Nieuws
Op deze dag in 2019

Vandaag: Duncan Laurence wint het songfestival

Duncan Laurence
Anouk  Timmy T  Captain Jack  Brainpower  Erik Hulzebosch  Michael Jackson  Duncan Laurence  Sascha Visser  Drake  Justin Bieber  Ed Sheeran 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Duncan Laurence wint het Eurovisiesongfestival.

Een bijzonder moment voor Duncan Laurence, die alle verwachtingen waar weet te maken op het Eurovisiesongfestival. De Nederlander moest als twaalfde het podium op om de strijd met de 25 andere finalisten aan te gaan. Zijn finaleoptreden op 18 mei 2019 werd door de vakjury’s gewaardeerd met een derde plaats achter Zweden en Noord-Macedonië. Zes vakjury’s gaven Nederland de maximale score van 12 punten. De publieksstemmen gaven de doorslag voor de winst van Duncan Laurence. De Nederlander wist zowel Italië, dat als tweede eindigde, als ook Rusland te overtreffen. In de zinderende slotminuten was alleen Zweden nog kanshebber op de eindzege maar de inzending van John Lundvik eindigde uiteindelijk als zesde.

Teach-In was in 1975 in Stockholm de vorige Nederlandse winnaar met Ding-A-Dong. “Dit is niet te beschrijven. Mijn droom is uitgekomen en het lijkt onwerkelijk”, zo vertelt hij na afloop tijdens de persconferentie. “Het blijft het Eurovisiesongfestival en alles is mogelijk. Het kan altijd alle kanten op en gelukkig zijn alle voorspellingen uitgekomen. Dit is de kroon op al het harde werk.” 4,4 miljoen mensen keken naar de finale van het Eurovisiesongfestival.

In 2004 veranderde de opzet van het Eurovisiesongfestival. Door het toegenomen aantal deelnemende landen moesten de inzendingen zich via de halve finale kwalificeren voor de finale. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië kregen een directe finaleplaats, als dank voor hun financiële bijdrage aan het evenement. Tevens was het gastland vrijgesteld van de halve finale. De eerste Nederlandse inzending die te maken kreeg met de nieuwe opzet, was Re-union. Het duo bereikte in de halve finale de top 10 met Without You, maar eindigde in de finale slechts op de 20e plaats. 

Sindsdien heerste er een serieuze finalevloek voor Nederland. Glennis Grace, Treble, Edsilia Rombley, Hind, de Toppers, Sieneke, 3JS en Joan Franka wisten achtereenvolgens niet de finale van het Eurovisiesongfestival te bereiken. Het afbreukrisico voor Nederlandse acts was derhalve groot. Toch durfde Anouk het aan om Nederland in 2013 te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Met het lied Birds moest de finalevloek na negen jaar eindelijk doorbroken worden. En dat is haar gelukt! 

Met Birds trad zij op 14 mei 2013 op tijdens de eerste halve finale. Daarin eindigt de Haagse rockster op de zesde plaats en dus staat Anouk op 18 mei 2013 in de finale van het Eurovisiesongfestival. Daarin behaalt Anouk de negende plaats. De finale wordt gewonnen door de Deense inzending Only Teardrops van Emmelie De Forest. Niet veel later ontstaat er enige commotie rondom het lied, omdat de intro veel weg heeft van de intro van I Surrender van de Nederlandse groep K-Otic uit 2002. Bart Voncken van K-Otic vermoedt echter niet dat er sprakte is van plagiaat. 

Anouk lijkt voor andere bewezen Nederlandse artiesten de deuren naar deelname aan het Eurovisiesongfestival te hebben geopend. In 2014 behalen The Common Linnets (bestaande uit Ilse DeLange en Waylon) zelfs de tweede plaats met Calm After The Storm. De deelname van Trijntje Oosterhuis in 2015 loopt echter uit op een fiasco, want haar inzending Walk Along strandt in de halve finale. In 2016 is Nederland weer van de partij in de finale. Slow Down van Douwe Bob bereikt plaats 11. Op die plek eindigt Og3ne in 2017 ook waar Waylon in 2018 strandt op plek 18. 

Dit gebeurde er nog meer op 18 mei:
Ongeveer 10.000 bezoekers zijn op 18 mei 1970 aanwezig bij de eerste editie van Pinkpop in het Limburgse Geleen.

Aanvankelijk stond op deze dag een optreden van Melanie gepland, maar zij kon wegens ziekte niet komen. Organisator Jan Smeets bedacht toen een festival met Nederlandse band onder de naam Pinkpop. De naam is afgeleid van Pinksteren, omdat het festival op Eerste Pinksterdag plaatsvindt. Er zijn optredens van onder meer Golden Earring, de George Baker Selection en Livin’ Blues. Het enige niet-Nederlandse optreden is van de Britse drummer Keef Hartley, die bovenaan op de affiche staat. Een kaartje kost ƒ 3,50 en de presentatie is in handen van Humo-hoofdredacteur Guy Mortier .

Het festival is een succes en wordt tot 2008 elk jaar in het pinksterweekend georganiseerd. Vanaf dat jaar vindt het festival op een willekeurigere datum plaats. Pinkpop is tot 2020 het oudste jaarlijkse festival ter wereld dat zonder onderbreking is georganiseerd. In 2020 en 2021 kon Pinkpop niet doorgaan vanwege de toen geldende coronamaatregelen.

Tot en met 1986 vond Pinkpop plaats in Geleen, maar na een jaartje in Baarlo is sinds 1988 de locatie in Landgraaf. In de loop der jaren hebben meer dan 500 nationale en internationale artiesten op Pinkpop opgetreden. De bekendste band die zijn doorbraak aan Pinkpop te danken heeft is Krezip. Hun nummer I Would Stay, met als videoclip hun Pinkpopoptreden, bereikt later in 2000 de eerste plaats van de Top 40.

Dit gebeurde er nog meer op 18 mei
1980: Ian Curtis, zanger van de Britse post-punkband Joy Division, pleegt op 23-jarige leeftijd zelfmoord. Curtis leed aan epilepsie en had een moeilijk huwelijk, waardoor hij depressies kreeg. Uiteindelijk hangt hij zichzelf op zijn keuken.
1991: Timmy T stijgt naar de eerste plaats met One More Try. Deze popplaat staat twee weken op de koppositie. Hierna scoort de Amerikaan nog een hitje met Paradise, maar daarna is het afgelopen met zijn carrière.
1996: Nadat Captain Jack begin 1996 een nummer 1-hit scoorde met Captain Jack, bereikt opvolger Drill Instructor eveneens de koppositie. Daar blijft de Duitse act drie weken staan. Het is de laatste nummer 1-hit voor Captain Jack.
2002: Brainpower scoort een nummer 1-hit met Dansplaat. Na Def Rhymz is hij de eerste serieuze Nederlandstalige rapper die op nummer 1 staat in de Top 40.
2007: Marathonschaatser Erik Hulzebosch wint de finale van So You Wannabe A Popstar?. Zijn hit Extase ...Zonder Jou behaalt later in dat jaar de zevende plaats. Deze positie blijkt ook de piek te zijn voor acteur Sascha Visser, die met Ik Wil Met Je Mee verliezend finalist is.
2010: Spotify heeft een overeenkomst bereikt met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hierdoor is deze streamingdienst verkrijgbaar in Nederland. De gebruikers kunnen meer dan 8 miljoen tracks beluisteren vanuit hun computer of telefoon.
2014: De vijf jaar geleden overleden Michael Jackson treedt op tijdens de uitreiking van de Billboard Music Awards met het nummer Slave To The Rhythm van zijn postuum uitgebrachte album Xscape. Hij wordt op het podium geprojecteerd als een soort hologram.
2016: Uit cijfers van Spotify blijkt dat Drake de meest gestreamde artiest ooit is geworden. Met 3,2 miljard klikken passeert hij op dat moment Justin Bieber. Ed Sheeran staat met 2,1 miljard streams op de derde plek.

Vandaag geboren:
1912 - Perry Como, bij overlijden 88 jaar,
1922 - Ad Van De Gein, bij overlijden 92 jaar, Het Cocktail Trio
1944 - Albert Hammond, The Family Dogg
1946 - Aad Van Der Kreeft, Blue Planet | Think Tank
1948 - Butch Tavares, Tavares
1948 - Joe Bonsall, The Oak Ridge Boys
1948 - Linda Van Dyck, bij overlijden 75 jaar,
1949 - George Weyman, Edison Lighthouse
1949 - Rick Wakeman, Yes
1949 - William Wallace, The Guess Who
1950 - Mark Mothersbaugh, Devo
1951 - Mike Baird, Ironhorse
1962 - Nanne Grönvall, One More Time
1962 - Sandra,
1964 - Ferry Ridderhof, Doop
1967 - Martin Duffy, bij overlijden 55 jaar, Primal Scream
1969 - Martika,
1971 - Annikafiore, Alcazar
1975 - Jack Johnson,
1976 - Da Boy Tommy, bij overlijden 36 jaar, Da Rick
1978 - Emiel Drost, Abel
1989 - Mula B,
2001 - Kes,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Congratulations- Cliff Richard (Columbia), 4 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Be My Day- The Cats (EMI), 5 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) We Are The World- USA for Africa (CBS), 5 weken op nummer 1
1991 - 1 (2) One More Try- Timmy T (Pump), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (2) Drill Instructor- Captain Jack (CDL), 1 week op nummer 1
2002 - 1 (3) Dansplaat- Brainpower (Pias), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (1) Blurred Lines- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (Star Trak), 5 weken op nummer 1
2019 - 1 (3) Arcade- Duncan Laurence (Spark), 1 week op nummer 1

(18/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt