Nieuws
Overig

Top 10: Eurovisie-nummer 1-hits

Top 10: Eurovisie-nummer 1-hits
Loreen  S10  Duncan Laurence  Nicole ((Hohloch))  Bucks Fizz  Brotherhood Of Man  Cliff Richard  Vicky Leandros  Sandie Shaw 

Tattoo van Loreen stijgt deze week naar de eerste plaats in de Top 40. Daarmee is de 10e songfestival-nummer 1-hit in de Top 40-geschiedenis een feit. Een mooie gelegenheid om al die Eurovisie-nummer 1-hits eens op een rijtje te zetten.

We hebben de 10 Eurovisiehits gesorteerd op hoelang ze het hebben volgehouden op de eerste plaats. Bij een ex aequo hebben we gekeken naar het aantal Top 40-punten. Benieuwd naar een volledige top 40 van succesvolste songfestivalhits ongeacht de hoogste bereikte positie, check dan onze Songfestival Top 40.

1. Duncan Laurence - Arcade
4 weken op nummer 1 in 2019

Nederland had er 44 jaar op moeten wachten, maar eindelijk won ons land weer eens het Eurovisiesongfestival. In Tel Aviv ging Duncan Laurence met zijn Arcade er met de winst vandoor en trad hij in de voetsporen van de groep Teach-In, die in 1975 het songfestival had gewonnen met Ding-A-Dong. In de week van het songfestival steeg Arcade al naar de eerste plaats, dus zelfs al Duncan die zaterdagavond in mei 2019 niet gewonnen had, dan had hij nog zijn nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 op zak. Arcade hield het vier weken vol op de eerste plaats, maar daar hield het succes niet op. Duncans winnende nummer werd ook in verschillende andere landen een hit. In 2021 bereikte Arcade (dankzij TikTok) zelfs de 30e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100, iets wat geen enkele ander Nederlands songfestivalliedje daarvoor ooit gelukt was.

2. Vicky Leandros - Après Toi
4 weken op nummer 1 in 1972

De enige Franstalige songfestival-nummer 1-hit in de Top 40 is Après Toi van Vicky Leandros. De zangeres was afkomstig uit Griekenland, woonde al jarenlang in Duitsland, maar nam deel namens Luxemburg. Dit land - dat volgend jaar na 31 jaar afwezigheid zijn Eurovisie-rentree zal maken - heeft in totaal vijf keer het songfestival gewonnen. Van al die Luxemburgse winnaars was Vicky Leandros de enige act die niet uit Frankrijk kwam. Vicky had in 1967 ook al eens deelgenomen aan het songfestival en was toen met L'amour Est Bleu vierde geworden. Na haar winst in 1972 brak de zangeres definitief door. Tussen 1972 en 1983 stond ze in totaal met 13 hits in de Top 40. Haar tweede nummer 1-hit Ich Hab' Die Liebe Geseh'n werd haar grootste Top 40-hit, terwijl Après Toi uitgroeide tot de grootste songfestivalhit aller tijden. Vicky wist dit record 40 jaar vast te houden, totdat Loreen er met haar monsterhit Euphoria ruimschoots overheen ging.

3. Cliff Richard - Congratulations
4 weken op nummer 1 in 1968

Voor Après Toi was het record van grootste songfestivalhit in handen van Cliff Richard. Met zijn nummer Congratulations was hij in 1968 de gedoodverfde favoriet om het festival te winnen en de Britse inzending kwam een week voor het Eurovisiesongfestival al binnen in de Nederlandse Top 40. Tot Tattoo van Loreen is het daarna niet meer voorgekomen dat een buitenlandse inzending (meer dan) een week voor de finale als in de Top 40 stond. Ondanks zijn favorietenrol greep Cliff naast de winst. Congratulations kreeg één punt minder dan La La La van de Spaanse zangeres Massiel. Ondanks dat scoorde Cliff wel een veel grotere hit dan Massiel. Terwijl de Spaanse zangeres genoegen moest nemen met een 15e plaats in de Top 40, steeg Congratulations naar de eerste plaats. Daar hield het nummer het vier weken vol.

4. Cliff Richard - Power To All Our Friends
4 weken op nummer 1 in 1973

Vijf jaar na zijn songfestivaldeelname achtte Cliff Richard de tijd rijp voor een herkansing. In 1973 vertegenwoordigde hij opnieuw zijn land, deze keer met het nummer Power To All Our Friends. De geschiedenis herhaalde zich, want opnieuw eindigde hij achter Spanje, dat dit jaar werd vertegenwoordigd door de groep Mocedades met Eres Tu. Hoewel de scores van de top 3 erg dicht bij elkaar lagen was er één land sterker dan deze twee. Luxemburg won dankzij de bijdrage Tu Te Reconnaîtras van Anne Marie David. De winnares en de runner-up scoorden allebei een top 3-hit, maar Cliff Richard ging er met de nummer 1-hit vandoor. Net als Congratulations voerde Power To All Our Friends vier weken de lijst aan. Dertien jaar later scoorde Cliff nog een derde en laatste nummer 1-hit met een remake van Living Doll, die hij samen had opgenomen met The Young Ones. Ook deze hit stond vier weken op nummer 1.

5. Nicole - Ein Bißchen Frieden
4 weken op nummer 1 in 1982

In de jaren 60, 70 en 80 hebben vijf Eurovisiewinnaars met hun winnende inzending de eerste plaats gehaald in de Top 40. Daarna werd de invloed van het festival op de hitlijst kleiner. Als we Arcade als Nederlandse inzending even niet meetellen, dan is Loreen de eerste act in 41 jaar die met haar winnende songfestivalliedje een nummer 1-hit scoort. Voor de vorige internationale winnaar met een nummer 1-hit in de Top 40 moeten we terug naar 1982. In dat jaar won de 17-jarige Nicole namens Duitsland het songfestival met haar vredesboodschap Ein Bißchen Frieden. Ze was vooraf al favoriet, want ze won met een straatlengte voorsprong op de nummer 2. Dat was de Israëlische inzending Hora van Avi Toledano. De Duitsers zelf hadden duidelijk ook op een overwinning gerekend, want bij de reprise verraste Nicole het publiek door haar liedje in vier talen te zingen, waaronder het Nederlands. Een volledig Nederlandstalige versie, Een Beetje Vrede, was ook op single beschikbaar en werd voor de Top 40-notering bij de originele Duitstalige versie opgeteld.

6. Sandie Shaw - Puppet On A String
3 weken op nummer 1 in 1967

In 1967 stond er voor het eerst een songfestivalliedje op nummer 1 in de Top 40. Dat hadden we te danken Sandie Shaw en haar vrolijke Puppet On A String. De Britse zangeres bezorgde haar eigen land daarmee de eerste van vijf songfestivaloverwinningen. Hoewel Sandie niet zo'n grote ster was als haar Eurovisieopvolger Cliff Richard was ze zeker geen onbekende in ons land. Voor haar songfestivaldeelname had ze al met zes hits in de Top 40 gestaan, waaronder de top 10-hit Long Live Love. Zelf vond Sandie Shaw haar liedje Puppet On A String helemaal niet leuk. Ze was veel liever met een ander lied naar Wenen gegaan. Desondanks bracht de 20-jarige zangeres haar nummer met volle overtuiging én op blote voeten. Dat laatste is later door vele songfestivaldeelnemers nagedaan, onder meer door Loreen bij haar twee overwinningen.

7. Bucks Fizz - Making Your Mind Up
2 weken op nummer in 1981

Als je dinsdag naar de eerste halve finale van het songfestival hebt gekeken, dan zag je Bucks Fizz nog even voorbijkomen. Nou ja, The Fizz eigenlijk, want Bobby G is er niet meer bij. Diens echtgenote heeft de rechten op de naam Bucks Fizz en geeft Jay, Cheryl en Mike geen toestemming om op te treden onder die naam. In 1981 was alles echter nog pais en vree. De groep was speciaal samengesteld voor een deelname aan het Eurovisiesongfestival. Dat is meestal geen goede voedingsbodem voor een lange carrière, maar de originele bezetting van Bucks Fizz heeft het toch ruim vier jaar met elkaar uitgehouden en verschillende hits gescoord, waaronder hun tweede nummer 1-hit The Land Of Make Believe. Op het Eurovisiesongfestival van 1981 in Dublin viel de groep op door hun vrolijke kleding in de kleuren rood, groen, blauw en geel en natuurlijk door hun act waarbij de heren de jurken van de dames wegtrokken, waardoor hun minirokjes tevoorschijn kwamen. Hun liedje Making Your Mind Up won het festival en stond twee weken op nummer 1 in de Top 40.

8. Brotherhood Of Man - Save Your Kisses For Me
2 weken op nummer 1 in 1976

Alle acts in deze top 10 hadden voor hun songfestivaldeelname nog nooit met een ander liedje op nummer 1 gestaan in de Top 40. Eén act kwam echter wel heel dicht in de buurt. Brotherhood Of Man had eind 1975 namelijk de tweede plaats gehaald met Kiss Me, Kiss Your Baby. Op dat moment was nog niet duidelijk dat ze een halfjaar later op het Eurovisiepodium zouden staan. Op 25 februari 1976 won het viertal de Britse voorronde A Song For Europe, waarna ze met hun liedje Save Your Kisses For Me naar het songfestival in Den Haag mochten. De Engelse groep was ondanks hun nipte overwinning in de nationale voorronde de topfavoriet voor de eindoverwinning in Den Haag. Een 27-jarige journalist, genaamd Johan Derksen, voorspelde in Het Nieuwsblad Van Het Noorden al dat Engeland met dit nummer zou gaan winnen. "Een pretentieloos deuntje, maar visueel ziet het er goed uit en ze brengen het bijzonder goed," schreef hij destijds over de Britse inzending. Die overwinning kwam er ook en niet veel later stond Save Your Kisses For Me twee weken op de eerste plaats in de Top 40.

9. S10 - De Diepte
1 week op nummer 1 in 2022

Het enige Nederlandstalige nummer in deze top 10 is De Diepte van S10. Zij bewees in 2022 dat onze taal zeker geen belemmering hoeft te zijn om een mooi resultaat te bereiken op het Eurovisiepodium. In Turijn eindigde S10 op de 11e plaats en daarmee is De Diepte het enige nummer in deze top 10 dat op het songfestival buiten de top 3 is geëindigd. Het was de eerste keer sinds Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie) van Sieneke dat de Nederlandse taal op het songfestival te horen was. Voor het laatste Nederlandstalige songfestivalliedje dáárvoor moeten we terug naar de vierde plaats die Edisilia Rombley in 1998 behaalde met Hemel & Aarde. Hopelijk hoeven we deze keer niet nog eens 12 jaar te wachten op de volgende Nederlandse deelname in eigen taal. De Diepte van S10 leek na de bekendmaking van het nummer aanvankelijk niet verder de komen dan de 2e plaats in de Top 40, maar in het songfestivalweekend steeg ze alsnog naar nummer 1. Daarbij stootte ze As It Was van Harry Styles van de toppositie. Na een week heroverde die zijn eerste plaats weer en hij zou uiteindelijk een recordaantal van 18 weken de lijst aanvoeren.

10. Loreen - Tattoo
(voorlopig) 1 week op nummer 1 in 2023

Zweden wordt zeker tegenwoordig gezien als hét Eurovisieland bij uitstek. Toch wist nooit eerder een Zweedse inzending de eerste plaats in de Top 40 te bereiken. Zelfs Waterloo van ABBA niet. Die hit strandde in 1974 op nummer 2 in de Top 40 achter Be My Day van The Cats. Daarnaast strandde Loreen na haar eerste overwinning in 2012 zelf ook op de tweede plaats, ondanks dat haar Euphoria in de boeken staat als de grootste songfestivalhit aller tijden. Bij haar zat Balada van Gusttavo Lima in de weg. Maar nu is het dus wel raak. Met haar nieuwe winnende lied Tattoo maakt Loreen eigenhandig een einde aan de 16 weken op nummer 1 van Flowers van Miley Cyrus. De overwinning van Loreen is om meerdere redenen bijzonder. Na de Ierse Johnny Logan is zij de eerste persoon die twee keer als uitvoerende het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen. Daarnaast is Tattoo de zevende overwinning voor Zweden, waarmee het land even vaak het songfestival heeft gewonnen als recordhouder Ierland. Ten slotte is het feit dat Tattoo zes weken voor de finale al in de Top 40 stond ook uniek.

(19/05/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter