Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 21

Top 4: Opgevallen! week 21
Joost  Nicki Minaj  Olivia Rodrigo  S10 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Joost

Joost behoudt zowel de nummer 1-positie in de Top 40 als in onze populariteitsmeting. Hij voert nu voor de vierde week op rij deze top 4 aan. Het is voor het eerst sinds Freddie Mercury zolang achter elkaar op nummer 1 staat in deze rubriek. De Queen-zanger wist het eind 2018, toen de film Bohemian Rhapsody in de bioscoop draaide, maar liefst zes weken achter elkaar uit te houden op de eerste plaats. In totaal heeft Joost dit lijstje 7 weken aangevoerd en daarmee komt hij aardig in de buurt van de 8 weken van André Hazes Sr, die in dat opzicht het Nederlands record heeft. Het belangrijkste dat deze week over Joost valt te melden, is dat hij zich voor het eerst heeft uitgelaten over zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival. Zondag trad hij op in Vancouver tijdens een benefietconcert van de Canadese rapper Bbno$. Het was de eerste keer dat hij in Canada optrad. Aan het eind van zijn optreden - waar hij veel Nederlandstalige nummers waaronder Europapa ten gehore bracht - sprak hij de niet mis te verstane woorden: "Fuck Eurovision, fuck EBU." Verder werd vorige week bekend dat de 26-jarige zanger is toegevoegd aan de line-up van Pinkpop dit jaar. Zijn optreden vindt plaats op zaterdagmiddag 22 juni om 12 uur 's middags.

2 (--) Nicki Minaj

Afgelopen donderdag trad Nicki Minaj op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert maakte deel uit van haar Pink Friday 2 World Tour. Na een vertraging van 2½ uur bracht ze onder meer haar grootste hit Starships en natuurlijk ook veel nummers van haar nieuwste album Pink Friday 2, waaronder haar recentste Top 40-hit Super Freaky Girl. Haar bezoekje aan Nederland liep echter niet zo leuk af. Toen ze zaterdag op Schiphol op het vliegtuig wilde stappen voor, werd ze aangehouden door de marechaussee. De 41-jarige Amerikaanse was in het bezit van een grote hoeveelheid softdrugs. Meer dan 5 gram marihuana op zak hebben is verboden in Nederland en je mag het natuurlijk al helemaal niet mee over de grens nemen. Nicki was niet te spreken over haar arrestatie en filmde haar aanhouding, die live op Instagram te zien was. Doordat al haar bagage opnieuw gecheckt moest worden, liep Nicki zoveel vertraging op dat haar concert van zaterdagavond in Manchester moest worden gecanceld. Nicki ziet haar aanhouding als een complot om haar show in Engeland niet te laten doorgaan, maar de marechaussee zegt gewoon volgens de regels te hebben gehandeld. De rapster kreeg een boete van 350 euro. Komende zondag geeft Nicki Minaj een tweede concert in de Ziggo Dome. Hopelijk is ze dan zo verstandig om van de drugs af te blijven.

3 (--) Olivia Rodrigo

Vorige week was er nog een grote internationale ster op bezoek in de lage landen. De Guts Tour van Olivia Rodrigo deed zowel België al Nederland aan. Dinsdag en woensdag stond de 21-jarige zangeres in het Sportpaleis in Antwerpen en op vrijdag en zaterdag was de Ziggo Dome aan de beurt. Tijdens deze vier concerten kwamen al haar Top 40-hits voorbij. Dat zijn er op dit moment nog maar vier - Drivers License, Good 4 U, Get Him Back! en Vampire - maar dat zullen er de komende jaren ongetwijfeld meer worden. Het was pas de tweede keer dat Olivia naar de lage landen kwam. De eerste keer was in juni 2022. Toen stond ze met haar Sour Tour in Vorst Nationaal (Brussel) en AFAS Live (Amsterdam). Voor haar twee concerten in onze hoofdstad, maakte Olivia nog even een rondvaart door de grachten en daar deelde ze twee foto's en een filmpje van op Instagram. Een van de hoogtepunten van de concerten was het nummer Logical. Daarbij zweefde ze zittend op een sikkelvormige maan over het publiek terwijl ze naar iedereen zwaaide. Het publiek van Olivia bestaat voornamelijk uit jonge meiden, maar omdat ze in sommige nummers teruggrijpt naar pop-punk en alternatieve rockmuziek, valt haar oeuvre ook bij de wat oudere luisteraars in de smaak.

4 (--) S10

De afgelopen 2½ week is er veel gesproken over de druk die deelnemers ervaren achter de schermen bij het Eurovisiesongfestival. Dit leidde tot een confrontatie tussen Joost en een medewerkster van het songfestival in Malmö. Ook in 2022 ervoeren deelnemers die druk al terwijl ze buiten het podium voortdurend gefilmd werden. Dat weten we nu dankzij de documentaire S10: Dat Alles Goed Gaat Met Mij, die woensdag door de EO werd uitgezongen op NPO 3. Stien Den Hollander, zoals de 23-jarige zangeres voluit heet, vertegenwoordigde ons land twee jaar geleden in Turijn. Sindsdien is ze uitgegroeid tot een gevierde zangeres, die met haar teksten veel steun biedt aan jongeren die te maken hebben met depressies. Documentairemakers Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis volgden S10 van haar songfestivalavontuur tot en met haar concert in AFAS Live in 2023. Hierin vertelt S10 onder meer over haar moeilijke jeugd, waarin ze zelf kampte met depressies en psychoses. Ze gaat in de film onder meer in gesprek met Ewald, een therapeut uit haar puberjaren. De film is terug te kijken via NPO Plus.

(Foto: Arkland | Wikimedia Commons | Joost Klein Eurovision Song Contest 2024 Dress rehearsal Final | CC BY-SA 4.0)

(27/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt