Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 23

Top 4: Opgevallen! week 23
AC/DC  Het Nederlands Elftal  Kane  Joost 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) AC/DC

Afgelopen woensdag traden er twee grote bands tegelijkertijd op in Amsterdam. De ene band was AC/DC. De Australische rockband deed de Johan Cruijff ArenA aan. Hun concert maakte deel uit van hun Power Up Tour, die drie weken geleden in Duitsland van start is gegaan. Ondanks de titel van hun tour, speelde de groep slechts twee nummers van hun nieuwste album Power Up: Demon Fire en Shot In The Dark. Uiteraard kwamen ook hun bekendste hits Thunderstruck, Highway To Hell en Whole Lotta Rosie voorbij. Tijdens het concert viel vooral de energie van de 69-jarige gitarist Angus Young op. Voor hem was het concert overigens een thuiswedstrijd, want hij woont al sinds de jaren 80 samen met zijn Nederlandse echtgenote Ellen in het Gelderse dorp Aalten. Het was voor het eerst in 9 jaar tijd dat AC/DC in ons land optrad. De laatste keer was op 5 mei 2015 in de Gelredome. Dat was toen pas écht een thuiswedstrijd voor Angus.

2 (--) Het Nederlands Elftal

Vrijdag begint het EK voetbal en de Oranjekoorts begint te stijgen. Zondag speelt Het Nederlands Elftal zijn eerste wedstrijd tegen Polen, maar eerste is er maandagavond nog een oefeninterland tegen het niet geplaatste IJsland. De Oranjekoorts is ook al doorgedrongen tot de Top 40. Afgelopen week kwam het officiële Oranjeanthem Larger Than Life van Armin Van Buuren & Chef'Special op nummer 35 binnen in de Top 40 en het werd ook nog een uitgeroepen tot Alarmschijf. Alle Oranjehits die zijn uitgeroepen tot Alarmschijf hebben daarna de top 10 gehaald, dus de vooruitzichten voor Armin en Chef'Special zijn goed. Het aardige is dat de spelers van Oranje ook hun bijdrage hebben geleverd aan de single en dat hun stemmen op het nummer te horen zijn. Dat is overigens niet voor het eerst. In 1980, 1988, 1990 en 1994 waren ook al spelers van Het Nederlands Elftal op een Oranjehit te horen. Destijds kreeg Het Nederlands Elftal daar zelfs een officiële hoescredit voor, maar dat is dit jaar niet het geval.

3 (--) Kane

De andere grote band die woensdag in Amsterdam optrad, is Kane. Terwijl AC/DC de Johan Cruijff ArenA op zijn kop zette, stond de Haagse rockband zo'n 300 meter verderop in de Ziggo Dome. Kane stond daar overigens niet alleen op woensdag, maar ook op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag. En wie geen kaarten had kunnen krijgen, kon het concert van vrijdag rechtstreeks meebeleven via Videoland. 16 van de 26 Top 40-hits van Kane kwamen voorbij tijdens de RE/Connect-concerten, waaronder de drie nummer 1-hits Something To Say, Shot Of A Gun en Fearless. Een ontroerend moment was het nummer Dead End, later bekend geworden als Before You Let Me Go, dat werd opgedragen aan de in januari overleden studiomuzikant Nico Brandsen, die op verschillende albums van Kane als toetsenist heeft meegespeeld. Daarnaast was er op vrijdag een gastoptreden van Ilse DeLange, die hun gezamenlijke hit High Places uit 2010 meezong.

4 (--) Joost

Na een weekje afwezigheid is Joost Klein weer terug in deze top 4. Daar is alle aanleiding voor. Zijn hit Europapa is uitgegroeid tot de succesvolste Nederlandstalige songfestivalinzending in de Top 40-geschiedenis. Maar het belangrijkste Joost-nieuws van deze week is de release van zijn nieuwe single Luchtballon. Het nummer is binnengekomen op de 28e plaats in de Tipparade en zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort de overstap maken naar de Top 40. Luchtballon is een bewerking van Right Here Waiting, waarmee Richard Marx eind 1989 de 3e plaats haalde. De videoclip is gemaakt met low poly-graphics, die doen denken aan computerspellen uit het Playstation 1-tijdperk van eind jaren 90. De video bevat minimaal één directe verwijzing naar zijn Eurovisieoptreden, want op een oude televisie is duidelijk het songfestivalpodium van Malmö te herkennen. En wat de sound betreft: die klinkt ook alsof die rechtstreeks is overgevlogen uit de tweede helft van de 90's.

(Foto: Lorie Shaull | Wikimedia Commons | AC/DC brick at the Rainbow Bar and Grill on Sunset Strip, California | CC BY-SA 4.0)

(10/06/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt