My Name Is Prince- expositie: een uniek kijkje in de wereld van de muzieklegende

- Overig

 Prince
My Name Is Prince tentoonstelling

Op 8 maart opende in de Beurs van Berlage de tentoonstelling My Name Is Prince. De expositie biedt fans en muziekliefhebbers een uniek kijkje in het leven en in de carrière van de iconische artiest. “Dichter bij Prince dan dit kom je niet”, aldus organisator Martijn Beenen van Brand New Expo.

28 mei 1981. Op het podium van poptempel Paradiso staat een klein gestalte met hoge hakken en jarretels zwoel te dansen met zijn gitaar. Het was de eerste keer dat Nederland kennis maakte met wereldster Prince en het begin van een speciale en hechte band. Vele optredens en bezoeken volgen. Het is dan ook niet zo vreemd dat, na de première in Londen, Nederland het volgende land is dat de bijzondere My Name Is Prince tentoonstelling mag ontvangen. Hier krijgen Nederlandse fans nog eenmaal de kans om dicht bij hun favoriete artiest te zijn die ruim twee jaar geleden overleed.

Een kijkje in het leven van Prince

Van kleding uit de Purple Rain Tour tot de Gibson L65 gitaar waarmee Prince zijn tv-debuut maakte en zelfs handgeschreven lyrics. Met ruim 200 unieke stukken uit Prince’ privé collectie komen bezoekers ogen te kort. “Er zitten zo veel details in”, aldus Martijn. “Sommige bezoekers zijn al vijf keer terug gekomen en vertellen ons dat ze elke keer weer iets nieuws zien.” De tentoonstelling is in samenwerking met de familie van Prince en zijn studiocomplex/huis Paisley Park samengesteld. Via een audiotour wordt in chronologische volgorde het leven en werk van de muzieklegende verteld. Van zijn eerste gitaar, die hij zelf heeft gecustomized, tot het speciaal voor hem geairbrushede exemplaar waarmee hij zijn laatste solo op Nederlandse bodem speelde.

Nederlands tintje

Aanvullend op de iconische kledingstukken, muziekprijzen, accessoires, handgeschreven teksten en instrumenten, heeft Brand New Expo een aantal extra items toegevoegd die in Londen niet te zien waren. Zo worden Nederlandse fans getrakteerd op foto’s van de concerten in Nederland en de outfits die Prince droeg tijdens zijn shows in Paradiso en de Ziggo Dome. In de Beurs van Berlage sta je er met je neus bovenop. Martijn: “Bijna niets staat in vitrines.” Aanraken en fotograferen is echter verboden.

De gitaar van Prince vasthouden

Wie toch een aandenken wil hebben, kan een VIP-ticket kopen. De VIP tour brengt je naar een backstage ruimte waar de kleedkamer van Prince is nagebouwd, inclusief kaptafel en zijn laatste tour-garderobe. Hier kun je wel foto's maken en mag je zelfs een van zijn akoestische gitaren vasthouden. Na afloop ontvang je een fotoboek van de tentoonstelling als aandenken. De VIP-tours worden zowel in het Engels als Nederlands gegeven door fans die ook echt met Prince in aanraking zijn geweest. “Hier ontstaan soms bijzondere ontmoetingen. Fans die elkaar kennen van concerten uit het verleden komen weer met elkaar in contact en wisselen verhalen en gegevens uit”, vertelt Martijn trots. “Maar je hoeft geen diehard fan te zijn om de expositie te waarderen. ”

En zo leeft Prince, ondanks zijn overlijden twee jaar geleden, nog steeds verder. Tijdens het laatste Nederlandse optreden, in 2014 in de Ziggo Dome, nam hij letterlijk afscheid door zijn Nederlandse fans uit te nodigen zijn huis Paisley Park te komen bezoeken. De expositie My Name Is Prince geeft nu ook thuisblijvers de kans om op die uitnodiging in te gaan.

Ticketprijzen:

Reguliere ticket (100 minuten audiotour): vanaf € 17,-

VIP-ticket (100 minuten audiotour + 45 minuten VIP-tour): € 50,-

De My Name Is Prince tentoonstelling is t/m 8 juni in de Beurs van Berlage te zien.

Meer informatie over de expositie lees je hier.

My Name Is Prince- expositie: een uniek kijkje in de wereld van de muzieklegende
My Name Is Prince- expositie: een uniek kijkje in de wereld van de muzieklegende
My Name Is Prince- expositie: een uniek kijkje in de wereld van de muzieklegende
My Name Is Prince- expositie: een uniek kijkje in de wereld van de muzieklegende

(Bron: BSR Agency & Brand New Expo)