Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Carlo & Irene beleven Pittige Tijden

Top 40 Classic: Carlo & Irene beleven Pittige Tijden
Frans Bauer  Marianne Weber  Hakkûhbar  The Kelly Family  Spice Girls  R. Kelly  Carlo & Irene  Az Yet  Sash!  Cirque Du Soleil  Skunk Anansie  Backstreet Boys 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 22 maart 1997.

Frans Bauer en Marianne Weber van 2 naar 1
Op 22 maart 1997 verstoot een Nederlandstalig duo R. Kelly van de eerste plaats. Frans Bauer en Marianne Weber sturen de Amerikaanse R&B-zanger naar de tweede plaats en stijgen zelf vanaf die stek naar 1 met De Regenboog. Het is de 10e Top 40-hit voor de zanger uit Fijnaart, die op dat moment ook al flink populair is in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, dankzij zijn Duitstalige nummers.

In de Nederlandse Top 40 is Als Sterren Aan De Hemel Staan tot op heden zijn grootste Top 40-hit: die track stond 12 weken in de lijst en kwam niet verder dan 17. Wel eindigde de teller op 204 Top 40-punten. Marianne Weber wist met haar eerste Top 40-hit haar grootste te scoren. Ik Weet Dat Er Een Ander Is kwam in 1992 tot de negende stek en 180 punten. De Regenboog lijkt nu de kandidaat om de grootste Top 40-hit van beide artiesten te gaan worden. Vorige week was de binnenkomst van het duo al bijzonder. Het was namelijk in 29 jaar niet meer voorgekomen dat een track op de tweede plek van de Top 40 wist binnen te komen. Het was bovendien pas de derde keer dat dit gebeurde. 

Super Gabber ruikt I Believe I Can Fly
R. Kelly zakt dus van 1 naar 2 met Space Jam-soundtrack I Believe I Can Fly. Hij kan nu de hete adem van Hakkûhbar in zijn nek voelen. Super Gabber stijgt namelijk van 4 naar 3 en daarmee scoort de formatie van Ruben van der Meer, Bart Vleming, Ad de Feyter, producer Ewart van der Horst en Bob Fosko zijn tweede top 3-hit, nadat vorig jaar Gabbertje al op nummer 1 wist te belanden. De twee hits zijn parodieën op de Nederlandse gabberscene, die dit jaar en de afgelopen jaren aan een opmars bezig was. Super Gabber beukt bijna letterlijk de mannen van No Mercy naar de derde plaats, die met het gevoelige When I Die eerder  dit jaar al op nummer 1 stonden. 

The Kelly Family stormt de top 5 in
Sommige hits hebben weinig uitleg nodig: de titel dekt de lading al. Dat is ook het geval bij Fell In Love With An Alien van The Kelly Family, dat gaat over... juist, verliefd worden op een alien. Het is de opvolger van de nummer 1-hit I Can't Help Myself (I Love You, I Want You). Op die track hoorde je nog de broers Paddy en Angelo, maar op de huidige Top 40-hit van de muzikale familie is Paddy met zijn zus Kathy te horen. En ook dat is een succes, want het is de derde top 5-hit van de band, na David's Song (Who'll Come With Me) uit 1979 en dus de nummer 1-hit van afgelopen jaar. 

Mama van de Spice Girls in de tweede week naar 12
Waar Frans Bauer en Marianne Weber in de tweede week de koppositie pakken, doen de Spice Girls het iets rustiger aan. De girlband stijgt in de tweede week van 17 naar 12 met de dubbele notering Mama / Who Do You Think You Are. Mama is de meest prominente track en is bedacht door Mel B. In het boek Real Life: Real Spice The Official Story vertelde ze daarover: "We schreven Mama toen ik een moeilijke fase doormaakte met mijn moeder. De boodschap van het nummer is dat je moeder waarschijnlijk de beste vriend is die je hebt. Of ze nu een overbezorgde moeder is of een beetje een 'landmijn', in sommige opzichten kent ze jou waarschijnlijk beter dan jijzelf."

De leden van de groep schreven het nummer samen met Matt Rowe en Richard Stannard. Iedere groepslid schreef los van elkaar een couplet en die werden later samengevoegd. Daardoor werd Mama volgens Rowe echt een 'groepsproduct'. De twee nummers vormen samen de vierde Top 40-hit van de dames, na nummer 1-hit Wannabe en de top 10-hits Say You'll Be There en 2 Become 1. 

De Backstreet Boys gaan ver voor je
Één plek lager dan de Spice Girls staan de Backstreet Boys genoteerd met Anywhere For You, dat deze week stationair blijft draaien op 13. Hoewel het nummer op hun titelloze debuutalbum uit 1996 staat, werd het al in 1994 opgenomen. Toen werden de eerste puzzelstukjes gelegd voor het debuut dat Nick Carter, Howie Dorough, AJ McLean, Brian Littrell en Kevin Richardson naar de muzikale top moest leiden. Hoewel de track al vroeg werd opgenomen, is Anywhere For You de vijfde en laatste single van het album. Niet dat dit gevolgen had voor het succes van de single in de Top 40, want net als We've Got It Goin' On, I'll Never Break Your Heart, Get Down (You're The One For Me) en Quit Playing Games With My Heart werd de top 5 met gemak gehaald. 

Carlo & Irene stevig op 14
Van de Backstreet Boys naar Carlo Boszhard en Irene Moors: het is een klein bruggetje. Want wie waren er in 1996 al te gast in het enorm populaire Telekids? Inderdaad, de Backstreet Boys. Telekids houdt niet alleen kinderen voor de tv, maar ook studenten. En dat kwam mede door het grote succes van Pittige Tijden, een paradie op Goede Tijden, Slechte Tijden. Inclusief onder anderen L-L-L-Laura, 'Het is mij...'-Robert, "Ik ben Meta en ik ben eigenlijk een man" en natuurlijk Ludo "Ik ben de slechterik van dit stuk" Sanders. Maar één van de meest populaire typetjes is toch wel Arnie, die Carlo wekelijks met dik aangezet Gooisch accent imiteert. Om het succes nog wat kracht bij te zetten, werd onlangs de single Pittige Tijden uitgebracht en die blijft deze week plakken op 14. 

Future Breeze en Az Yet maken grote sprongen
Why Don't You Dance With Me van Future Breeze is deze week net aan de snelste stijger. De single wint 14 plaatsen en stijgt naar 15 en blijft daarmee net Hard To Say I'm Sorry van Az Yet voor. Future Breeze bestaat uit de Duitse producers Markus Boehme en Martin Hensing. Why Don't You Dance With Me is hun eerste Top 40-hit. De Amerikaanse R&B-groep Az Yet kwam vorig jaar met Last Night tot de zevende plek. Hard To Say I'm Sorry is een cover van de band Chicago, die er in 1982 niet verder mee kwamen dan de 22e plek in de Lijst der Lijsten. Peter Cetera, de zanger van de groep, hoor je ook terug op de versie van Az Yet. 

Sash! heeft met Encore Une Fois de hoogste binnenkomer te pakken
Encore Une Fois van Sash! valt binnen op 23 en is daarmee de hoogste binnenkomer van deze week. Achter Sash! gaat de Duitse dj en producer Sascha Lappessen schuil. Hij maakt de nummers van het project niet alleen, maar werkt samen met Ralf Kappmeier, Karl Xander en Thomas Lüdke. Encore Une Fois klinkt behoorlijk Frans, maar is toch vooral Duits. De Franse vocalen zijn namelijk afkomstig van de Duitse zangeres Sabine Ohmes.

Cirque Du Soleil scoort Top 40-hit
Cirque Du Soleil ken je op 22 maart 1997 misschien vooral als spectaculair circustheater, dat vaak op televisie wordt uitgezonden. Maar het gezelschap komt op deze dag ook de Top 40 binnen met Alegría. Dat nummer komt uit de jubileumshow die in 1994 al wordt uitgevoerd. Pas dit jaar hebben Nederland en Belgie de kans om van de show te genieten en daardoor wordt Alegría nu pas een Top 40-hit. Het nummer is een bewerking van Un Pazzo Gridar, dat ook voor de show werd geschreven. Waar dat nummer alleen Italiaanse teksten kent, bevat Alegría regels in het Engels, Italiaans en Spaans. Daardoor is het voor meer mensen beter te begrijpen. De zangeres die je hoort is de Canadese Francesca Gagnon. 

De complete Top 40 van 22 maart 1997 check je hier. Je kunt de lijst ook de hele week beluisteren op Spotify.

Foto: YouTube

(19/03/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)