Nieuws
Op deze dag in 1993

Vandaag: Prince wordt een symbool

Prince
Prince  Blind Faith  Sean Paul ((JAM))  Amy Macdonald  Tom Jones  Bust  Iggy Azalea  George Ezra  The Edwin Hawkins Singers  Rihanna  Ariana Grande  Eric Clapton  Muse 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het conflict van Prince met zijn platenmaatschappij, dat leidde tot een verandering van zijn naam.

Op 7 juni 1993 verandert Prince zijn naam vanwege een conflict over rechten met platenmaatschappij Warner Brothers. Zijn nieuwe naam is een onuitspreekbaar symbool dat een combinatie lijkt van de symbolen voor man en vrouw (♀ en ♂). Het symbool had hij in 1992 al eens eerder gebruikt als albumtitel. Opvallend genoeg is het eerste nummer van dat album My Name Is Prince, dat in het najaar van 1992 de zevende plaats in de Top 40 bereikte. In de media wordt Prince’ nieuwe naam uitgesproken als The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) of kortweg The Artist of The Symbol. 

Warner Brothers gebruikt na de naamsverandering zowel de naam Prince als het symbool. Zo worden de singles Peach en Letitgo onder de naam Prince uitgebracht, terwijl rond dezelfde tijd op de hoes van de nummer 1-hit The Most Beautiful Girl In The World het symbool gebruikt wordt. Daarna schakelt Warner definitief over op het symbool, met uitzondering van Purple Medley en de heruitgave van 1999. In 1996 gaat TAFKAP verder onder zijn eigen platenmaatschappij NPG (New Power Generation) en in 2000 loopt zijn contract af met Warner, waarna hij zijn oorspronkelijke naam Prince weer aanneemt. 

Onder zijn eigen naam brengt hij in de 21ste eeuw elf albums uit, maar hij weet met slechts één hit nog de Top 40 te halen. Dat gebeurt in 2007 met Guitar, afkomstig van het album Planet Earth. Guitar blijft steken op de 21ste plaats. Op 21 april 2016 wordt Prince dood aangetroffen in de lift van zijn woning. Uit autopsie blijkt dat een overdosis fentanyl hem fataal is geworden. Hij is slechts 57 jaar geworden. 

Dit gebeurde er nog meer op 7 juni:
Blind Faith geeft op 7 juni 1969 zijn eerste concert.

De band treedt op in Hyde Park in Londen. Het is het eerste optreden van de groep en trekt ongeveer 100.000 bezoekers, die grote verwachtingen hebben van de bezetting. Blind Faith is een zogenaamde supergroep (een band waarvan alle leden al bekende muzikanten zijn) en bestaat uit Eric Clapton en Ginger Baker (Cream), Steve Winwood (Traffic) en Ric Grech (Family). De nieuwe groep speelt zowel nieuw materiaal als covers. Het publiek reageert enthousiast, maar de band is zenuwachtig en niet goed voorbereid.

Achteraf zijn de leden niet positief over het optreden. De Buddy Holly-cover Well All Right is in oktober de enige hit van de groep. Het nummer bereikt de 23e plaats in de Top 40. Na één titelloos album en een tournee door Scandinavië en Amerika gaat de groep, ongeveer een halfjaar na de oprichting, weer uit elkaar. Eric Clapton vindt dat de groep te veel een 'super-Cream' is geworden.

In de Verenigde Staten zorgt de hoes van het enige album van Blind Faith in augustus 1969 voor enige ophef. Op de hoes staat de 11-jarige Mariora Goschen met een zilverkleurig model van een straalvliegtuig in haar handen. Ten eerste staat het meisje topless afgebeeld en ten tweede zien sommige mensen in het modelvliegtuig een fallussymbool. Om die reden wordt de plaat in de Amerika met een andere hoes op de markt gebracht. Daarop staan gewoon de bandleden afgebeeld.

Verder op deze dag:
1969: De Edwin Hawkins Singers stijgen naar de eerste plaats met Oh, Happy Day. Het lied voert twee weken de Top 40 aan. Een jaar later bereiken de Edwin Hawkins Singers opnieuw de koppositie. Ze werken dan mee aan Lay Down van Melanie.
2003: Sean Paul scoort een nummer 1-hit met Get Busy. De Jamaicaanse dancehallzanger staat één weekje bovenaan. Get Busy is zijn enige nummer 1-hit in Nederland.
2008: Amy MacDonald bereikt de eerste plaats met This Is My Life. De Schotse zangeres staat twee weken aan kop en scoort met This Is The Life de grootste hit van het jaar 2008. Opvolger Mr. Rock & Roll bereikt plaats 3.
2016: Rihanna wordt aangeklaagd vanwege het afzeggen van een concert in Nigeria. Rihanna zou voor het optreden van 65 minuten een bedrag van 374.000 euro ontvangen, maar kon de show niet doen. Roc Nation ontkent later dat er een overeenkomst was.
2017: Ariana Grande hervat haar Dangerous Woman-tournee met een concert in Parijs. De zangeres had haar tournee onderbroken nadat in Manchester een aanslag werd gepleegd bij haar concert op 22 mei.
2022: Eric Clapton treedt vandaag en morgen op in de Ziggo Dome. De optredens stonden eigenlijk al gepland voor juni 2020, maar vanwege de coronapandemie moesten ze tweemaal worden uitgesteld.
2023: Muse geeft een concert op het Malieveld in Den Haag. Het concert zorgt voor een enorme drukte rond het Malieveld, waardoor veel automobilisten minutenlang vaststaan in het centrum.

Vandaag geboren:
1917 - Dean Martin, bij overlijden 78 jaar,
1931 - Speedy Acquaye, bij overlijden 62 jaar, Georgie Fame and The Blue Flames
1940 - Tom Jones,
1942 - Anneke Grönloh, bij overlijden 76 jaar,
1944 - Clarence White, bij overlijden 29 jaar, The Byrds
1944 - Miguel Rios,
1949 - Urbanus,
1953 - Lee Shapiro, The Four Seasons
1957 - Juan Luis Guerra,
1957 - Kiki Gyan, bij overlijden 47 jaar, Osibisa
1958 - Jaap Castricum, bij overlijden 63 jaar, Kraaijeveld | Carlsberg
1958 - Prince, bij overlijden 57 jaar,
1966 - Eric Kretz, Stone Temple Pilots
1967 - Dave Navarro, Jane's Addiction
1979 - Cedric Gervais,
1985 - Charlie Simpson, Busted
1989 - Dave Bayley, Glass Animals
1990 - Iggy Azalea,
1991 - Parson James,
1991 - Fetty Wap,
1993 - Swae Lee, Rae Sremmurd
1994 - Dorian Lauduique, Ofenbach

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (5) Oh Happy Day- The Edwin Hawkins Singers (Pavilion), 1 week op nummer 1
1975 - 1 (1) Swing Your Daddy- Jim Gilstrap (Chelsea), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) Funkytown- Lipps, Inc. (Casablanca), 2 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) Wonderful World- Sam Cooke (RCA), 3 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Toen Ik Je Zag- Hero (Polydor), 2 weken op nummer 1
2003 - 1 (4) Get Busy- Sean Paul (Atlantic), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (2) This Is The Life- Amy MacDonald (Melodramatic/Vertigo), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (2) Am I Wrong- Nico & Vinz (Warner), 1 week op nummer 1

(07/06/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt