Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 19

Top 4: Opgevallen! week 19
Joost  ABBA  Loreen  Johnny Logan 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Joost

Uiteraard staat deze rubriek vandaag in het teken van het Eurovisiesongfestival. Over winst van Zwitserland boven topfavoriet Kroatië wordt nauwelijks nog gepraat. Afgelopen weekend ging het alleen maar over Joost. Donderdag kwalificeerde de Nederlandse kandidaat zich met gemak voor de finale. Achteraf bleek dat zijn Europapa de tweede plaats had bereikt in de halve finale, met slechts 12 punten verschil met Hurricane van de Israëlische Eden Golan. Maar vanaf toen ging het mis. Vrijdag mocht Joost niet meer meedoen aan de repetitie en juryfinale vanwege een incident. Wat er precies gebeurd was, bleef lange tijd onduidelijk, maar volgens de AVROTROS heeft Joost een bedreigende beweging gemaakt naar een cameravrouw, nadat hij haar meermaals had aangegeven dat hij niet gefilmd wilde worden. Volgens de vrouw in kwestie is dat niet het volledige verhaal, maar haar kan van het verhaal kennen we nog niet. De EBU beriep zich op zijn zerotolerancebeleid en besloot Nederland te diskwalificeren. De Nederlandse delegatie vond deze maatregel buitenproportioneel. De Zweedse politie heeft onderzoek gedaan naar het incident. Joost is niet gearresteerd. De vraag is nu of Nederland niet veel te hard gestraft is. Hopelijk krijgen we binnen een paar weken antwoord op deze vraag.

2 (4) ABBA

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Zweden voor het eerst het Eurovisiesongfestival won. In 1974 zorgde ABBA met Waterloo ervoor dat muziek op het songfestival in de tweede helft van de jaren 70 echt anders ging klinken dan daarvoor. In de maanden voor het songfestival werd natuurlijk druk gespeculeerd over wat de Zweedse omroep SVT met dit jubileum zou gaan doen. Dat de vier leden samen op het podium zouden verschijnen, leek uitgesloten. Presentatrices Malin Åkerman en Petra Mede voerden de spanning tijdens de interval nog even plagerig op door een groep aan te kondigen die met de letter A begint en na jaren weer bereid was om samen op te treden. Het bleek te gaan om het trio Alcazar dat hun grote hit Crying At The Discotheque uit 2001 vertolkte. Daarna was er toch nog even tijd voor ABBA. De ABBA-tars - de 'hologrammen' die sinds 2022 de hits van ABBA zingen in Londen - spraken het publiek toe via een vooraf opgenomen animatie. Hoewel de echte leden speciaal een tekstje hadden ingesproken voor deze uitzending, waren veel fans toch wel een beetje teleurgesteld dat Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid niet in levenden lijve ten tonele verschenen. Na de ABBA-tars werden de beelden van het songfestivaloptreden uit 1974 vertoond, die overgingen in het optreden van de 3 C's (oud-winnaars Carola, Charlotte en Conchita Wurst), die samen Waterloo verder zongen.

3 (--) Loreen

Tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival krijgt de winnaar van het afgelopen jaar altijd de gelegenheid om een nieuwe single te presenteren. Dat was dit jaar niet anders. Loreen zong haar nieuwe nummer Forever, gevolgd door een korte versie van haar laatst winnende liedje Tattoo. Dat deed de 40-jarige zangeres liggend vanop een hoge designkruk waarop ze haast acrobatische toeren uithaalde. Forever is deze week ook binnengekomen op nummer 29 in de Tipparade. Of het nummer in de buurt kan komen van de Top 40-resultaten van Tattoo of diens opvolger Is It Love, moet de komende weken blijken. Loreen ging vorig jaar de geschiedenisboeken in als de eerste vrouw die twee keer het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen. Ze won het festival namelijk ook als in 2012 met Euphoria, waarmee ze vervolgens een monsterhit scoorde. Europhoria is sedertdien de grootste songfestivalhit uit de Top 40-geschiedenis. Vorige week werd ook bekend dat Loreen in februari en maart 2025 op tournee zal gaan door Europa. Die gaat ze aftrappen met een concert in TivoliVredeburg in Utrecht op 15 februari. Een dag later staat ze vlak over de grens in Oberhausen en op 5 maart doet ze Brussel aan.

4 (--) Johnny Logan

Volgens de Zweedse krant Aftenbladet was het oorspronkelijk de bedoeling dat Loreen in de eerste halve finale samen zou optreden met de enige zanger die twee keer het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen. Dat is natuurlijk Mr. Eurovision Johnnny Logan. Het gezamenlijke optreden van Mr. en Mrs. Eurovision, oftwel de king and queen of Eurovision, ging uiteindelijk niet door. Dinsdag stond Johnny in zijn eentje op het podium, maar hij zong wel Loreens eerste songfestivalsucces: Euphoria. Loreen zou drie weken voor aanvang van de repetities hebben aangegeven dat ze toch niet in duet wilde met Johnny, terwijl ze eerder wel had toegezegd. Het management van de Ierse zanger spreekt overigens tegen dat het ooit de bedoeling zou zijn geweest dat de twee samen op het podium zouden staan. Hoe dan ook: Johnny bracht dinsdag een breekbare en ingetogen versie van Loreens songfestivalklassieker, waarbij hij werd begeleid door een klein strijkorkest en een pianist. Loreen heeft in de media laten weten dat ze onder de indruk was van Johnny's vertolking en zeker openstaat voor een duet in de toekomst.

(Foto: NPO Start | YouTube | Het is kwetsbaar en tegelijkertijd knettergek - Europapa - Joost Klein | Sophie en Jeroen | BNNVARA | CC BY-SA 3.0)

(13/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt