#WDZT: Jonas Brothers maken kennis met Nederland

- Overig

 Jonas Brothers
#WDZT: Jonas Brothers maken kennis met Nederland

In #WDZT blikken we iedere week terug op een bijzonder jaar of een bijzondere gebeurtenis voor een Top 40-act. Deze week gaan we met de Jonas Brothers terug naar 2008.

Het is juli 2008. De Jonas Brothers toeren met hun Burnin’ Up Tour door Noord-Amerika en spelen voor uitverkochte zalen. De Verenigde Staten zijn in de ban van Joe, Kevin en Nick en dat terwijl de mannen anderhalf jaar eerder nog de wanhoop nabij waren. Ze werden begin 2007 namelijk gedropt door hun label Columbia Records. Daar hadden de boys het toch al niet echt naar hun zin, omdat hun debuutalbum It’s About Time verschillende keren werd teruggetrokken. Bovendien was hun eerste single Mandy niet echt een succes en was er meer aandacht voor hun cover van Year 3000 van Bust(ed).

Disney
In 2008 is echter alles anders. De broers waren toen al getekend bij Hollywood Records, een label van Disney. Dat is niet verwonderlijk, want Joe, Nick en Kevin waren al graag geziene gasten in shows van het entertainmentbedrijf. Zo maakten waren ze te horen op de soundtrack van The Little Mermaid en maakten ze de titelsong van American Dragon: Jake Long. Disney heeft wilde plannen en dat blijkt ook wel uit de in 2008 verschenen muziekfilm Camp Rock, waarin ook Demi Lovato te zien was. 

Eerste Top 40-hit
Het eerste, titelloze album bij Hollywood Records kwam in 2007 al uit en bevatte onder andere de track S.O.S, dat in 2007 al de zeventiende plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikte. In 2008 was het de eerste Top 40-hit van de broers in Nederland. De track kwam niet verder dan 32, maar de populariteit van de Jonas Brothers is dan ook al in Nederland voelbaar. Zeker wanneer Radio 538 de mannen naar Nederland haalt voor een exclusief optreden en een Q&A met fans.

Eerste optreden in Nederland
De eerste Nederlandse gig van de Amerikanen was in 2008 nog niet zelfstandig, want Joe, Nick en Kevin stonden in het voorprogramma van Avril Lavigne. Die kon meteen profiteren van de populariteit van de mannen, want haar comeback verliep niet helemaal zoals gepland. Hits als Girlfriend en When You’re Gone bleven in de Tipparade steken. De Afas Live (toen nog Heineken Music Hall) stond dan ook niet alleen vol met fans van Avril, maar was ook gevuld met flink wat ‘Jonatics’.

Nog twee tracks
Daarna verschijnen in 2008 nog twee singles van de Jonas Brothers in Nederland. Waar Burning Up en When You Look Me In The Eyes in de UK als dubbele A-kant verschijnen – wat dus inhoudt dat de tracks tegelijkertijd dé single zijn – worden ze in Nederland wel gescheiden uitgebracht. Dat was wel wat vreemd, want When You Look Me In The Eyes kwam van het tweede album terwijl Burning Up op A Little Bit Longer stond. Dat derde album was in de VS al een succes, maar Nederland liep achter. Zowel het nieuwere Burning Up, als het oudere When You Look Me In The Eyes werd geen Top 40-hit. Ze bleven allebei in de Tipparade steken. Pas in 2019 zouden we de band terugzien in de Lijst der Lijsten.

Foto: singlecover