Hot in 2016: de transformatie van B-Brave

- Overig

 B-Brave Sevn Alias
Hot in 2016: de transformatie van B-Brave

Deze week kijken we in Hot in 2016 tot aan de Top 100 van 2016 op 31 december, terug op Top 40-hits die in 2016 in de Lijst der Lijsten stonden. B-Brave? Dat was toch die boyband die iets te kinderachtige tracks zong? Yep. Maar dit jaar kwam daar verandering in. Opeens zongen Jai, Dioni, Kaj, Cassius en Samuel over seks. Het leverde de mannen een dikke hit in de Top 40 op.

Het viel toch wel erg op: de keuze voor heftigere onderwerpen in hun tracks. Volgens Dioni was dit ook een risico. “De nummers gaan niet meer over onderwerpen waarmee jongens van 14 zich bezighouden, zeg maar,” vertelde hij aan Metro. “Veel van onze fans hadden wel zoiets van: wow, wat is dit opeens? One Night Stand?,” vulde Kaj aan. “Dat zagen ze niet aankomen. Maar uiteindelijk vinden ze het wel heel dik, want het nummer is net uit en nu al onze grootste hit in drie jaar tijd. Anderhalf miljoen views in een week is absurd.”

Streams
En daar bleef het niet bij. De track bleef maar stijgen in de lijsten van streamingplatforms als Spotify en Deezer. De hunks van B-Brave bleken niet alleen in Nederland populair: One Night Stand voerde zelfs de Global Viral Chart van Spotify aan en aan het begin van deze maand werd bekend dat de clip van de track de best bekeken video van een Nederlandse act is, op muziekplatform Vevo. In de Top 40 kwam het nummer tot een elfde plek.Sevn Alias' verdedigende woorden
En dan was er nog Sevn Alias, die zich met deze track ook in de kijker speelde van het grote publiek. Hij kreeg flink wat kritiek, omdat hij als underground-rapper meewerkte aan een single van een iets te gelikte, mainstream boyband. Maar geboren Amsterdammer sloeg terug. Hij vergeleek de samenwerking op Facebook met de stelling of je als verdediger uit de eredivisie ja zou zeggen tegen een training met topspits Zlatan Ibrahimovic, terwijl aanvallen en verdedigen twee verschillende dingen zijn.

“Een globale schatting: 95% zegt ja, 5% nee. Aanvallen en verdedigen zijn toch twee hele verschillende dingen? Waarom kan dat wel geaccepteerd worden door de meerderheid. Maar wanneer een underground-artiest met een mainstream artiest samenwerkt, is het een probleem (ik hoef geen "die is homo" / "die is straat" en dat soort onzinvergelijkingen te horen)? Een logisch antwoord, vanuit mijn perspectief, zou zijn: ‘omdat je van iedereen wat kunt leren en smaken verschillen’.” En zo is het maar net, Sevn!

Helaas voor B-Brave: met de volgende single Onze Jongens (Gooi Het Op Me), de titelsong van de film Onze Jongens, werd de Top 40 niet gehaald. Toch kan 2016 gezien worden als een doorbraakjaar voor de mannen.