80 was bij vooral bekend als toetsenist van BZN. Hij schreef veel nummers samen met zijn broer Cees, die gitaar speelde in dezelfde band. Daarbij was Thomas verantwoordelijk voor de muziek en Cees voor de teksten. Nadat ze eind jaren 80 uit BZN stapten vormden de broers samen het duo Tol & Tol en later schreven ze twee nummer 1-hits voor hun dorpsgenoot Jan Smit. Het toeval wil dat Cees niet meeschreef aan Mon Amour, de eerste nummer 1-hit van BZN. Daarom staat Thomas wel in deze top 10 en Cees niet. Hij moet met een periode van 27 jaar en 240 dagen tussen Pearlydumm en Dan Volg Je Haar Benen genoegen nemen met de 12e plaats in dit overzicht.

6. Barry, Robin & Maurice Gibb (The Bee Gees)
30 jaar en 257 dagen tussen Massachusetts van The Bee Gees (1967) en Ghetto Supastar - That Is What You Are van Pras Michel featuring ODB & introducing Mýa (1998)

Alle nummer 1-hits van The Bee Gees werden geschreven door de gebroeders Gibb zelf. Toen de discomuziek begin jaren 80 uit de grarie raakten scoorde het trio zelf niet zoveel hits meer, maar ze hadden wel succes als songwriters voor anderen. Zo schreven ze onder meer de hit Islands In The Stream voor Kenny Rogers en Dolly Parton, die daar in 1983 een nummer 4-hit mee scoorden. 15 jaar later werd het refrein van dit lied gebruikt in het nummer Ghetto Supastar - That Is What You Are van Pras Michel featuring ODB & introducing Mýa, afkomstig uit de film Bulworth. Daarmee haalden de broer ruim 30 jaar na hun eerste nummer 1-hit Massachussetts opnieuw als songwriters de eerste plaats in de Top 40.

7. Hans Van Eijck
29 jaar en 306 dagen tussen She Likes Weeds van Tee-Set (1970) en Que Si, Que No van Jody Bernal (2000)

Hans Van Eijck werd in de jaren 60 bekend als de toetsenist van Tee-Set. Samen met zanger Peter Tetteroo was hij onder meer verantwoordelijk voor de enige nummer 1-hit van die groep: She Likes Weeds. Eind jaren 80 werd Hans huiscomponist bij Endemol en werd daarmee de componist van talloze bekende televisietunes. Sommige daarvan haalden ook de Top 40, zoals Het Spijt Me, Onderweg Naar Morgen en Vrienden Voor Het Leven. Nadat Jody Bernal in 2000 aan de talentenjacht Your Big Break had meegedaan, produceerde Hans Jody's debuutsingle Que Si, Que No. Hoewel dat nummer een cover was van de Argentijnse groep El Simbolo, komen we wel de naam Elston tegen tussen de componisten van Que Si, Que No. Eric Elston was een pseudoniem van Hans Van Eijck en daarmee verdient hij een plekje in deze top 10.

8. Benny Andersson & Björn Ulvaeus
29 jaar en 265 dagen tussen Fernando van ABBA (1976) en Hung Up van Madonna (2005)

Alle hits van ABBA zijn geschreven door de twee mannen van die groep: Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Na de acht nummer 1-hits van ABBA haalden Björn en Benny nog twee keer de eerste plaats in de Top 40 als componisten. In 1998 vertoonde het couplet van Boom, Boom, Boom, Boom!! van de Vengaboys zo'n sterke gelijkenis met dat van Lay All Your Love On Me van ABBA dat de namen van Björn en Benny maar toegevoegd werden aan de credits om zo gedoe met auteursrechten te voorkomen. 7 jaar later werd hun hit Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) bovendien gesampled in Hung Up van Madonna.

9. Kenneth Gamble
28 jaar en 329 dagen tussen Dirty Ol' Man van The Three Degrees (1974) en Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland (2002)

Kenneth Gamble en Leon Huff zijn twee Amerikaanse songwriters en producers die mede verantwoordelijk zijn voor de Philly-sound, die in jaren 70 enorm populair was. Zij waren verantwoordelijk voor verschillende grote hits, waarvan er eentje de eerste plaats bereikte in de Nederlandse Top 40: Dirty Ol' Man van The Three Degrees. Een andere compositie van dit duo, Don't Leave Me This Way, zou in de jaren 80 de eerste plaats bereiken in de uitvoering van de Communards. In tegenstelling tot Leon scoorde Kenneth nog een derde nummer 1-hit. Die had hij te danken aan Dilemma van Nelly featuring Kelly Rowland. In dat nummer horen we namelijk de door Kenneth geschreven single Love, Need And Want You van Patti LaBelle uit 1983 terug.

10. Reg Presley
28 jaar en 21 dagen tussen With A Girl Like You van The Troggs (1966) en Love Is All Around van Wet Wet Wet (1994)

Reg Presley was in de jaren 60 bekend als de zanger van The Troggs. De meeste hits van die groep waren door hem geschreven, waaronder hun grootste hit With A Girl Like You uit 1966 en hun laatste Top 40-hit Love Is All Around uit 1967. Dat laatste nummer kwam in de uitvoering van The Troggs niet hoger dan de 19e plaats, maar in 1994 werd het nummer alsnog een nummer 1-hit. Dat gebeurde dankzij een cover van de groep Wet Wet Wet, die het nummer had opgenomen voor de soundtrack van de film Four Weddings And A Funeral.

(06/06/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt