Nieuws
Op deze dag in 2005

Vandaag: The Game uit G Unit

The Game
G Unit  The Game  50 Cent  Uriah Heep  George Michael  Aretha Franklin  Kiss  Lady Gaga  Colby O'Donis  Sam Smith  Jonas Brothers 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het gedwongen vertrek van The Game bij G Unit.

Op 28 februari 2005 is 50 Cent is gast bij het New Yorkse radiostation Hot 97. Tijdens de uitzending maakt hij bekend dat rapper The Game uit zijn rapgroep G Unit wordt gezet. 50 Cent is niet blij met de The Game, omdat hij zich niet wil mengen in de ruzies die G Unit met andere rappers heeft en juist nummers met hen wil opnemen. Bovendien stoort 50 Cent zich aan het feit dat hij maar bij twee nummers op het solodebuutalbum van The Game als auteur wordt genoemd, hoewel hij naar eigen zeggen zes nummers van het album geschreven heeft. Vanaf eind 2004 zijn er al spanningen tussen beide rappers. 

The Game, die eerder die avond te gast was bij Hot 97, keert met zijn entourage terug naar de studio. Als ze proberen de studio binnen te komen, worden ze tegengehouden en er ontstaat ruzie met een groep mensen die net de studio verlaat. Bij de ruzie worden schoten gelost en een man die bij The Game hoort, wordt geraakt in zijn bovenbeen. Na een nacht in het ziekenhuis, mag de man weer naar huis. Er worden geen arrestaties verricht. Even na het schietincident bij Hot 97 wordt ook geschoten bij het gebouw van Violator Management, dat het management van 50 Cent regelt. Daar raakt niemand gewond.

Ondanks deze publieke vete beleven 50 Cent en The Game gezamenlijk een succesvol jaar. De hits How We Do en Hate It Or Love It bereiken allebei de vijfde plaats. Nadat The Game uit G Unit is gezet, is de relatie met 50 Cent echter flink bekoeld. Sinds 2005 zijn The Game en G-Unit verwikkeld in jarenlange publieke ruzie. 

Dit gebeurde er nog meer op 28 februari:
De leden van Kiss verschijnen op 28 februari 1996 voor het eerst in ruim 12 jaar weer in het openbaar met hun kenmerkende kostuums en gezichtsbeschilderingen.

In de jaren 70 kende de groep een vaste samenstelling met Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley en Peter Criss. In de jaren 80 werden Ace en Peter vervangen en in 1983 stapte Kiss af van zijn beroemde imago. Ook daarna wisselde de samenstelling nog een paar keer, maar Gene Simmons en Paul Stanley vormden al die jaren de basis van de groep.

Eind 1995 ontstonden er al geruchten over een reünie van de originele bezetting, nadat Ace en Peter met de toenmalige bezetting van Kiss een paar nummers hadden meegespeeld bij een optreden voor MTV Unplugged. Bij de uitreiking van de Grammy Awards is het toch een grote verrassing als 2pac het publiek als volgt toespreekt.

"Weten jullie nog hoe de Grammy's vroeger waren? Allemaal nette mensen in pakken. Iedereen ziet er moe uit. Geen verrassingen. Dat zijn we beu. We hebben iets anders nodig, iets nieuws, we moeten de mensen shockeren. Dus laten we de mensen shockeren!"

Daarna komen Gene, Paul, Ace en Peter met hun beroemde geschminkte gezichten van de achterkant op het podium gelopen in hun iconische kostuums. Vervolgens reiken ze de Grammy voor Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocals uit aan Hootie & The Blowfish voor hun nummer Let Me Cry.

De reünie van de originele bezetting van Kiss wordt pas officieel op 16 april 1996. Op die dag kondigt de groep haar reünietoernee aan. De Alive/Worldwide Tour begint in juni, duurt ruim een jaar en voert de band langs alle bewoonde werelddelen. In 2001 stapt Peter Criss weer uit de groep en een jaar later volgt ook Frehley, waarmee een eind komt aan de succesvolle Kiss-reünie. Net als in de jaren 80 gaat de groep met andere muzikanten door.

Pas in 2023 gaat Kiss definitief uit elkaar de bezetting bestaat op dat moment al bijna 20 jaar uit Gene Simmons. Paul Stanley, Tommy Thayer en Eric Singer. Bij hun afscheid maken ze bekend dat Kiss vanaf 2027 weer door zal gaan, maar dan in de vorm van digitale avatars, net zoals in 2022 bij ABBA is gebeurd.

Verder op deze dag:
1985: Uriah Heep-zanger David Byron wordt dood aangetroffen in zijn woning in het Engelse Reading. Uit het autopsierapport blijkt dat hij epilepsie en een vervette lever had. Dat laatste is het gevolg van een jarenlange alcoholverslaving. Hij is 38 jaar geworden.
1987: George Michael scoort met zijn derde hit I Knew You Were Waiting (For Me) zijn derde nummer 1-hit. Het is een duet met soullegende Aretha Franklin, die voor het eerst aan kop staat. Met de twee opvolgers I Want Your Sex en Faith bereikt Michael ook de eerste plaats.
2009: Lady Gaga stijgt naar de eerste plaats met haar debuutsingle Let's Dance. Het lied staat twee weken op één. Een prima prestatie, maar eentje die ruimschoots wordt overtroffen met opvolger Poker Face. Deze klassieker voert acht weken de Top 40 aan.
2016: Writing’s On The Wall (van Sam Smith) wint een Oscar. De titelsong van de 24e James Bond-film is de tweede achtereenvolgende Bond-film die de belangrijkste filmprijs wint. Ook Skyfall won in 2013 het felbegeerde beeld.
2019: De Jonas Brother maken bekend dat ze na ruim 5 jaar weer bij elkaar komen. Met de top 10-hits Sucker en Only Human hebben ze veel meer succes dan dat ze hadden als tienergroepje.

Vandaag geboren:
1920- Toby Rix, bij overlijden 97 jaar
1937 - Sam The Sham, Sam The Sham and The Pharaohs
1940 - Joe South, bij overlijden 72 jaar,
1942- Brian Jones, bij overlijden 27 jaar, The Rolling Stones
1942 - Marty Sanders, Jay & The Americans
1942- Wilfred Gibson, bij overlijden 72 jaar, Electric Light Orchestra
1943 - Donnie Iris, The Jaggerz
1944- Frans Krassenburg, Golden Earring
1945 - Ron Rosman, Tommy James and The Shondells
1946 - Don Ciccone, bij overlijden 70 jaar, The Four Seasons
1947- Alan Taylor, The Casuals
1948- Geoff Nicholls, bij overlijden 68 jaar, Black Sabbath
1955 - Keith Cheatham, Sun
1957 - Ian Stanley, Tears For Fears | Propaganda
1957- Phil Gould, Level 42
1958- Cindy Wilson, The B-52's
1969- Parick Monahan, Train
1969- Benjamin Kribben, Van Dik Hout
1978 - Marne Miesen, TopStars
1979- Paul De Corte, Re-Union
1993- Boef,
1993 - Emmelie De Forest,
1994- Jake Bugg,
1999 - Joel Pimenel, CNCO,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) Mijn Gebed- D.C. Lewis (Philips), 4 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Love Hurts- Nazareth (Vertigo), 2 weken op nummer 1
1981 - 1 (1) Stars On 45- Stars On 45 (CNR), 2 weken op nummer 1
1987 - 1 (2) I Knew You Were Waiting (For Me)- Aretha Franklin & George Michael (Epic), 1 week op nummer 1
1998 - 1 (1) My Heart Will Go On (Love Theme From 'Titanic')- Celine Dion (Columbia), 2 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) Dreamer- Dinand Woesthoff (RCA), 2 weken op nummer 1
2009 - 1 (4) Just Dance- Lady Gaga featuring Colby O'Donis (Streamline), 1 week op nummer 1
2015 - 1 (1) Cheerleader - Felix Jaehn Remix- Omi (Ultra), 6 weken op nummer 1

(28/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi