Top 40 Classic: Cascada scoort met Everytime We Touch in 2006

- Overig

 Jan Smit Cascada James Morrison Justin Timberlake Robbie Williams Pussycat Dolls Ch!pz
Top 40 Classic: Cascada scoort met Everytime We Touch in 2006

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en de hoogste binnenkomer. Deze keer gaan we terug naar de Nederlandse Top 40 van 7 oktober 2006.

Nummer 1: ALS DE MORGEN IS GEKOMEN – Jan Smit
Op 7 oktober 2006 stond Als De Morgen Is Gekomen voor de vijfde week op nummer 1 in de Top 40. Bijzonder, want voordat de track op nummer 1 kwam, was het dik 9 jaar geleden dat de Volendammer – toen nog Jantje – de eerste plek wist te bereiken met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen. Nu lukte het hem dus ook als volwassen zanger. Als De Morgen Is Gekomen weet later in 2006 het puntenaantal van die eerste nummer 1 te overtreffen en daarmee zou het tot 2009 Jans grootste Top 40-hit zijn. De track verhaalt over de ochtend na een nachtje flink doorhalen: de zanger staat op met een kater en denkt terug aan de avond die wat hem betreft meer dan geslaagd was.

Eerste top 3-hit: James Morrison
James Morrison is een man met een verhaal. Zijn jeugd stond in het teken van ziek zijn en eenzaamheid. Na zijn geboorte gaven artsen hem slechts een 30% overlevingskans en zelfs dan zou hij ernstige hersenschade houden. Zijn ouders gingen uit elkaar en in zijn jonge jaren had hij maar weinig overtuiging. Pas toen hij verhuisde naar Cornwall groeide zijn zelfvertrouwen en ging hij met muziek aan de slag. Op woensdag- en zondagavonden stapte hij vaak op het podium als daar de gelegenheid voor was en ondertussen nam hij demo’s op. Die werden opgepikt door Polydor Records, dat hem een contract aanbood. You Give Me Something werd in 2006 zijn doorbraak. De track steeg op 7 oktober 2006 van 4 naar 3 en zou later niet verder dan de tweede plek komen.

Snelste stijger: ONE DAY WHEN I GROW UP – Ch!pz
Als er iets duidelijk is op 7 oktober 2006, dan is het wel dat een single van Ch!pz altijd goed voor een top 10-hit is. One Day When I Grow Up is de achtste hit voor de tienerpopsensatie en opnieuw is het raak: de track schiet van 29 naar 7 en is ook meteen de achtste top 10-hit voor Rach-L, C!lla, Peter en Kev!n. Van die 8 top 10-hits kwamen er 4 op nummer 1 terecht (Cowboy, 1001 Arabian Nights, One, Two Three! en Carnival). Met One Day When I Grow Up zou het niet zover komen. Het nummer zou niet verder komen dan de zevende plaats die deze week werd gehaald.

Robbie Williams en Justin Timberlake experimenteren
Twee van de grootste popiconen van dat moment, Justin Timberlake en Robbie Williams, staan op 7 oktober 2006 met experimentele nummers in de Top 40. Waar Justin op Sexyback flink wat autotune op zijn stem gooit (en synthesizers hun werk laat doen), doet Robbie op Rudebox hetzelfde, maar rapt hij ook nog eens. Beide nummers kregen flink wat kritiek van de muziekpers, maar in de charts was er toch succes: Rudebox komt in de UK tot de vierde plek en komt in Duitsland en Italie zelfs op nummer 1. In Nederland zakt het nummer deze week van 8 naar 12, nadat het eerder piekte op 4. Ook Sexyback mocht niet klagen, met de eerste plek in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en in de UK en de vijfde stek in de Nederlandse Top 40. Justin zakt er deze week wel mee naar de zesde plaats.

Remakes zijn in trek
Net als nu, in 2022, zijn remakes van eerdere Top 40-hits in trek. In alle soorten en maten: van Kim Wilde die een ‘Kelly Clarksontje’ doet op You Came tot aan Tell Me Why van Supermode en Superfreak van de Beatfreakz. Die laatste is volledig gebaseerd op Superfreak van de Amerikaanse zanger Rick James, die er in 1981 de tweede plek mee haalde. In 2022 staat die track weer volledig in de belangstelling door Super Freaky Girl van Nicki Minaj. Ook Everytime We Touch staat weer helemaal in de schijnwerpers. Cascada zakt er op 7 oktober 2006 van 20 naar 22 mee, zou over enkele weken de top 10 bereiken. Het origineel is van Maggie Reilly, die er in 1992 niet verder mee komt dan de Tipparade. Om de cirkel rond te maken: in 2022 is de melodie van het nummer weer een hit, dankzij Adrenaline van Kris Kross Amsterdam, Ronnie Flex en Zoë Tauran.

De Alarmschijf van komende week: I DON’T NEED A MAN – The Pussycat Dolls
Hoe lang kun je een album uitmelken? Het antwoord op die vraag: lang. Dat bewijzen althans The Pussycat Dolls, die met I Don’t Need A Man alweer de vijfde single uitbrengen van het in september 2005 uitgebrachte PCD. Al die nummers kwamen in de top 10 van de Nederlandse Top 40. Nummer 6 is een ode aan de onafhankelijkheid van een vrouw: de dames hoeven niet zo nodig met een man thuis op de bank te kruipen. Ze kunnen makkelijk hun eigen boontjes doppen. Er waren overigens ook critici die vonden dat de tekst over masturbatie zou gaan… De track werd mede geschreven door Rich Harrison, die eerder ook verantwoordelijk was voor onder andere Get Right van Jennifer Lopez.

De complete Top 40 van 7 oktober 2006 bekijk je hier.

Foto: YouTube