Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Jamai nieuw op nummer 1 met Step Right Up

Top 40 Classic: Jamai nieuw op nummer 1 met Step Right Up
Jamai  Gareth Gates  Jennifer Lopez  LL Cool J  Intwine  Avril Lavigne  Will Young  B2K  Puff Daddy  50 Cent  Linkin Park  Kelly Rowland  Stuart  Justin Timberlake 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 29 maart 2003.

Jamai knalt binnen op 1 met Step Right Up
Op 8 maart 2003 zaten 5,5 miljoen mensen voor de televisie om te zien wie het eerste seizoen van Idols zou winnen: Jim (Bakkum) of Jamai (Loman). Nederland hing vol met posters die gratis bij drogisterijketen Kruidvat konden worden opgehaald. Uiteraard waren de makers en de jury erop gebrand om het succes van het programma om te zetten in succes voor de winnaar. Vlak voor de finale doken Jim en Jamai de studio in om hun single op te nemen.

Jamai won uiteindelijk de finale met maar liefst 75% van de stemmen. Eigenlijk koos hij voor This Love, dat oorspronkelijk van Maroon 5 was. Onlangs vertelde hij aan Nu.nl dat de platenmaatschappij van de Amerikaanse band de track internationaal aanbood, omdat er geen plannen waren voor een officiële singlerelease. "Ik had het nummer al opgenomen, maar toen werd toch besloten dat Maroon 5 het zelf als single ging gebruiken." En dus moest de destijds 16-jarige zanger op zoek naar een nieuw nummer. Dat werd Step Right Up en dat kwam niet slecht uit. Concurrent Jim had Tell Her gekozen, een ballad. Dus was het voor Jamai mooi meegenomen dat Step Right Up uptempo was.

De zanger uit Schoonhoven moest wel wennen aan de track. Hij had nog niet echt het gevoel dat dit zijn nummer was. "Maar ik was zestien en had op dat moment alleen nog maar covers gedaan. Vóór Idols zong ik gewoon op school en op zolder." Anno 2022 kan hij het succes van Step Right Up veel meer waarderen, dan destijds. Het nummer werd de best verkochte single van 2003 en in de eerste week verkocht Jamai meer dan de hele top 10 van de Top 40 bij elkaar. Step Right Up werd zelfs bijna de best verkochte single van de 00's, maar kwam niet voorbij The Ketchup Song (Asereje) van Las Ketchup.

Gareth Gates na twee weken weer op 2
Twee weken lang mocht Gareth Gates met Anyone Of Us (Stupid Mistake) van de nummer 1-positie genieten, maar deze week moet de runner-up van de Britse versie van Idols genoegen nemen met de tweede plek. Jamai deelt aan heel de top 10 een harde klap uit: de overige 9 populairste nummers van ons land liggen als verslagen boksers bij te komen op hun plek. 

Anyone Of Us (Stupid Mistake) is bij ons de eerste single van het album What My Heart Wants To Say, maar in de UK was cover Unchained Melody het eerste wat het land van Gareth zou horen. Beide nummers kwamen daar op nummer 1 terecht. De zanger uit Bradford zet zich naast zijn zangloopbaan in om stotteraars de benodigde hulp te bieden. Zelf stottert hij ook en met zijn openhartigheid veroverde hij de harten van het Britse publiek. Garreth moest Will Young voor laten gaan in Pop Idol. Die zanger komen we deze week verderop in de lijst tegen. Jennifer Lopez en LL Cool J blijven een plek lager plakken op de derde stek.

Intwine trekt lange neus naar Idols
Op nummer 6 komen we nog een zanger tegen met een Idols-verleden. Al is het verhaal van zanger Roger Peterson bijzonder te noemen. Hij behoorde met Jim en Jamai tot de 10 finalisten van de talentenjacht, maar hij weigerde om het contract dat het programma aanbood te ondertekenen. Dat zou hem niet toestaan zelfgeschreven nummers op te nemen en met zijn eigen band te spelen, terwijl daar toch echt zijn ambities lagen. De heisa wordt groot uitgemeten, maar brengt Roger een voordeel: hij krijgt met zijn band een platencontract aangeboden. In februari 2003 kwam Happy uit, de eerste single van het album dat op 3 oktober zal verschijnen. Met die track vliegt Intwine door de Nederlandse Top 40. Deze week stijgt de groep van 8 naar 6. 

Avril Lavigne blijft plakken met I'm With You
Met Complicated en Sk8er Boi zette de Canadese zangeres Avril Lavigne zich afgelopen jaar op de kaart. Twee tracks die aardig uptempo waren. Dan is de derde single meestal een ballad en dat klopt ook in dit geval. "I'm With You is een nummer dat ik aan de piano schreef toen ik een soort deprimerende dag had", zo vertelde Avril aan MTV. "Ik voelde me eenzaam en wilde een man. Zo'n soort dag." In het nummer zingt ze dan ook uit volle borst dat ze door een jongen bij de hand genomen wil worden en naar een plek gebracht wil worden die ze niet kent. Aan I'm With You schreef onder anderen Lauren Christie mee, die ook werkt voor onder anderen Britney Spears en Christina Aguilera. Die laatste staat met Beautiful net een plekje hoger in de Top 40, op nummer 8. Avril blijft steken op 9. 

You And I van Will Young nieuw op 11
De hoogste binnenkomer is hij op 29 maart 2003 niet. Maar Will Young weet wel In Da Club van 50 Cent (nieuw op 13) voor te blijven en dendert de Top 40 binnen op nummer 11. Dat komt mede door zijn optreden bij Idols in Nederland. In de UK won Will op 9 februari 2002 al het eerste seizoen van Pop Idol en daarna ging het hard.

Even wat feitjes: de eerste single van de zanger, de dubbelnotering Anything Is Possible / Evergreen was de best verkochte single van 2002 en Will boekte een record in de Official Charts: het was de snelst verkopende single van een debutant, met alleen al meer dan 403.000 verkochte exemplaren op de dag van de release.

Een start dus om van te dromen, die de Britse roddelpers dacht te verstoren. Tijdens zijn deelname aan Pop Idol werd er al gespeculeerd over de geaardheid van Will en in maart 2002 kwam hij zelf uit de kast, voordat een tabloid hem ging 'outen'. Zelf liet hij weten dat hij zijn homoseksualiteit nooit heeft willen verbergen en dat hij zichzelf volledig accepteerde.  You And I is de eerste 'eigen' single van de zanger, die gaat over niets anders dan hopeloos verliefd zijn op iemand. De track gaat deze week voorbij Bump Bump Bump van B2K en P. Diddy, dat van 10 naar 12 zakt. 

In Da Club lanceert 50 Cent
Afgelopen jaar werd 50 Cent door Eminem ontdekt en hij is met de rapper uit New York aan de slag gegaan. Al een tijdje zinderde het in de hiphopwereld. De track waarmee 'Fifty' zou komen, zou de hele boel op zijn kop zetten. Dat blijkt waar te zijn. In Da Club slaat wereldwijd in als een bom en komt in de Nederlandse Top 40 op 13 binnen. Het nummer werd opgenomen tijdens een vijfdaagse opnamesessie met Dr. Dre achter de knoppen, vergezeld door Eminem die meekeek. Dre had eigenlijk andere plannen met In Da Club, maar veranderde van koers tijdens de opname. "De allereerste keer dat Dr. Dre me op In Da Club hoorde rappen, riep hij: 'Yo, ik had niet gedacht dat we deze richting op gingen. Maar het werkt wel.' Hij dacht er waarschijnlijk aan om met dat nummer een andere kant op te gaan", aldus 50 Cent. 

Linkin Park stijgt zes plekken met Somewhere I Belong
Somewhere I Belong van Linkin Park kwam vorige week op 22 de lijst binnen en stijgt op 29 maart 2003 door naar nummer 16. Het is de eerste single van het album Meteora die de Top 40 weet te halen. Meteora kwam afgelopen week uit en gaat al vaak over de toonbank. Het nummer ontstond vanuit een stukje gitaar dat Chester speelde. Daar werd een sample van gemaakt. Van daaruit werden drie verschillende versies van het nummer gemaakt en telkens kreeg het een nieuwe laag. Mike Shinoda en zanger Chester Bennington schreven wel 30 verschillende refreinen. Telkens schrapten ze weer een deel, omdat ze niet tevreden waren. Volgens Mike bevat het nummer voor het eerst ook wat positiviteit. "Het is echt de eerste keer dat je wat optimistische teksten van ons hoort."

Kelly Rowland valt op dankzij schokkende video
Terwijl Beyoncé nog de laatste hand legt aan haar debuutalbum, is haar Destiny's Child-collega Kelly Rowland al wat verder: zij scoort met de eerste single van haar soloalbum Simply Deep. Stole staat al 10 weken in de Nederlandse Top 40 en zakt van 20 naar 23. Het nummer vertelt het verhaal van verschillende personages. Van een jongen die te maken krijgt met huiselijk geweld en uiteindelijk op het toilet op school een einde aan zijn leven maakt, tot een meisje dat als tiener zwanger wordt. Dit alles wordt in de clip indringend in beeld gebracht en zorgde voor veel ophef in onder andere de Verenigde Staten. Kelly hoopt met het nummer en de clip een spiegel voor te houden. "Ik hield direct van het nummer toen ik de tekst voor het eerst las en ik hoop dat het hopelijk jonge mensen zal raken en inspireren", zo vertelde de zangeres, die deze week Free (Let It Be) van Stuart nog voorblijft. Die hit is nieuw op 29.

Justins Cry Me A River hard op weg naar de uitgang
Justin Timberlake beleeft op 29 maart 2003 een mindere week: zijn Cry Me A River valt van 27 naar 39. De track gaat over een man die het verleden maar niet kan loslaten en wraak wil nemen op zijn ex. Pikant, want de ex van Justin was op dat moment Britney Spears en de vrouw in de video van het nummer heeft bijzonder veel van haar weg. Zelf wilde Justin daar niet veel over kwijt. Zo vertelde hij tegen MTV News: "Ik ga niet specifiek zeggen of een nummer over iemand gaat. Ik kan wel zeggen dat het schrijven van een paar nummers op de plaat me heeft geholpen om met een aantal dingen om te gaan. Voor mij zijn liedjes liedjes. Ze kunnen voortkomen uit dingen die jou persoonlijk zijn overkomen of uit je eigen fantasie."

De complete Top 40 van 29 maart 2003 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify!

Foto: YouTube

(26/03/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind