Nieuws
Op deze dag in 1996

Vandaag: De Top 40 maakt kennis met Jantje Smit

Vandaag: De Top 40 maakt kennis met Jantje Smit
Jan Smit  Jonathan King  The Cats  George Baker Selection  Freddie Mercury  Sita  Kyo ((FRA)) 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de eerste Top 40-hit waar op de stem van Jantje Smit is te horen.

Jan Smit is al jaren een van de succesvolste volkszangers van Nederland. Dat hij zijn grote doorbraak in 1997 had met de nummer 1-hit Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen is algemeen bekend. Officieel is dat zijn eerste Top 40-hit, maar een halfjaar eerder stond hij ook al eens in de lijst dankzij zijn medewerking aan het liedje Mama van BZN.

Mama is van oorsprong een Italiaans liedje uit de jaren 40. Door de jaren heen is het door heel veel artiesten opgenomen. De bekendste versie in Nederland is die van het kindsterretje Heintje uit 1967. 29 jaar later was Mama een van de klassiekers die BZN uitkoos voor het jubileumconcert A Symphonic Night, naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de groep. Tijdens dat concert zong Carola Smit het lied met het kinderkoor De Zangertjes Van Volendam. Eén jongetje uit het koor werd naar voren geschoven als solist. Dat was de 10-jarige Jantje Smit, die overigens geen directe familie was van Carola.

Op 21 en 22 juni 1996 werden in het Chassé Theater in Breda de audio- en video-opnames gemaakt voor A Symphonic Night. In september verscheen het live-album en in oktober was een registratie van het concert op televisie te zien. Veel kijkers waren onder de indruk van het jonge zangertje en kochten het cd-singletje van Mama. Op 23 november 1996 komt het nummer de Top 40 binnen, waar het nummer uiteindelijk de 12e plaats bereikt. Daarmee wordt Mama de grootste hit van A Symphonic Night.

Omdat Jantje Smit niet op de voorkant van het hoesje vermeld staat, telt Mama officieel niet als zijn eerste hit. Desondanks wordt zijn medewerking aan de single wel erkend. Als de single namelijk meer dan 50.000 keer wordt verkocht, krijgt niet alleen BZN, maar ook Jantje Smit een gouden plaat uitgereikt. Er zouden daarna nog vele gouden platen volgen, te beginnen bij de single Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen, die door de mannen van BZN wordt geproduceerd. Een nieuwe ster uit Volendam is geboren.

Dit gebeurde er nog meer op 23 november:
Jonathan King wordt op 23 november 2000 aangehouden in zijn huis in Londen

De zanger en producer wordt verdacht van seksueel misbruik van twee minderjarige jongens in de vroege jaren 70. Kort na zijn aanhouding wordt hij op borgtocht vrijgelaten, maar in januari 2001 wordt Jonathan opnieuw gearresteerd. Door de media-aandacht melden zich nog meer mannen die beweren in het verleden door de zanger te zijn misbruikt. In het najaar van 2001 wordt hij uiteindelijk veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens het misbruiken van vijf jongens tussen de 13 en 15 jaar oud in de jaren 80. Hoewel hij toegeeft dat hij destijds jonge jongens in zijn huis heeft uitgenodigd, houdt hij vol dat hij hen nooit heeft misbruikt.

Jonathan King scoorde in de jaren 60 en 70 vijf hits in Nederland, waarvan Hooked On A Feeling (nummer 7 in 1972) de grootste was. In Engeland scoorde hij grote hits met Everyone’s Gone To The Moon uit 1965, dat in Nederland niet verder kwam dan één weekje op nummer 39, en zijn uitvoering van Una Paloma Blanca. Daarmee haalde hij de vijfde plaats in de Britse hitlijst, terwijl de originele versie van de George Baker Selection daar niet verder kwam dan nummer 10. Na en tijdens zijn zangcarrière was King een succesvol producer.

In maart 2005 komt King na 3½ jaar voorwaardelijk vrij. Hij blijft volhouden dat hij geen eerlijk proces heeft gehad en hij probeert zijn onschuld te bewijzen. Dit doet hij onder meer met de film Vile Pervert: The Musical uit 2008, waarin hij zelf alle rollen speelt. Daarnaast doet hij een poging om zijn veroordeling nietig te laten verklaren.

In 2018 begint er opnieuw een proces tegen Jonathan King. Deze keer wordt hij verdacht van 18 zedendelicten die tussen 1970 en 1986 zouden hebben plaatsgevonden met negen jongens van 14 tot en met 16 jaar. Deze keer wordt Jonathan echter vrijgesproken. Tijdens de rechtszaak zijn meerdere fouten en misstanden aan het licht gekomen die te maken hebben met de manier waarop de politie haar onderzoek heeft uitgevoerd. De politie biedt daarvoor zelfs haar excuses aan aan Jonathan King, omdat ze niet aan de vereiste normen had voldaan om een eerlijk proces te garanderen. Jonathan heeft deze excuses niet aanvaard.

Jonathan King brengt in 2019 het boek Guilty uit, waarin hij zijn kijk op de zaak toelicht. Onder diezelfde titel verschijnt dat jaar ook een nieuwe film van zijn hand.

Verder op deze dag:
1968:
The Cats scoren een nummer 1-hit met Lea. Dit lied is de eerste nummer 1-notering voor de Volendamse band. Er zullen nog vier platen volgen.
1974: De George Baker Selection stijgt naar nummer 1 met Sing A Song Of Love. Het is de eerste van drie nummer 1-hits van de band rond zanger George Baker (echte naam: Hans Bouwens).
1991: Freddie Mercury laat via een persbericht weten dat hij lijdt aan AIDS. De zanger van Queen overlijdt nog geen 24 uur later.
2002: De Nederlandse zangeres Sita scoort een grote hit in Frankrijk met Le Chemin. Het lied is een 'duet' met de Franse band Kyo en staat ruim een half jaar in de Franse hitlijsten.

Vandaag geboren:
1939 - Helen Shepherd, bij overlijden 78 jaar, The Shepherds
1949 - Marcia Griffiths,
Bob & Marcia | Bob Marley & The Wailers
1949 - Alan Paul, Manhattan Transfer
1949 - Sandra Stevens, Brotherhood Of Man
1954 - Bruce Hornsby and The Range,
1954 - Marty,
1962 - Ludwig Neefs,
1964 - Sharon Marley, Ziggy Marley and The Melody Makers
1970 - Ashley Akabah,
Architechs
1976 - Joseph Sumner, Fiction Plane
1978 - Randy, Big Brovaz
1980 - Tino Pontiek, Purple Disco Machine
1988 - Edmund Irwin-Singer, Glass Animals
1992 - Miley Cyrus,
1995 - Christopher Vélez, CNCO
1999 - Vinchenzo,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (4) Lea- The Cats (Imperial), 1 week op nummer 1
1974 - 1 (3) Sing A Song Of Love- George Baker Selection (Negram), 1 week op nummer 1
1985 - 1 (1) (I'll Never Be) Maria Magdalena- Sandra (RCA), 2 weken op nummer 1
1991 - 1 (1) Let's Talk About Sex!- Salt-N-Pepa (FFRR), 3 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) I Can't Help Myself (I Love You, I Want You)- The Kelly Family (Kel-Life), 5 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Dilemma- Nelly featuring Kelly Rowland From Destiny's Child (Universal), 4 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Hey Brother- Avicii (PRMD), 2 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Dance Monkey- Tones And I (Bad Batch), 8 weken op nummer 1

(23/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy