Top 40 Classic: DI-RECT is de hoogste nieuwe met opvallende samenwerking

- Overig

 Di-Rect Wibi Soerjadi Madonna Bob Sinclar Robbie Williams Shakira Anouk Christian Walz Kane Faith Evans
Top 40 Classic: DI-RECT is de hoogste nieuwe met opvallende samenwerking

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze keer gaan we terug naar de Nederlandse Top 40 van 3 december 2005.

Madonna staat voor de vierde week op 1
Op 3 december 2005 staat Hung Up van Madonna voor de vierde week op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Bijzonder, want de laatste keer dat het haar lukte om de eerste plek te bezetten, was toen Who’s That Girl op 1 augustus 1987 I Want Your Sex van George Michael versloeg en vervolgens 4 weken de lijst aanvoerde. In 1985 was Into The Groove haar eerste nummer 1 en dus staat ze met de bestijging van de troon in 2005 op 3 nummer 1-hits.

En dat terwijl de track eigenlijk bedoeld was voor een musical van Luc Besson. Die plannen werden helaas afgeblazen, maar Madonna zat niet bij de pakken neer en besloot het nummer te gebruiken voor haar album Confessions On A Dancefloor. Ze kreeg het ook nog eens voor elkaar om Björn en Benny van ABBA over te halen om een sample uit Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) te mogen gebruiken. Al nadat ze een halve minuut van het nummer gehoord hadden, waren de twee legendes om. Volgens hen liet het nummer van Madge zien ‘dat ABBA deel uitmaakt van het DNA van de popmuziek’. Tot dan toe hadden alleen The Fugees een sample van de Zweedse groep mogen gebruiken. Zij gebruikten in 1997 The Name Of The Game in het nummer Rumble In The Jungle.

Bob Sinclar blijft zitten op 2
Er zit deze week geen beweging in de top 4 en dat betekent dat de Franse dj en producer Bob Sinclar met zijn vrolijke Love Generation blijft plakken op 2. In de videoclip maken we kennis met een jongetje dat we vaker zullen zien in de video’s van de Fransman: Charles-David Beaudoin. Hij maakt in het filmpje bij Love Generation per fiets een (ongeplande) roadtrip door de Verenigde Staten, om te ontsnappen aan het dagelijks leven. Charles-David is anno 2022 een ijshockeyer in Canada.

Robbie Williams twee keer in de lijst
IJskoud lijkt het ook in de slaapkamer van Robbie Williams in de clip bij Tripping. De zanger heeft dan ook zijn dekbed van zich afgeschopt. In de Top 40 van deze week zal hij het warm genoeg hebben, want hij staat net als vorige week op 3. Hoewel de zanger al jaren aan de weg timmert is Tripping pas zijn tweede top 3-notering en wat opvalt: net als zijn vorige top 3-hit, Feel, lukte het enkele weken geleden Tripping ook om op nummer 1 te komen. Robbie staat deze week twee keer in de Lijst der Lijsten, want Make Me Pure stijgt van 35 naar 31. De track staat op de single van Tripping, maar krijgt ook airplay op de radio.

Shakira schiet van 14 naar 6
Shakira heeft op 3 december 2005 net haar nieuwste album uit, dat de titel Oral Fixation, Vol. 2 heeft gekregen. Daarop staat naast haar top 10-hit La Tortura (met Alejandro Sanz) ook de track Don’t Bother en die weet door alle aandacht rond het album van 14 naar 6 te stijgen. Het is haar vijfde top 10-hit. Deze keer geen latin-vibes, maar gitaren: Shakira haakt namelijk in bij de rocktrend onder zangeressen, waarvan Kelly Clarkson de vaandeldragster is. Don’t Bother is een keiharde afrekening met een ex. De Colombiaanse laat zowel in de tekst, als in de videoclip geen spaan heel van hem. Ze verplettert hem, net als zijn favoriete sportwagen.

Anouk gaat als een speer
De snelste stijger komt op 3 december 2005 op naam van Anouk. De zangeres stijgt met One Word van 26 naar 10. En dat is knap, want One Word is alweer de vierde single van het vorig jaar verschenen album Hotel New York. Daarvan wisten Girl en Lost al eerder de tweede plaats te halen, terwijl Jerusalem strandde op nummer 20. One Word gaat over iemand die uit je (of: het) leven is vertrokken. De hoofdpersoon in het nummer voelt zich schuldig: had zij meer kunnen doen om die persoon te laten blijven? Om die persoon zich beter te laten voelen? One Word is de achtste top 10-hit van de Haagse zangeres en zou de laatste single van Hotel New York zijn. Het album gaat in het najaar van 2005 nog als warme broodjes over de toonbank.

Christian Walz komt met eerste Top 40-hit niet van 11 af
Net als vorige week is Wonderchild van Christian Walz op 11 te vinden. Al op zijn 20e, in 1999, bracht hij zijn titelloze debuutalbum uit, waarmee hij vooral in Zweden hoge ogen gooide. Pas 5 jaar later verschijnt de opvolger in Zweden, getiteld Paint By Numbers. Die slaat in als een bom. Met het album wordt hij in 2005 5 keer genomineerd voor een Zweedse Grammy Award en mede daardoor besluit het label van Christian om eens over de landsgrenzen heen te kijken. Maybe Not, de single waarmee hij eerst in Zweden succes had, wordt overgeslagen, want Wonderchild leek veel geschikter voor de Europese markt. Vooral in Noorwegen en Nederland was het een succes. In Noorwegen haalde het nummer de achtste plek, waar het in ons land nu een piek bereikt op 11.

Winst voor Kane, verlies voor Lange Frans en Baas B
Onder Wonderchild komen we een nummer tegen dat een plek weet te winnen en een nummer dat met 7 plaatsen omlaag valt. De winst is er voor Kane, dat met ex-Alarmschijf All I Can Do vorige week op de 13e plek mocht starten. De Haagse band koos voor de videoclip van het nummer opvallend genoeg voor een andere stad: Rotterdam. Dat was eigenlijk niet vreemd, want het eerste repetitielokaal van de groep stond in de wijk Spaanse Polder.

In de maanden voordat All I Can Do uitkomt, rijden zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen in de avondzon door Rotterdam, langs de iconische, historische spoorbrug De Hef. Dinand vroeg zich af of je daar op kon komen en Dennis opperde meteen dat het een toplocatie was voor een videoclip, helemaal als de hefbrug nog zou werken. En dat bleek zo te zijn. Dus een tijd later stond de band op de brug om de video bij All I Can Do op te nemen. Een nummer dat volgens Dennis gaat over iemand het beste toewensen, zoals een vader dat doet. Een plek onder de mannen van Kane vinden we Lange Frans en Baas B. Zij zakken met hun ode aan ons land en ex-nummer 1, Het Land Van… van 5 naar 13.

Faith Evans scoort met Mesmerized
Op 3 december 2005 zakt Mesmerized van Faith Evans van 16 naar 17. Het is misschien wel de meest onverwachte comeback in de Top 40 dit jaar. Faith scoorde in 2001 haar vorige hit in de Lijst der Lijsten via haar bijdrage aan Whitney Houstons Heartbreak Hotel, dat piekte op 35. Al haar Top 40-hits waren tot aan de entree van Mesmerized bijdrages als gastartiest. Op Mesmerized is ze eindelijk zelf het stralend middelpunt, vooral dankzij de remix van Freemasons. Faith liet zich voor het nummer inspireren door soulartiesten uit de jaren 60, zoals Aretha Franklin en James Brown. Het was de eerste track die de Amerikaanse opnam in haar thuisstudio in Atlanta, die destijds net af was. In het nummer samplet ze ook twee nummers uit die tijd: Who’s Making Love van Johnnie Taylor uit 1968 en Footin’ It van George Benson, ook uit 1968. De originele versie van Mesmerized staat op het in april verschenen album van Faith, The First Lady.

DI-RECT is met opvallende samenwerking de hoogste binnenkomer
DI-RECT is deze week de hoogste binnenkomer met Blind For You. Een nummer dat alleen al bijzonder is vanwege de artiest met wie de band samenwerkt. Wibi Soerjadi is al jaren binnen en buiten de landsgrenzen bekend als klassiek pianist (en natuurlijk Disney-verzamelaar). Blind For You wordt dan ook gedragen door de hypnotiserende krachten van zijn pianospel, dat zorgvuldig opbouwt naar een apotheose. De Haagse band en Wibi speelden Blind For You eerder dit jaar al op Pinkpop 2005 en daar was de reactie van het publiek overdonderend, waardoor de keuze voor de opvolger van ex-Alarmschijf Webcamgirl niet heel lastig was. Om de fans nog meer te paaien, was er een actie: zij konden met hun naam in het uitklapbare hoesje van de cd-single komen. Aan de oproep werd massaal gehoor gegeven. Het nummer zelf gaat over een relatie die is stukgelopen en daar heeft de hoofdpersoon een behoorlijk schuldgevoel over.

De complete Top 40 van 3 december 2005 bekijk je hier. Je kunt ‘m ook de hele week beluisteren op Spotify.

Foto: cover single